Tουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη παρουσίασε ο Τσαβούσογλου

Κρήτη
Tουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη παρουσίασε ο Τσαβούσογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας που παρουσίασε χάρτη

Ακόμα μια πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης. Ακόμα μια φορά που αξιωματούχοι της γείτονος υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Μόνο που αυτή τη φορά ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο προκλητικότητας με αυτό που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον σώματος πρεσβευτών που συμμετέχουν στο 11ο Συνέδριο Πρεσβευτών που διεξάγεται στην Τουρκία από τις 3 μέχρι τις 9 Αυγούστου στην Άγκυρα και τη Σαμψούντα.

Τι συνέβη; Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. παρουσίασε χάρτη σύμφωνα με τον οποίο η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας εκτείνεται μέχρι την Κρήτη, σαν να μην υπάρχει η υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος και η Κάρπαθος!

Και αφού παρουσίασε άνετα και ωραία χάρτη με την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι την Κρήτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πέταξε συνάμα και το γνωστό κάλεσμα “καζάν-καζάν” (δηλαδή το γνωστό win-win για όλες τις πλευρές) περί συνεταιρικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στη χώρα μας, δήλωσε πως η Τουρκία θέλει να δει την Ελλάδα ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης “όλοι κερδίζουν” (win-win) για όλα τα θέματα της περιοχής. «Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνον που του τείνει χέρι φιλίας. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.

Ως προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο ανέφερε πως «δε θα επιτρέψουμε να πετύχουν τα βήματα τα οποία δε λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι το σημείο που ενώνονται οι τρεις ήπειροι του κόσμου».

«Μετά το γεωτρύπανό μας “Φατίχ” που ξεκίνησε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας, και το γεωτρύπανό μας “Γιαβούζ” στις περιοχές που “αδειοδότησε” η “ΤΔΒΚ” (“Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”) την κρατική εταιρεία πετρελαίου, αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου», ανέφερε και τόνισε: «Εμείς πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ., η Ε.Ε. δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας. «Δε θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενα μέτρα τους».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δε θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και καμία από τις δύο κοινότητες».

Μήνυμα Δένδια

Έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε με νόημα: «Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μια χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News