Κρήτη

Σήμερα «κληρώνει» για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιες εταιρίες θα καταθέσουν τις καλύτερες προσφορές

Σήμερον τα σπουδαία για το μεγαλεπήβολο όσο και κρίσιμο έργο του μεγάλου υποθαλάσσιου καλωδίου της Κρήτης, που θα εξασφαλίσει οριστικά την ενεργειακή κάλυψη του νησιού για τις επόμενες δεκαετίες.

Μετά από απανωτές αναβολές, σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα της υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί από την «Αριάδνη Interconnection» (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) για την πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει ηλεκτρικά την Κορακιά με τα Μέγαρα Αττικής.

Η αρχική προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τον διαγωνισμό μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης των καλωδίων και των σταθμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (2x500 MW) της “Ariadne Interconnection” ήταν για τις 22 Ιουλίου. Δόθηκε μια πρώτη παράταση για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, ενώ κατόπιν δόθηκε μια νέα μικρή παράταση, και η προθεσμία των προσφορών μετατέθηκε λίγο πιο πίσω, για τις 5 Αυγούστου, δηλαδή σήμερα.

Σήμερα λοιπόν είναι το πρώτο «κρας τεστ» για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, καθώς αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε ποιες εταιρείες ή κοινοπραξίες θα «χτυπήσουν» το μεγάλο έργο.

Έπεται και το δεύτερο «κρας τεστ» στα τέλη του μήνα, με τον έτερο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Στον έτερο διαγωνισμό, που αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (2x500 MW), έχει ήδη δοθεί παράταση για τις 30 Αυγούστου.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current - HVDC), έργο συνολικής αξίας 915 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποδομές που θα κατασκευαστούν ποτέ στην Ελλάδα. Η φάση κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης αναμένεται, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΑΔΜΗΕ, να αρχίσει έγκαιρα, ώστε να ηλεκτριστεί το φθινόπωρο του 2022. Για την υλοποίησή της, προβλέπεται η πόντιση μιας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1.000 MW, η οποία θα ξεκινά από τα Μέγαρα και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς. Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή δύο Σταθμών Μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

Τέσσερις διαγωνισμοί σε έναν

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για το κομμάτι των καλωδίων όπου θα έχουμε σήμερα τις προσφορές, καλωδιακό σύστημα μήκους 335 χλμ. θα αποτελείται από δύο αγωγούς μεταφοράς συνεχούς ρεύματος που θα λειτουργούν στα 500 kV.

Επί του πρακτέου μιλάμε για τέσσερις διαγωνισμούς.

Ειδικότερα:

  • Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ, αφορά το ένα υποθαλάσσιο καλώδιο παροχής συνεχούς ρεύματος μεταξύ Πάχης Μεγάρων και Ηρακλείου Κρήτης.
  • Ο δεύτερος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 255 εκατ. ευρώ, αφορά το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο και συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση των ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια είναι η γείωση του συστήματος που θα καταλήξει σε ένα ερημικό νησί (Σταχτοροή), απέναντι από την Αίγινα.
  • Ο τρίτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, αφορά το χερσαίο καλώδιο που θα συνδέσει το υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα με τον σταθμό μετατροπής του συνεχούς σε εναλλασσόμενο ρεύμα και που θα δημιουργηθεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου.
  • Ο τέταρτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, αφορά την υποθαλάσσια οπτική ίνα που θα τοποθετήσει ο ΑΔΜΗΕ μεταξύ Αττικής και Κρήτης.

Ο ΑΔΜΗΕ επέλεξε να «σπάσει» το έργο σε μικρότερα, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο έργο που απαιτεί τεχνογνωσία. Κάθε καλώδιο έχει διάμετρο 15 εκατοστά και βάρος περίπου 50 κιλά ανά μέτρο. Το συνολικό βάρος τού κάθε καλωδίου ξεπερνά τους 15.000 τόνους και κανένα πλωτό μέσο δε δύναται να το μεταφέρει και να το βυθίσει στη θάλασσα. Γι’ αυτό οι ανάδοχοι του έργου θα το βυθίσουν τμηματικά.

Ιταλοί και Γάλλοι οι δύο βασικοί «μνηστήρες»

Τι αναμένουμε σήμερα, οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή», δύο θα είναι οι διεκδικητές του έργου: η ιταλική Prysmian και η γαλλική, με έδρα πλέον τη Νορβηγία, Nexans. Είναι οι μόνοι παγκοσμίως που διαθέτουν τα τεχνικά και κυρίως τα πλωτά μέσα για την υποθαλάσσια αυτή ενεργειακή ζεύξη. Ανταγωνισμός από την εγχώρια αγορά δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς κανείς δε διαθέτει τεχνογνωσία σε καλωδιακά συστήματα συνεχούς ρεύματος που λειτουργούν υπό τάση 500 kV.

Τα δύο υποθαλάσσια καλώδια θα τοποθετηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και θα θαφτούν στον βυθό της θάλασσας μέχρι βάθους 600 μέτρων. Αυτό γίνεται για την προστασία τους από τις ανεμότρατες και τα δίχτυα τους. Σε μεγαλύτερα βάθη τα καλώδια θα εναποτεθούν στον βυθό χωρίς να θαφτούν. Η εναπόθεση αυτή αφορά περίπου τη μισή διαδρομή μεταξύ Αττικής και Ηρακλείου, ενώ στην υπόλοιπη μισή τα καλώδια θα θαφτούν.

Το έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής ζεύξης έχει άμεση σχέση και με τη δημιουργία των δύο σταθμών μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Οι δύο σταθμοί θα δημιουργηθούν ο πρώτος στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου και ο δεύτερος στο Ηράκλειο Κρήτης.

Έτσι η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης - γνωστή και ως «Μεγάλη Κρήτη» - αναμένεται να κοστίσει πάνω από 900 εκατ. ευρώ και να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της μεγαλονήσου και της χώρας για περίπου 25 χρόνια. Σημειώνεται ότι υπάρχει και η «Μικρή Κρήτη», που αφορά το ενεργειακό καλωδιακό σύστημα μεταξύ Γυθείου Λακωνίας και Χανίων, και το οποίο τώρα υλοποιείται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια