Απρόσκοπτα «τρέχουν» τα δύο καλώδια

Κρήτη
Απρόσκοπτα «τρέχουν» τα δύο καλώδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για τις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα

Απρόσκοπτα προχωρούν πλέον και οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης, αφού ξεπεράστηκαν οι “σκόπελοι” των ενστάσεων που είχαν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα. Για το μεν μικρό καλώδιο (διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου), στο πλαίσιο του οποίου μάλιστα οι υποβρύχιες εργασίες ξεκινούν άμεσα και το Λιμεναρχείο Χανίων, εξέδωσε ήδη ενημερωτική ανακοίνωση το Συμβούλιο Επικρατείας ότι απέρριψε τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί κατά των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Για το δε μεγάλο καλώδιο (διασύνδεση Κορακιάς-Αττικής) η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών άναψε “κόκκινο” στην προσφυγή που είχε υποβάλει η κυπριακών συμφερόντων promoter κοινοπραξία του EuroΑsia Interconnector.

Μετά τις σημαντικές δικαστικές εξελίξεις, είναι πλέον ορθάνοιχτος ο δρόμος για να “τρέξει” η υλοποίηση του μικρού καλωδίου, με στόχο να είναι έτοιμο σε λιγότερο από έναν χρόνο. Και συνάμα είναι ορθάνοιχτος ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η δημοπράτηση του μεγάλου καλωδίου, όπου η προθεσμία υποβολής προσφορών (για τον διαγωνισμό που αφορά στους σταθμούς μετατροπής της διασύνδεσης) έχει παραταθεί για τις 30 Αυγούστου.

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποίησε επισήμως ο ΑΔΜΗΕ, το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως του Δήμου Μονεμβασίας και του Σωματείου “Άρτεμις” κατά της ΑΕΠΟ για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και η ΑΕΠΠ απέρριψε την προσφυγή της EuroΑsia Interconnector Ltd κατά του διαγωνισμού για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοινώνει ότι προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και οι δύο φάσεις της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα, μετά από την απόρριψη των σχετικών προσφυγών.

Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τις αποφάσεις του υπ’ αριθμόν 1271/2019 και 1272/2019 (που δημοσιεύτηκαν στις 11 Ιουλίου) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Σωματείου “Άρτεμις” και του Δήμου Μονεμβασίας κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Παράλληλα, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει η κυπριακή εταιρεία EuroΑsia Interconnector Ltd κατά του διαγωνισμού για τους Σταθμούς Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής. Η ΑΕΠΠ έκρινε την προσφυγή απαράδεκτη ως ασκούμενη χωρίς έννομο συμφέρον, καθώς η ΕuroΑsia Interconnector δε διέθετε την - υποχρεωτική εκ του νόμου - ιδιότητα του ενδιαφερόμενου με συμφέρον να του ανατεθεί η υπό ανάθεση σύμβαση.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, «το εμβληματικό project της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης εξελίσσεται απρόσκοπτα. Εντός του 2020 θα περατωθεί η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, οι εργασίες για την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση της ΑΕΠΠ συνεχίζονται κανονικά οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, έργο που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection”. Σε μια εβδομάδα από σήμερα αναμένουμε τις προσφορές για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης και στις 30 Αυγούστου τις προσφορές για τους Σταθμούς Μετατροπής, σε συνέχεια της παράτασης που δόθηκε στον εν λόγω διαγωνισμό κατόπιν αιτημάτων των εγχώριων και διεθνών συμμετεχόντων κατασκευαστικών οίκων-προμηθευτών εξοπλισμού, δεδομένου του μεγέθους του έργου, των ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών προδιαγραφών του και του αντίστοιχα μεγάλου αριθμού τεχνικών στοιχείων που απαιτούνται για την κατάθεση άρτιων προσφορών».

Παράταση για προσφορές

Θυμίζουμε ότι ο ένας εκ των δύο διεθνών διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ για τις ανάγκες της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης, εν προκειμένω ο διαγωνισμός για τους Σταθμούς Μετατροπής, πήρε παράταση για τις 30 Αυγούστου.

Η εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου και ώρα 12:00, για τη διακήρυξη υπ. αριθμ. 1902 του ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο “Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2x500 MW)”. Ανάλογα, μετατίθεται και η ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 ώρα 14:00.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η “Αριάδνη Interconnection”, «η παράταση δίνεται σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων από όλους τους εγχώριους και διεθνείς συμμετέχοντες κατασκευαστικούς οίκους-προμηθευτές εξοπλισμού, δεδομένου του μεγέθους του έργου, των ιδιαίτερα απαιτητικών τεχνικών προδιαγραφών του και του αντίστοιχα μεγάλου αριθμού τεχνικών στοιχείων που απαιτούνται για την κατάθεση άρτιων προσφορών».

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current - HVDC), έργο συνολικής αξίας 915 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υποδομές που θα κατασκευαστούν ποτέ στην Ελλάδα.

Έρχεται, δε, σε συνέχεια της μικρής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο στην Κίσσαμο, και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2019.

Η φάση κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης αναμένεται, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΑΔΜΗΕ, να αρχίσει έγκαιρα, ώστε να ηλεκτριστεί το φθινόπωρο του 2022. Για την υλοποίησή του, προβλέπεται η πόντιση μιας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1.000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς. Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή δύο Σταθμών Μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

Άμεσα ξεκινούν εργασίες στο μικρό καλώδιο

Την ώρα λοιπόν που οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο της Κρήτης ξεμπλόκαραν από πλευράς ενστάσεων, έχουμε εξελίξεις και στο μέτωπο του μικρού καλωδίου. Άμεσα ξεκινά η εκτέλεση υποβρύχιων εργασιών στο πλαίσιο “Σχεδιασμού, τροφοδοσίας και εγκατάστασης υποβρύχιου καλωδίου 150 Kv σύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου”, ενώ μάλιστα εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων που απευθύνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και οδηγίες προς τα σκάφη που θα πλέουν στη περιοχή...

Όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση, «το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοινώνει την εκτέλεση υποβρύχιων εργασιών από το πλοίο “MPSV IEVOLI Cobalt” σημαίας Ιταλίας, στο πλαίσιο “Σχεδιασμού, τροφοδοσίας και εγκατάστασης υποβρύχιου καλωδίου 150 Kv σύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου”.

Το “MPSV IEVOLI Cobalt” σημαίας Ιταλίας πρόκειται να κινηθεί στα κάτωθι στίγματα τις προσεχείς ημέρες:

α) Την 23η Ιουλίου (σ.σ. σήμερα) και περί τοπικής ώρας 10 π.μ. από φ 35ο 43’ Β και λ 023ο 32’ Α προς φ 36ο 01’ Β και λ 023ο 17’Α.

β) Την 24η Ιουλίου (σ.σ. αύριο) και περί τοπικής ώρας 10 π.μ. από φ 35ο 37.0’ Β και λ 023ο 40.0’ Α προς 35ο 47.0’ Β και λ 23ο 27’Α.

γ) Την 25η Ιουλίου (σ.σ. μεθαύριο Πέμπτη) και περί τοπικής ώρας 10 π.μ. από φ 35ο 37.0’ Β και λ 023ο 40.0’ Α προς 35ο 47.0’ Β και λ 23ο 27’ Α.

Μέγιστη ταχύτητα ειρημένου πλοίου 0,5 έως 2,0 κόμβοι.

Παρακαλούνται οι πλοίαρχοι-κυβερνήτες των σκαφών για τη διατήρηση απόστασης ασφαλείας 1 ναυτικού μιλίου από εν λόγω πλοίο.

Οι ναυταθλητικοί και αλιευτικοί σύλλογοι παρακαλούνται για την τήρηση των διαλαμβανομένων στην παρούσα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News