Φοροδιαφυγή στην Κρήτη: Σε πόσες επιχειρήσεις... αρέσει η παρανομία;

Κρήτη
Φοροδιαφυγή στην Κρήτη: Σε πόσες επιχειρήσεις... αρέσει η παρανομία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λαβράκι» έβγαλαν οι σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ και στην Κρήτη - Ποιοι κλάδοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη παραβατικότητα

«Λαβράκια» και μάλιστα... σωρό έβγαλαν οι σαρωτικοί έλεγχοι στους οποίους επιδίδονται τα κλιμάκια ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, αποκαλύπτοντας πως, δυστυχώς, για μια ακόμη καλοκαιρινή σεζόν η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές καλά κρατεί, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα και τις υπόλοιπες αυστηρές συνέπειες που προβλέπονται για τους παραβάτες, οι οποίοι απειλούνται ακόμα και με κλείσιμο της επιχείρησής τους...

Σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κρήτη στο πλαίσιο της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, όπως αποδείχτηκε από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, έως και περίπου τρεις στις 10 επιχειρήσεις, ανάλογα με τον νομό, βρέθηκαν να έχουν προβεί σε περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, η παραβατικότητα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο κυμαίνεται στο 20-28%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά φοροδιαφυγής που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, τα οποία είναι έως και διπλάσια από αυτά του νησιού μας. Και για του λόγου το αληθές, πρώτη στη λίστα της φοροδιαφυγής φιγουράρει η Κέρκυρα, όπου το ποσοστό παραβατικότητας αγγίζει το 62%! Ακολουθούν η Σαντορίνη με 56% και η Θεσσαλονίκη με 55%, και έπονται η Ρόδος και η Μύκονος με 43% ποσοστό παραβατικότητας. Το ποσοστό της Κρήτης μάλιστα είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο (32%).

Οι έλεγχοι των κλιμακίων της ΑΑΔΕ στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας δε σταματούν. Συνεχίζονται εντατικά. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μόνο τον Ιούνιο ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Αναφορικά με τα νησιά, οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν στην Ζάκυνθο, ενώ η παραβατικότητα, όπως αναφέραμε, χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα, με τους παραβάτες να ανέρχονται σε 6 στους 10 που ελέγχθηκαν. Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο η παραβατικότητα τον Ιούνιο ανήλθε στο 28%, ενώ στο ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, ανήλθε η παραβατικότητα και στα Χανιά (όπου πραγματοποιήθηκαν 164 έλεγχοι). Στο Ρέθυμνο (όπου πραγματοποιήθηκαν 166 έλεγχοι) η παραβατικότητα έφτασε το 20%.

Οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα από το μεγαλύτερο ποσοστό στο μικρότερο είναι οι ακόλουθοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ: Εκμετάλλευση ταξί 81%, πλυντήρια αυτοκινήτων 75%, ανθοπωλεία 73%, ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%, μανικιούρ-πεντικιούρ 63%, δικηγόροι 63%, ψητοπωλεία-σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%, κομμωτήρια-κουρεία 62%, ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%, πρατήρια καυσίμων 54%, χερσαίες-θαλάσσιες μεταφορές 53%, λιανικό εμπόριο 36%, εστίαση 33% και καταλύματα 24%.

Σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, σε ό,τι αφορά την αυστηρότητα των ελεγκτών, πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997, καμία από τις επιχειρήσεις που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε.

Τα στοιχεία την υπόλοιπη Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, και η Θεσσαλονίκη, όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκε με παραβάσεις το 55% των ελεγχόμενων. Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα, όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα έφτασε στο 62%.

Χαμηλότερα τα ποσοστά παρανομίας στο νησί

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά τοπικοί παράγοντες, αφού ξεκαθάρισαν πως είναι θετικοί ως προς το να γίνονται έλεγχοι, τόνισαν τα εξής τοποθετημένοι ως προς τον κλάδο τους ο καθένας:

«Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται ώστε να υπάρχει μια κανονικότητα στον τόπο, διότι δυστυχώς μας αρέσει το παράνομο. Όσον αφορά στην παραβατικότητα στον κλάδο μας, θα πρέπει να πω πως στα μεγάλα ξενοδοχεία και καταλύματα, όπως και στα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία, είναι πολύ δύσκολο να παρανομήσει κανείς. Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, μέχρι στιγμής η παραβατικότητα έχει μειωθεί και αυτό είναι πολύ θετικό», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Μετά τους τελευταίους ελέγχους στον νομό μας και στο κέντρο κυρίως τος Ηρακλείου, έχει παρατηρηθεί ότι πολύ λίγοι συνάδελφοι στον χώρο της εστίασης έχουν προκαλέσει με παρανομία σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω. Τα χαμηλά στοιχεία παραβατικότητας της Κρήτης αποδεικνύουν πως ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης οι συνάδελφοι έχουν συνετιστεί και τα φαινόμενα πια δεν είναι τόσο έντονα. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν τους νόμους και προσπαθούν να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Είναι πολλοί λίγοι πια εκείνοι που δίνουν δικαιώματα και έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον κλάδο. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα και θα πρέπει όλοι να προσέχουν, ώστε να μη δημιουργείται ούτε θέμα φοροδιαφυγής, ούτε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού», είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου κ. Μαρία Αντωνακάκη.

Όσον αφορά στο ποσοστό παραβατικότητας που σημειώθηκε στον κλάδο των πρατηρίων υγρών καυσίμων στις περιοχές που ελέγχθηκαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου κ. Λυκούργος Σαμόλης ξεκαθάρισε πως «στα καύσιμα δεν μπορεί να γίνει παρανομία, καθότι υπάρχει το σύστημα εισροών-εκροών, όπου όλα κόβονται αυτόματα και δεν μπορεί τίποτα να μην ελεγχθεί. Η όποια παραβατικότητα στον κλάδο θεωρώ πως δε σημειώθηκε στο καύσιμο, αλλά ενδεχομένως σε άλλες πωλήσεις. Δηλαδή πιθανότατα στα αξεσουάρ ή στα υπόλοιπα είδη που μπορεί να πωλούνται σε ένα πρατήριο», είπε ο κ. Σαμόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News