Χριστόφορος Λιοντάκης: Στην Αθήνα αποχαιρετούν τον σπουδαίο Κρητικό ποιητή

Κρήτη
Χριστόφορος Λιοντάκης: Στην Αθήνα αποχαιρετούν τον σπουδαίο Κρητικό ποιητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Χριστόφορο Λιοντάκη άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γι’ αυτό

Το ύστατο χαίρε στον διακεκριμένο και πολυβραβευμένο Έλληνα ποιητή-συγγραφέα Χριστόφορο Λιοντάκη λένε σήμερα, Δευτέρα, στις 16:30 στον Ιερό Ναό Χαλανδρίου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του, εκπρόσωποι του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών κ.ά.

Ήδη δε πλειάδα δηλώσεων και συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων έχουν αποσταλεί από θεσμικούς εκπροσώπους, ανάμεσά τους της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναούτακη, του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης - δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Εταιρείας Συγγραφέων, φορέων πολιτισμού κ.ά. Στην κηδεία σήμερα του Χριστόφορου Λιοντάκη - όπως έγινε γνωστό - θα είναι παρόντες συγγενείς και φίλοι από τη γενέτειρά του, το Ίνι του δήμου Μινώα Πεδιάδος, αλλά και από το Ηράκλειο. Μάλιστα, χθες Κυριακή το πρωί στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χωριό του Ινίου, παρουσία όλων των συγχωριανών, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ για την προσωπικότητα και το έργο του Χριστόφορου Λιοντάκη μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, πατήρ Νικόλαος Κοκολάκης.

Παράλληλα, στον Ναό αναγνώστηκε ψήφισμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου-Μοναστηρακίου «Ίνατος» από τον πρόεδρό του. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, που ζούσε στην Αθήνα, είχε ισχυρούς δεσμούς με τη γενέτειρά του, το Ίνι, τους συγγενείς, φίλους και τοπικούς φορείς, ερχόταν συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.

Μάλιστα, η προσφορά του ήταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού, καθώς παραχώρησε το πατρικό παραδοσιακό του σπίτι, το οποίο στεγάζει σήμερα μια σπάνια κοιτίδα πολιτισμού, το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επίσης ήταν συνεχές και εκφραζόταν στις πολύ τακτικές επικοινωνίες που είχε με τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Τίτο Κοκολάκη.

Στον Χριστόφορο Λιοντάκη άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γι’ αυτό, ενώ το τελευταίο του βιβλίο «Ο Μεγάλος Δρόμος», που παρουσίασε με επιτυχία πέρυσι σε Αθήνα και Ηράκλειο, ήταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων, με προσωπικά βιώματα. Ο θάνατος του Χριστόφορου Λιοντάκη σκόρπισε θλίψη σε μεγάλους και νέους στο χωριό του, ενώ την περασμένη Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το ψήφισμα, το οποίο και διαβάστηκε στον ναό χθες, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, από τον πρόεδρό του Τίτο Κοκολάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News