Κρήτη

«Πόλος έλξης» το καλώδιο - Μεγάλο κατασκευαστικό ενδιαφέρον

Προσφορές από 4 εταιρείες στον διαγωνισμό για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση

Απόλυτα επιτυχημένο ήταν το πρώτο “κρας τεστ” για το κρίσιμο για την Κρήτη έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσής της με την Αττική...

Ο διαγωνισμός για τα καλωδιακά τμήματα της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης εξελίχθηκε χθες σε “πόλο έλξης” για τους μεγάλους “παίκτες” του κλάδου κατασκευής καλωδίων. Κατατέθηκαν προσφορές από 4 εταιρείες στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που περιελάμβανε 4 υποδιαγωνισμούς, ενώ επιβεβαιώθηκε και το ρεπορτάζ για την ιταλο-γαλλική κόντρα.

Για τα υποθαλάσσια καλώδια της διασύνδεσης κατέθεσαν προσφορές και θα “κονταροχτυπηθούν” για το μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ τόσο οι Ιταλοί της εταιρείας Prysmian όσοι και οι Γάλλοι της Nexans... Δύο από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς που διαθέτουν την τεχνογνωσία, καθώς και τα πλωτά μέσα, για μια τόσο απαιτητική υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση, όπως είναι αυτή μεταξύ Κορακιάς Κρήτης και Μεγάρων Αττικής.

Για το τρίτο τμήμα-υποδιαγωνισμό που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans, και τη ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα “Ελληνικά Καλώδια”.

Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra.

Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που έληξε χθες, αφορά την προμήθεια των καλωδίων, ενώ εκκρεμεί και έτερος διεθνής διαγωνισμός. Ο έτερος διαγωνισμός, που αφορά στη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, είναι προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τις 30 Αυγούστου.

Οι δύο διαγωνισμοί έχουν αθροιστικά προϋπολογισμό 915 εκατ. ευρώ και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022.

Το πλέον μεγαλεπήβολο project που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει την πόντιση μιας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1.000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική) και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς (Κρήτη). Επίσης, θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων και δύο σταθμοί μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

 

Μήνυμα

Η χθεσινή ημέρα-ορόσημο με την κατάθεση προσφορών από 4 εταιρείες, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το καλωδιακό σκέλος της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, έστειλε αν μη τι και ένα ηχηρό μήνυμα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Έστειλε το μήνυμα ότι ο διαγωνισμός από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, την “Ariadne Interconnection”, προχωρά απρόσκοπτα και με πολύ ευοίωνα μηνύματα, παρά τις νέες κινήσεις στη σκακιέρα εκ μέρους της κυπριακών συμφερόντων promoter κοινοπραξίας “EurΑsia Interconector”...

Θυμίζουμε ότι προ λίγων ημερών η κοινοπραξία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά των ελληνικών Αρχών, ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ...

 

ΔΥΝΑΜΙΚΟ “ΠΑΡΩΝ”

Η ανακοίνωση της “Αριάδνη Interconnection”

«Δυναμικό “παρών” στον διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα συνεχούς ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 2x500 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που έληξε σήμερα (σ.σ. χθες), έδωσαν όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής καλωδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως έγινε γνωστό από την “Αριάδνη Interconnection”, τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του έργου:

- Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική, προσφορές κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ.

- Οι προαναφερθείσες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

- Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans, και τη ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα “Ελληνικά Καλώδια”. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ.

- Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στη μελέτη, την προμήθεια και την εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρείες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και καταλήγει: «Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού ακολούθησε τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα και για το έργο συνολικά».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της “Αριάδνης Interconnection” και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «η κατάθεση προσφορών από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των καλωδίων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην “Αριάδνη” και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα του διαγωνισμού και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων πριν το τέλος του έτους και να τηρήσουμε το πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια