Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης: «Να μη γίνει η Κρήτη Μάτι!»

Κρήτη
Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης: «Να μη γίνει η Κρήτη Μάτι!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πιο επικίνδυνη αντιπυρική περίοδο διανύει φέτος το νησί, σύμφωνα με τον Νίκο Λαγουδάκη

«Αυτά που έγιναν στο Μάτι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνουν και στην Κρήτη. Αλλά δεν πρέπει να γίνουν!». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδάκης. Μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και την εκπομπή της Αγγέλας Δουλγεράκη, ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε ότι «τα πράγματα φέτος είναι οριακά», καθώς διανύουμε «την πιο επικίνδυνη αντιπυρική περίοδο».

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός διοικητής είπε ότι το 70% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, συμπληρώνοντας ακόμη ότι καθημερινά στην Κρήτη ξεσπούν από 8 έως 12 πυρκαγιές! Εξάλλου, ο Νίκος Λαγουδάκης προανήγγειλε την... “άφιξη” πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericsson στο νησί, το οποίο αναμένεται να συνδράμει τα μέγιστα στις προσπάθειες των πυροσβεστών σε παγκρήτιο επίπεδο.

Αρχικά ο κ. Λαγουδάκης ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μπαράζ πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν λίγες ημέρες είχαμε μόνο σε επίπεδο νομού πέντε πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν με χρονική διαφορά μίας με μιάμιση ώρας η μία με την άλλη, σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τον αρχιπύραρχο, αυτό δείχνει ότι πολλοί συμπολίτες μας «δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που προέρχονται από τους ανέμους και εν γένει τις μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς κι ότι δε σέβονται το ότι απαγορεύεται να καίμε το οτιδήποτε στην ύπαιθρο από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου».

«Κάθε μέρα στην Κρήτη έχουμε 8, 10, 12 πυρκαγιές. Οι φωτιές αυτές προέρχονται κατά 70% από αμέλειες. Ένα 15-17% οφείλεται σε περιστατικά αντεκδίκησης εξαιτίας προσωπικών διαφορών και όλα τα υπόλοιπα σε ατυχήματα»

Νίκος Λαγουδάκης, περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης

«Πριν ο καθένας βάλει μια φωτιά ή προσπαθήσει να πειραματιστεί με αυτή, θα πρέπει πρώτα να σκεφτεί ότι η πυρκαγιά είναι ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο δεν ελέγχεται εύκολα. Η φωτιά έχει τον δικό της τρόπο που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι οποίοι πολλές φορές εντυπωσιάζουν κι εμάς τους επαγγελματίες!», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουδάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή την περίοδο υπάρχουν στην κρητική ύπαιθρο οι συνθήκες για να προκληθεί «ένα μεγάλο συμβάν». Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στα πρωτόγνωρα ποσοστά βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν στην Κρήτη τον περασμένο χειμώνα.

«Ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Κρήτη, όπου είχε πολλά χρόνια να ρίξει τόσο πολύ νερό, έχει φυτρώσει πολύ υψηλή βλάστηση. Η βλάστηση αυτή έχει ξεραθεί. Υπάρχει, λοιπόν, τεράστια καύσιμη ύλη, με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενο ατύχημα να είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συμβάν», επισήμανε ο Νίκος Λαγουδάκης.

Και μπορεί μέχρι σήμερα, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, η Πυροσβεστική να έχει προλάβει όλες τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, ωστόσο αυτό δε σημαίνει, σύμφωνα με τον αρχιπύραρχο, ότι η Πυροσβεστική θα προλαβαίνει πάντα όλα τα συμβάντα. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουδάκη, «κάθε μέρα στην Κρήτη έχουμε 8, 10, 12 πυρκαγιές. Οι φωτιές αυτές προέρχονται, κατά 70%, από αμέλειες. Ένα 15-17% οφείλεται σε περιστατικά αντεκδίκησης εξαιτίας προσωπικών διαφορών, και όλα τα υπόλοιπα σε ατυχήματα (συγκρούσεις Ι.Χ. κ.ο.κ.)».

Από αμέλεια οι περισσότερες πυρκαγιές

Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί. Τα πράγματα είναι οριακά, καθώς διανύουμε την πιο επικίνδυνη αντιπυρική περίοδο. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει πάρα πολύ χόρτο στην ύπαιθρο, στο ότι έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και εξαιτίας του αέρα», τόνισε ο κ. Λαγουδάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους περίπου 1.000 πυροσβέστες που δραστηριοποιούνται στις 30 πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης.

Εξάλλου, ο κ. Λαγουδάκης, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους από τους οποίους προκύπτουν οι πυρκαγιές... εξ αμελείας, υπογράμμισε ότι αυτό που φαίνεται από τα ανακριτικά πυροσβεστικά τμήματα είναι ότι «αυτοί που κάνουν ελεγχόμενη καύση, για να βελτιώσουν έναν βοσκότοπο ή για να καθαρίσουν μια καλλιέργεια, υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο περιφερειακός διοικητής ανέφερε πως μέχρι το ερχόμενο σαββατοκύριακο ενδέχεται να βρίσκεται στη διάθεση των κρητικών πυροσβεστικών δυνάμεων ένα ελικόπτερο Ericsson.

«Έχει μεγάλες δυνατότητες σαν ελικόπτερο και θα αποτελέσει επιχειρησιακό ατού. Μακάρι, βέβαια, να μη χρειαστεί καν να το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που τελικά έρθει στην Κρήτη το Ericsson, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα «αποδεσμευτεί» το ένα από τα δύο ελικόπτερα τύπου Μ-8.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News