«Ανάσα» στα ακίνητα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Κρήτη
«Ανάσα» στα ακίνητα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα μιλούν Κρητικοί

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βρίσκει σύμφωνους φορείς της κτηματαγοράς και των ακινήτων, που θεωρούν πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα θετικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Ελληνική Λύση. Με το “παρών” τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Ομιλία του πρωθυπουργού

Από το βήμα της Βουλής μίλησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είπε πως είναι ένα νομοσχέδιο με κοινωνικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, πρόκειται για «ένα από τα νομοσχέδια που θα αποτελέσουν την πυξίδα μας για μια ολόκληρη τετραετία».

«Θα έχει σαφές και ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, θα υπηρετεί τους στόχους που βάλαμε, τηρώντας τις υποσχέσεις μας: την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλές καλές δουλειές. Και τελικά τη μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Είχαμε και έχουμε σχέδιο που φέρνει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο «τη δική μας γρήγορη απάντηση στα προβλήματα των πολιτών που δεν μπορούν να περιμένουν», καθώς και ως «ταυτότητα της κυβέρνησης».

«Πρώτον, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν. Δεύτερον, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνοντας σημαντικά το σχέδιο των 120 δόσεων, ευνοούνται ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά και επαγγελματίες/επιχειρήσεις. Και τρίτον, έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους, κυρίως όμως τους πιο αδύναμους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως, εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, όταν θα σταλούν τα εκκαθαριστικά τους, ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Ανάμεσά τους», συνέχισε, «και σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και περίπου 1.300.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι με τη δική μας ρύθμιση θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στον ΕΝΦΙΑ, που είναι «η πρώτη παρέμβασή μας, ο οποίος μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ», για τον οποίο τόνισε πως «κανείς δεν εξαιρείται από αυτή τη γενναία ελάφρυνση, που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία των ακινήτων».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «διευρύνεται και βελτιώνεται η ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο μέσω των 120 δόσεων», ενώ είπε πως «συνδέουμε τη νέα ρύθμιση με το “ξεπάγωμα” των λογαριασμών». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία. Πρέπει να αξιοποιηθεί απ’ όλους τους συμπολίτες μας, διότι δε θα υπάρξει ανάλογη».

«Έχουμε ξεκάθαρη κοινωνική και πολιτική στόχευση: Nα απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και δημιουργία νέου πλούτου με μερίδιο για όλους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο, το επιτόκιο στις 120 δόσεις πέφτει από το 5% στο 3% για λόγους προφανούς ισότητας, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο που καταβάλλει το Δημόσιο στις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, όπως είχαμε δεσμευτεί, υποχωρεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ το ευρώ τον μήνα και ευνοούνται με αυτόν τον τρόπο πολύ περισσότεροι οφειλέτες, ενώ στη ρύθμιση θα υπάγονται στο εξής Νομικά Πρόσωπα με βασική οφειλή ως 1 εκατομμύριο ευρώ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «συνδέουμε τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις με το “ξεπάγωμα” των λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης και αναγκαστικών μέτρων. Δίνουμε έτσι ανάσα και ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες αποκτούν μια νέα ευκαιρία, ενώ το κράτος θα έχει έναν οδικό χάρτη για την αύξηση των εσόδων του».

Αντιπαράθεση μεταξύ νυν και πρώην υπουργού

Πριν το κλείσιμο υπήρξε μια ήπιων τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του Χρήστου Σταϊκούρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πριν τις εκλογές η Ν.Δ. κράτησε κλειστά τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό χώρο.

Υπενθύμισε δε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί στο 2,9% και κατά συνέπεια θα υπάρξει έλλειμμα της τάξης του 0,7%.

«Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το έλλειμμα ήταν 0,7%. Η Ν.Δ. μετά τις εκλογές κατάλαβε ότι είχαμε δίκαιο εμείς και όχι ο κ. Στουρνάρας. Ευχαριστούμε την κυβέρνηση που τώρα ήρθε στους δικούς μας υπολογισμούς και βάζουν άλλα 200 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αποτυχία του χρόνου θα είναι της Ν.Δ. Δε θα πουν ότι εμείς εκτροχιάσαμε τον προϋπολογισμό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Προφανώς για να αυξάνετε τον ΕΝΦΙΑ δεν αποδέχεστε την εκτίμηση Στουρνάρα και γι’ αυτό πρέπει να αποδεχτείτε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τα πήγε καλά», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος, μιλώντας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, εξέφρασε την άποψη ότι τα 22 εκατομμύρια που χάνει το ελληνικό Δημόσιο από τη μείωση θα μπορούσαν να είχαν πάει σε κοινωνικές δράσεις.

Απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. θεωρούσε πριν τις εκλογές ότι οι εκτιμήσεις του ΓΛΚ ήταν ορθές και γι’ αυτό άλλωστε ψήφισε όλες τις ελαφρύνσεις που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι η Ελλάδα σερνόταν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με μόλις 1,3% ανάπτυξη, εικόνα που άλλαξε μετά τις ευρωεκλογές.

«Προσδοκούμε ότι αυτή η εικόνα που έχει διαμορφωθεί θα δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος με τη σειρά του προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε: «Άρα, αν έχουμε ανάπτυξη πάνω από 2%, πρέπει εσείς να πείτε μπράβο στη σημερινή κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι όλες οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση έχουν στόχο την αύξηση των εσόδων.

Οι φορείς της κτηματαγοράς στηρίζουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία επικροτεί ο κόσμος της κτηματαγοράς του Ηρακλείου. Είναι ένα νομοσχέδιο, όπως τονίζουν, που κινείται σε σωστή κατεύθυνση και δίνει ώθηση στην αγορά. Συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση, μέσα από μια σειρά θεσμικών και φορολογικών παρεμβάσεων, έρχεται να αντιστρέψει μια εικόνα που είχαμε συνηθίσει να τη βλέπουμε τα πέτρινα χρόνια της κρίσης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, το πάγωμα του φόρου υπεραξίας, αλλά και η γενναία έκπτωση του φόρου για όσους προχωρήσουν σε ανακαίνιση των ακινήτων ιδιοκτησίας τους συνθέτουν μαζί με την υπόσχεση για μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα ακίνητα ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων ώστε να “αναστηθεί” η κτηματαγορά.

Ο στόχος των παρεμβάσεων, όπως ψηφίστηκαν χθες στην ελληνική Βουλή, είναι πολύ συγκεκριμένος: Να αποκτήσει και πάλι η κατοικία επενδυτικά χαρακτηριστικά. Η ζήτηση είναι ανοδική τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω του Airbnb αλλά και της ζήτησης που απορρέει από τους ξένους οι οποίοι αναζητούν το ευρωπαϊκό διαβατήριο μέσω της “Χρυσής Βίζας” που χορηγεί η Ελλάδα σε όσους είναι διατεθειμένοι να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία επί ελληνικού εδάφους. Σε κάθε περίπτωση, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κινεί εκ νέου την αγορά ακινήτων.

«Θετική παρέμβαση»

Θετικό μέτρο χαρακτήρισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου από το 1999 μέχρι το 2018, και πλέον είναι περιφερειακός σύμβουλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαριτάκης ανέφερε: «Καταρχήν, είναι μια θετική παρέμβαση οποιαδήποτε μείωση ή αποκλιμάκωση του φόρου που γίνεται ειδικά στα ακίνητα, όπου φορολογικά υπάρχει μεγάλη υπερφορολόγηση ειδικά το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα είναι θετική, ωστόσο αυτή η ενέργεια δε φτάνει από μόνη της για να αναθερμάνει την αγορά ακινήτων, αφού χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις, όπως μείωση της φορολογίας των ακινήτων, μείωση των αντικειμενικών τιμών, που πάνω σ’ αυτές γίνονται οι αγοραπωλησίες, και οι φόροι μεταβίβασης που συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Είναι θετικό μέτρο, αλλά δε φτάνει για να αναθερμανθεί η αγορά. Θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν μειωμένο φόρο ανάλογα με την περιουσιακή τους κατάσταση στο ύψος, γιατί υπάρχει μια κλιμάκωση ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση».

«Ο φόρος υπεραξίας έχει προσδιοριστεί τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι και σήμερα. Και πολύ καλά δεν έχει εφαρμοστεί. Αναφύεται στις κυβερνήσεις διαχρονικά. Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα αφορά τις νεόδμητες οικοδομές από τότε που εφαρμόστηκε ο ΦΠΑ στα ακίνητα και αυτό είναι θετικό μέτρο. Παραμένει σε ισχύ, όμως, η κλίμακα μεταβίβασης με τους συντελεστές και τις αντικειμενικές αξίες, που θεωρώ ότι είναι και το κυρίαρχο ζήτημα».

«Θα δώσει ώθηση στην αγορά»

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μίλησε και η Άρτεμις Μαυράκη εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, η οποία είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα από τα καταπληκτικά νέα της καινούργιας κυβέρνησης αυτά. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμιστικά μέσα στη διετία στο 30%, εάν θυμάμαι καλά, θα δώσει ώθηση στην αγορά και βεβαίως ο ΕΝΦΙΑ ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για τις επενδύσεις. Γιατί με τόσους φόρους που επιβαρύνονταν τα ακίνητα, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως ήταν “κατάρα” να αγοράσεις και να έχεις υπό την ιδιοκτησία σου ακίνητα. Η ακίνητη περιουσία είχε δαιμονοποιηθεί.

Με τις ελαφρύνσεις που προγραμματίζει η κυβέρνηση ή με τον νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα (χθες δηλαδή) στη Βουλή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα δώσει ώθηση και θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς, για να επανέλθουν ξανά οι αγοραστές και οι επενδυτές, προκειμένου να αντιληφθούμε πλέον ότι η αγορά ακινήτων είναι ο βασικότερος μοχλός της οικονομίας. Είναι αυτό που πάντα λέμε ότι είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Ό,τι γίνει λοιπόν προς ελάφρυνση των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα, βεβαίως και θα δίνει ώθηση στην αγορά των ακινήτων».

Τέλος, η κ. Μαυράκη μίλησε για τον φόρο υπεραξίας και για την αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα, τονίζοντας: «Είναι πολύ σημαντικά. Υπήρχαν στα αζήτητα καινούργια διαμερίσματα, που δεν μπορούσαν να πωληθούν γιατί είχαν την επιβάρυνση του 24% του ΦΠΑ. Επίσης, η αναστολή της υπεραξίας των ακινήτων είναι μέτρο ώστε να ξεκινήσει και να απογειωθεί η κτηματαγορά ακινήτων».

«Πάγιο αίτημα»

Στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο κ. Κώστας Αράπογλου, δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, λέγοντας: «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων του νομού Ηρακλείου. Παρότι βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά, θα βοηθήσει ψυχολογικά και την αγορά ακινήτων και την οικοδομική δραστηριότητα για το λόγο ότι αυτή η μείωση σημαίνει ότι βρισκόμαστε σ’ ένα καλό δρόμο και υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση αυτή, πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι, θα βοηθήσει και πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερους φόρους, γιατί αυτή τη στιγμή η φορολογία στα ακίνητα όσον αφορά στο εισόδημα αλλά και την κατοχή ακινήτου και ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Ο κ. Αράπογλου χαρακτήρισε την αναστολή του ΦΠΑ της οικοδομικής δραστηριότητας και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας ως δύο πολύ σημαντικά και ουσιαστικά μέτρα.

«Αυτή τη στιγμή, εάν δεν κατασκευάζονται νέες οικοδομές, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ΦΠΑ. Γιατί, εάν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα διαμέρισμα με τιμή 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, θα κληθεί να πληρώσει 2.500 ευρώ λόγω του ΦΠΑ. Όπως καταλαβαίνετε, ο ΦΠΑ είναι ένα δυσβάσταχτο βάρος. Τα μέτρα αυτά θα εγκαινιάσουν την επανέναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας από κατασκευαστές και εργολάβους. Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι πως κανένας δεν κατασκεύαζε οικοδομή, γιατί ο ΦΠΑ ήταν τεράστιος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News