Πέθανε ο σπουδαίος Κρητικός ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

Κρήτη
Πέθανε ο σπουδαίος Κρητικός ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του

Σε ηλικία 74 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης ο οποίος γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης και άφησε σημαντικό στίγμα με την τέχνη του, αφού πρόκειται για έναν αναγνωρισμένο και βραβευμένο καλλιτέχνη.

Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Το τέλος του τοπίου». Ανήκε στην αποκαλούμενη Γενιά του '70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία του 1970, κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Το 2000 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του «Με το φως», που δημοσιεύθηκε το 1999. Επίσης, για την ίδια συλλογή ποιημάτων έλαβε το βραβείο του διακεκριμένου λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Harvard Review». Το Γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Λογοτεχνικό Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης. Το 2012 έλαβε για το ποιητικό έργο του το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο «Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης».

Ο Χρήστος Λιοντάκης, εκτός από σπουδαία ποιήματα, έκανε μεταφράσεις Γάλλων, κυρίως, συγγραφέων, όπως Σαντάλ, Μπονφουά, Ρεμπώ, Ζενέ, Καμύ κ.ά.

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

«Ο Χριστόφορος Λιοντάκης, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές των Γραμμάτων μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ποιητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος – σε κάθε τομέα που υπηρέτησε, αφήνει ένα σημαντικό έργο, ως πολύτιμο και διαρκές απόκτημα για τον Νεοελληνικό Πολιτισμό.

Η πορεία του ως σήμερα, από τη γενέτειρά του, το Ίνι, και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια, στάθηκε μια επίμοχθη διαδρομή που τον καταξίωσε στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού με το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων. Ο Δήμος Ηρακλείου του είχε απονείμει για το έργο και την προσφορά του στα Γράμματά μας, το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News