Ένας χρόνος χωρίς μνημόνια - Τι λένε 7 Κρητικοί

Κρήτη
Ένας χρόνος χωρίς μνημόνια - Τι λένε 7 Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αν και κατά πόσο έχει αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση την τελευταία χρονιά σχολιάζουν επτά Κρητικοί

Ένας σχεδόν χρόνος έχει περάσει από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στο γραφικό νησί Ιθάκη, όπου διακήρυξε το τέλος των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψε το ελληνικό κράτος με τους Θεσμούς, ώστε να νοικοκυρευτεί το δημόσιο χρέος.

Απότοκο των συμβάσεων αυτών ήταν η μείωση σε μισθούς και συντάξεις, με τις κοινωνικές προεκτάσεις να είναι έντονες. Σε ποιο βαθμό έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση του Έλληνα; Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με 7 ανθρώπους, που μίλησαν για την εισοδηματική τους κατάσταση και για το πόσο έχει αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Οι απαντήσεις, όπως θα διαπιστώσετε, είναι αποκαλυπτικές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΑΚΗΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ

«Από το καλό στο καλύτερο»

«Δούλευα στον ιδιωτικό τομέα και πλέον είμαι άνεργος. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω πως η οικονομική μου κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Το αντίθετο μάλλον. Το γεγονός ότι ζω στην περιφέρεια και δεν έχω πολλές ανάγκες “πολυτελείας” με κάνει να ζω άνετα. Επίσης, τον χειμώνα εργάζομαι στα χωράφια του πατέρα μου, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται ένα αξιοσέβαστο ποσό ώστε να ζω άνετα. Τώρα, πιστεύω σε σχέση με πέρυσι η οικονομική κατάσταση της χώρας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Αυτό φαίνεται παντού. Και κυρίως το βλέπω από την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως επικρατεί ένα πνεύμα αισιοδοξίας, το οποίο πρέπει να υπάρχει. Ίσως ναι, το τέλος των μνημονίων πέρυσι να άνοιξε μια νέα σελίδα στην εθνική μας οικονομία».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΡΝΑΡΑΚΗΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

«“Αγκάθι” η φορολογία»

«H αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση δε με έπληξε όσο έπληξε άλλα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Είμαι ιδιοκτήτης μαγαζιού ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Πολλοί άνθρωποι στράφηκαν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στην αγορά παλιών ανταλλακτικών για το αμάξι τους, αντί να αγοράζουν καινούργια. Κάθε χρόνο είχα 5% άνοδο. Ωστόσο, ένας επιχειρηματίας για να ανταπεξέλθει πρέπει να εργάζεται κοντά στις 10-15 ώρες, και αυτό είναι μια τραγική αλήθεια. Πολλές φορές, δεν υπάρχει προσωπικός χρόνος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει ευχάριστες δραστηριότητες. Επίσης, η φορολογία είναι μεγάλο “αγκάθι” για το ελληνικό επιχειρείν. Τέλος, θέλω να προσθέσω πως πρέπει άμεσα η ελληνική Πολιτεία να στηρίξει τον αγροτικό και γεωργικό κόσμο. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες, όπως να αυξηθεί η τιμή του λαδιού, με πλαφόν κατώτατης τιμής τα 3 ευρώ. Από τέτοιες δημόσιες πολιτικές έχουμε ανάγκη».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΜΠΙΜΠΑΚΗΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ

«Μια από τα ίδια...»

«Ένα χρόνο μετά το τέλος των μνημονίων, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Ακριβώς τα ίδια και, δυστυχώς, δε βλέπω να επικρατεί κάτι το αισιόδοξο που θα βελτιώσει την οικονομική ατμόσφαιρα. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, έχουμε τα ίδια προβλήματα. Η τιμή του λαδιού κατρακυλά, ενώ οι υψηλοί φόροι που καλείται να πληρώσει ο αγρότης είναι τόσο μεγάλοι που πραγματικά απομακρύνουν μεγάλο μέρος του κόσμου που επιθυμεί να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο χώρο. Στήριξη δεν υπάρχει από το ελληνικό κράτος. Στην Ελλάδα δε συμβαίνει το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία βοηθάει και δείχνει εμπράκτως τη στήριξή της στους παραγωγούς. Το ελληνικό κράτος οφείλει να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και τις Αγροτικές Ενώσεις, ώστε οι τιμές των προϊόντων να μην καθορίζονται από δύο ή τρεις εμπόρους».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ, ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ

«Ζούμε καλύτερες ημέρες»

«Η κατάσταση έχει αλλάξει και βαδίζει προς το καλύτερο. Εγώ προσωπικά από την αρχή της οικονομικής κρίσης είχα συνειδητοποιήσει πως θα υπάρχει έντονη κοινωνική αγανάκτηση. Γι’ αυτόν τον λόγο θεώρησα πως ο άνθρωπος πρέπει να είναι έτοιμος ώστε να αντιμετωπίσει τη δύσκολη και πολυδαίδαλη κρίση, όπως ξεκίνησε το 2010. Εγώ το κυνήγησα και με ακούμπησε η κρίση, όχι όμως τόσο πολύ. Σίγουρα, ωστόσο, δε μιλάμε το 2019 για κατάσταση όμοια με εκείνη του 2009, καθώς υπάρχουν εμπόδια που λέγονται φορολογία, υψηλές εισφορές και κυρίως υπάρχει ακόμη ανασφάλεια. Ωστόσο, βιώνουμε καλύτερες μέρες και αυτό είναι πασιφανές. Και πρέπει η νέα κυβέρνηση να στηρίξει την αισιοδοξία των πολιτών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

«Υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης»

«Τα τελευταία δύο χρόνια έφυγα από το χωριό μου και ήρθα στην πόλη. Σε αυτόν τον ένα χρόνο που έχουμε φύγει από τα μνημόνια δεν μπορώ να πω πως έχει αλλάξει η εισοδηματική μου κατάσταση. Πάνω-κάτω βρίσκομαι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, βλέπω πως υπάρχει περισσότερη αισιοδοξία στον κόσμο. Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ανασφαλείς και σίγουρα υπάρχουν δείγματα ανάκαμψης. Πιστεύω πως χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να επιστρέψουμε στα οικονομικά επίπεδα πριν μια δεκαετία ή δεκαπενταετία. Ο Έλληνας πρέπει να είναι αισιόδοξος και να δοκιμάζει τη ζωή. Έτσι μόνο θα επιβιώσει. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και έχουμε μόνο ένα “φάρμακο”: Να έχουμε αυτοπεποίθηση και να δαμάζουμε τη ζωή».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΡΛΙΔΑΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

«Οικονομική ασφάλεια»

«Η οικονομική μου κατάσταση έχει βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Νιώθω περισσότερη οικονομική ασφάλεια. Το τέλος των μνημονίων εγκαινίασε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως τα πράγματα θα φτιάξουν ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική Πολιτεία, όπως η ανεργία και η υψηλή φορολογία. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, τα οποία “γεννήθηκαν” από την οικονομική κρίση. Συνεχίζουν και υπάρχουν, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό έντασης και διάρκειας. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

«Δεσμεύσεις για πολλές δεκαετίες ακόμα»

«Μήπως το μνημόνιο δεν έφυγε και τόσο πολύ; Γιατί μάλλον οι στόχοι του θα μας δεσμεύουν για πολλές δεκαετίες ακόμα. Προσωπικά δουλεύω στον τομέα της κατασκευής. Υπάρχει βελτίωση επαγγελματικά στο πεδίο μου, αλλά δεν το συνδέω με το αν τελείωσε το μνημόνιο. Μακάρι να μπορούσα να πω ότι μετά τα μνημόνια βλέπω κάποια διαφορά ή κάποια αύξηση επενδύσεων. Η “κίνηση” που υπάρχει και υπήρχε είναι από ανθρώπους της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι επενδύουν εις γνώσιν τους σε μια χώρα που στα μάτια τους είναι πανέμορφη, ήσυχη, φιλόξενη, αλλά και εντελώς ανοργάνωτη. Αν θέλουμε κάποτε να φύγουν όντως τα μνημόνια, θα πρέπει να αλλάξουμε. Γεννηθήκαμε σε μια χώρα με πολιτισμό, ιστορία, ήλιο και όμορφη φύση. Όταν καταφέρουμε να αλλάξουμε την παιδεία και κατ’ επέκταση τη νοοτροπία μας, τα μνημόνια θα φύγουν χωρίς επιστροφή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News