Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχεται» μίνι καύσωνας το Σάββατο

Κρήτη
Ο καιρός στην Κρήτη: «Έρχεται» μίνι καύσωνας το Σάββατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεβαίνει, για λίγο, ο υδράργυρος - Από την Κυριακή υποχωρεί η θερμοκρασία

Ήπιο και καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, ενώ προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες και ενισχυμένοι άνεμοι το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως τονίζει ο μετεωρολόγος, MSc Μανόλης Λέκκας, «ανησυχητικά εμφανίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες τα προγνωστικά δεδομένα για μια αρκετά έντονη θερμή εισβολή στη χώρας μας, προερχόμενη από τις δυτικές ακτές της Αφρικής, η οποία θα επηρέαζε πολύ περισσότερο την Κρήτη. Τα νεότερα δεδομένα, όμως, εξομάλυναν πολύ αυτή τη θερμή εισβολή, η οποία αναμένεται μεν να επισκεφτεί το νησί μας το Σάββατο, ανεβάζοντας σε υψηλά επίπεδα τις ημερήσιες θερμοκρασίες, ευτυχώς όμως για σύντομο διάστημα, μιας και από την Κυριακή κιόλας αναμένεται απομάκρυνση της θερμής εισβολής και υποχώρηση της θερμοκρασίας σε κανονικά και πάλι για την εποχή επίπεδα. Την προσοχή μας όμως εστιάζουμε και στην πρόσκαιρη ενίσχυση των δυτικών ανέμων για το Σάββατο, μιας και θα κάνουν πιθανά την εμφάνισή τους ξαφνικά προς το μεσημέρι, επηρεάζοντας θαλάσσιες δραστηριότητες, αυξάνοντας όμως παράλληλα και τον κίνδυνο στη στεριά για επέκταση μιας πυρκαγιάς».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, στο ίδιο σκηνικό φαίνεται να κινείται ο καιρός και για τις επόμενες ημέρες, με ήπιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 30-32°C για τα βόρεια τμήματα του νησιού και τους 32-34°C για την ενδοχώρα και τα νότια τμήματα. Ηπιότεροι και πιο εξασθενημένοι είναι και οι άνεμοι από χθες Τρίτη σε ολόκληρη την Κρήτη, δημιουργώντας έτσι πολύ καλές συνθήκες και για τις θάλασσες γύρω από το νησί μας. Μια έντονη θερμή εισβολή, που εμφανίστηκε στα προγνωστικά μοντέλα να επισκέπτεται και την Κρήτη το Σάββατο, εξομαλύνεται σιγά-σιγά και μάλλον πως θα εξελιχθεί και πάλι σε μια σύντομη αύξηση των θερμοκρασιών για την ημέρα του Σαββάτου, με θερμοκρασίες που κατά τόπους θα ξεπεράσουν τους 35°C, αλλά από την Κυριακή κιόλας αναμένεται υποχώρησή τους σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για το Σάββατο αναμένεται και μια πρόσκαιρη ενίσχυση των δυτικών ανέμων, κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες, και ίσως αυτό να απαιτεί μια μεγαλύτερη προσοχή τόσο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες αλλά και στη στεριά στον κίνδυνο επέκτασης μιας πυρκαγιάς. Νεότερα δεδομένα των επόμενων ημερών θα δώσουν καλύτερη προγνωστική εικόνα τόσο για τις μέγιστες αναμενόμενες θερμοκρασίες του Σαββάτου, όσο και για τις μέγιστες εντάσεις των ανέμων, καθώς και για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Οι εισβολές θερμών αέριων μαζών

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, «ένας από τους βασικότερους παράγοντες που διαμορφώνουν τη διακύμανση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους για την καλοκαιρινή περίοδο είναι οι εισβολές θερμών αέριων μαζών στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας από τα νότια, κυρίως από τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

Στην καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε το συνηθέστερο μονοπάτι θερμών εισβολών, που σημειώθηκαν έως τώρα, πραγματοποιείται μέσω των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, προκαλώντας περιόδους υψηλών θερμοκρασιών έως και επεισοδίων καύσωνα, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται με μια σχετική ψυχραιμία. Φαίνεται όμως ότι αυτή η τάση αντιστρέφεται και οι ψυχρότερες αέριες μάζες που εισβάλλουν στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης θα προκαλέσουν βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, ενώ πιο αισθητή θα γίνει η πτώση της θερμοκρασίας στη βορειοανατολική Ευρώπη.

Το καλοκαίρι όμως διατηρείται ακόμη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με ηπιότερες θερμές εισβολές, ευτυχώς και σύντομες, να πραγματοποιούνται και στη χώρα μας, επηρεάζοντας φυσικά και την Κρήτη, δίνοντας μικρές περιόδους με υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες, διατηρώντας όμως ικανοποιητική δροσιά τις νυκτερινές ώρες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News