Κρήτη

Πρόγραμμα στείρωσης για τα αδέσποτα της Κρήτης

Τη συνεργασία της Περιφέρειας ζήτησαν οικολόγοι ευρωβουλευτές για την προστασία των ζώων

Η προστασία των ζώων και η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσής τους αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ομάδα Γερμανών πολιτικών με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Klaus Buchner.

Ο ευρωβουλευτής, καθ. Klaus Buchner, καθώς και δύο πρώην ευρωβουλευτές, ο Stefan Eck και ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, συναντήθηκαν χθες με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στο πλαίσιο αποστολής τους στην Κρήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση στην προστασία των ζώων, οπότε και ζήτησαν τη συνεργασία της Περιφέρειας και των τοπικών Αρχών ώστε να προχωρήσει στο νησί μας ένα πρόγραμμα στήριξης των στειρώσεων οικόσιτων και αδέσποτων ζώων.

Οι ευρωβουλευτές ανέλυσαν τη στόχευσή τους για την ευζωία των ζώων σε όλη την Ευρώπη και τόνισαν ότι θέλουν τη συνεργασία των τοπικών Αρχών για την περαιτέρω αναβάθμισή της στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναλύθηκαν όλοι εκείνοι οι τρόποι συνεργασίας με την Περιφέρεια και τις τοπικές Αρχές, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τόσο για τα οικόσιτα, όσο κυρίως για τα αδέσποτα ζώα του νησιού.

«Η αποστολή μας έχει στόχο την ευαισθητοποίηση στα θέματα που αφορούν την καλή μεταχείριση των ζώων. Θέλουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης των στειρώσεων και με τη συμμετοχή των κτηνιάτρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη με ευρωπαϊκά κεφάλαια», δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής της Γερμανίας κ. Χατζημαρκάκης.

«Καταλάβαμε ότι το ζήτημα αυτό είναι σήμα ολόκληρης της κοινωνίας. Όχι μόνον οι νέοι, αλλά όλη η κοινωνία δείχνει το ενδιαφέρον της σχετικά με το τι γίνεται με τα αδέσποτα ζώα και όχι μόνο με αυτά. Ωστόσο, τα αδέσποτα ζώα είναι ένα σήμα το οποίο φαίνεται και στους τουρίστες», πρόσθεσε ο κ. Χατζημαρκάκης.

Ο καθηγητής Klaus Buchner εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική συζήτηση και τη στάση αποδοχής στη συνεργασία που επέδειξε ο κ. Αρναουτάκης. Τόνισε δε πως θα υπάρχει ένα καλό πλαίσιο συνεργασίας για τη συνέχεια, με στόχο να βοηθηθούν οι εθελοντές στο έργο τους.

«Ενθουσιάζομαι πάρα πολύ καθώς βλέπω τη βούληση των πολιτικών προκειμένου να λυθεί ένα σοβαρό θέμα, το οποίο υπάρχει όχι μόνο στην Κρήτη και στην Ελλάδα, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μέθοδος, η οποία έχει δοκιμαστεί σε άλλα μέρη του κόσμου με μεγάλη επιτυχία. Γίνεται η στείρωση στα ζώα και μετά από μια με δύο μέρες το πολύ αφήνονται και πάλι ελεύθερα, όμως δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν», είπε ο κ. Buchner.

Από την πλευρά του, ο κ. Stefan Eck, ο διασημότερος φιλόζωος πολιτικός της Γερμανίας, δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο.

Το εξετάζει θετικά η Περιφέρεια

Ο περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία θα συνεργαστεί και θα ληφθούν πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Από την πλευρά μας, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε αυτό το οποίο εφαρμόζεται αλλού να εφαρμοστεί και στην Κρήτη, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους και τους εθελοντές, με στόχο να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πάνω στις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων, πράγμα που αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο ταλανίζει την κοινωνία», είπε ο κ. Αρναουτάκης.

Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνάντηση παραβρέθηκε εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων η κ. Μαρία Χουστουλάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια