Κρήτη

Παγωτά, χυμοί, φαγητά: Πως θα... γλιτώσουμε την τροφική δηλητηρίαση;

Πολύτιμες συμβουλές για να μην… τρέχουμε

Την προσοχή των καταναλωτών στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών τώρα το καλοκαίρι, για αποφυγή δηλητηριάσεων, συνιστά με ανακοίνωσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη, και στις οδηγίες που παρέχει με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία των καταναλωτών, τονίζεται πως κυρίως προσέχουμε την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας σε χώρους μαζικής εστίασης να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Γενικά ελέγχουμε χρώμα, οσμή και γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους. Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα. Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους. Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και πάντα πριν από κάθε γεύμα. Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις. Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.

Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αβγά.

Τα όστρακα πρέπει να είναι πάντα ζωντανά πριν το μαγείρεμά τους. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνονται ωμά, ιδίως από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένους, ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή με καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος). Συστήνεται η θέρμανσή τους για 30 λεπτά στους 140°C, για ασφαλή κατανάλωση. Τα τρόφιμα και κυρίως τα ευαλλοίωτα, δηλ. όσα συντηρούνται σε ψύξη, πρέπει να αγοράζονται από ελεγχόμενους χώρους, δηλ. από αγορές και όχι από πλανόδιους πωλητές.

Ανά κατηγορία τροφίμων, δίδονται οι εξής οδηγίες:

* Χυμοί - Εμφιαλωμένα νερά: Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, φυλάσσουμε την ποσότητα που δεν καταναλώσαμε στο ψυγείο.

* Παγωτά: Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά: πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18°C, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, πρέπει να κλείνουν ερμητικά και δεν πρέπει να σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους. Δεν αγοράζουμε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης. Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας το παγωτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό από σούπερ-μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας. Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14°C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού. Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Δε ζεσταίνουμε ξανά το ίδιο φαγητό

* Μαγειρεμένα τρόφιμα: Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε στο ψυγείο, αφού κρυώσει, μέσα σε δύο ώρες από το ψήσιμό του. Μετά από τέσσερις ώρες από το τέλος του ψησίματος και εφόσον παρέμεινε εκτός ψυγείου, αρχίζει η αλλοίωσή του και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Αναθέρμανση (ξαναζέσταμα) του ίδιου φαγητού δεν επιτρέπεται για δεύτερη φορά. Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός για την ανάπτυξη μικροβίων. Για τον λόγο αυτό κρατάμε το φαγητό εκτός ψυγείου για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.

Για περισσότερη ενημέρωση, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της Ένωσης, καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00-13:00, ή να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση: πλατεία 1866 αρ. 2, Τ.Κ. 73.100, Χανιά, και στη Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια