default-image

Ένας απογοητευμένος με τις υποδομές της Κρήτης: «Τι προσφέρει η Πολιτεία στον τουρίστα;»

Κρήτη
Ένας απογοητευμένος με τις υποδομές της Κρήτης: «Τι προσφέρει η Πολιτεία στον τουρίστα;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ομογενής Γεώργιος Δαβράδος έρχεται μία φορά το χρόνο στο νησί και λέει όλα αυτά που βλέπουμε εμείς καθημερινά...

Μια επιστολή-καταπέλτη για το υπάρχον αεροδρόμιο Ηρακλείου, τον ΒΟΑΚ και τον ελληνικό τουρισμό απέστειλε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ομογενής και μόνιμος κάτοικος της Ολλανδίας.

Όπως ο ίδιος συστήνεται, ονομάζεται Γεώργιος Δαβράδος και μία φορά τον χρόνο έρχεται στην Κρήτη. Οι διαπιστώσεις του είναι αληθινές και ταυτόχρονα προκαλούν θλίψη, γιατί ένας Έλληνας του εξωτερικού μάς λέει αυτό που χρόνια διαπιστώνουμε: Πως δεν υπάρχει τίποτα στο νησί!

Η επιστολή του ομογενούς αναφέρει:

«Η τουριστική σεζόν βρίσκεται σχεδόν στη μέση της περιόδου.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των προβλημάτων που είχαν ορισμένες τουριστικές γειτονικές χώρες, ο ελληνικός τουρισμός γνώρισε μια πρωτόγνωρη άνθηση. Η “κανονικότητα” όμως επανήλθε στις ανταγωνίστριες χώρες και αμέσως η τουριστική μας βιομηχανία το “κατάλαβε”. Οι αριθμοί δε λένε ποτέ ψέματα...

Έχω διαβάσει στην εφημερίδα σας, αλλά και στα άλλα ΜΜΕ για τα χρόνια προβλήματα του τουριστικού μας προϊόντος. Ένα προϊόν που συντελεί κατά ένα μεγάλο μέρος στην ελληνική οικονομία. Μόνο λόγια 40 χρόνια τώρα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει...

Πρόσφατα επίσης στον Τύπο δημοσιεύτηκε ότι φέτος έχουμε μέχρι στιγμής μια μείωση των αφίξεων και ότι τα περυσινά νούμερα δύσκολα να τα επαναλάβουμε.

Όμως αλήθεια, τι προσφέρει η Πολιτεία στον τουρίστα;

Είμαι μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας από το 1986. Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο έρχομαι στην Κρήτη. Οι υποδομές του αεροδρόμιου “Ν. Καζαντζάκης” δεν αρμόζουν σε ένα κράτος που από το 1981 είναι μόνιμο μέλος της Ε.Ε. και σε ένα νησί που τα τελευταία 40 χρόνια το κύριο εισόδημα των κατοίκων του προέρχεται από τον τουρισμό.

Τι να γράψω και τι να αφήσω... Αίθουσες υποδοχής με εγκαταλειμμένη διακόσμηση, τουαλέτες με πολύ κακή διατήρηση και δυσανάλογες με τον αριθμό των επισκεπτών. Πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα προβληματική.

Η αναχώρηση, μεγάλη ταλαιπωρία! Οι χώροι μικροί, κι αλλού κάνεις τσεκ εισιτήριου, αλλού δίνεις τις αποσκευές σου. Σε ερώτησή μου γιατί αυτή η κατάσταση, πήρα την απάντηση ότι έχει χαλάσει το μηχάνημα.

Ένα χάος που δείχνει ασέβεια στον επισκέπτη, που πληρώνει για υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Αυτό είναι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με εκατομμύρια ταξιδιώτες όλο το χρόνο. Μια μεγάλη αντίθεση με το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που συναγωνίζεται τα ευρωπαϊκά σε οργάνωση και εξυπηρέτηση.

Ανάμεσα στους ταξιδιώτες και οι πολιτικοί μας, που δυστυχώς έχουν συνηθίσει την άσχημη εικόνα και πότε-πότε μιλάνε για βελτίωση, αλλά μόνο προεκλογικά.

Εφόσον το “σαλόνι” της Κρήτης είναι σε αυτά τα χάλια τι να περιμένουμε από τα υπόλοιπα;

Πενήντα χρόνια ο ΒΟΑΚ φτιάχνεται - νότιος ούτε καν υπάρχει στο πρόγραμμα. Όσο για τις υπόλοιπες υποδομές, τις είδαμε να καταρρέουν με τον φετινό βαρύ χειμώνα, ειδικά στην περιοχή των Χανίων.

Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, που δεν πιέζουν τους αρμόδιους φορείς για να βελτιωθούν οι υπάρχουσες υποδομές.

Με σύγχρονες υποδομές τα νούμερα των επισκεπτών μόνο ανοδικά θα ήταν. Έχουμε πολλά να τους προσφέρουμε σαν χώρα... Τον μοναδικό αρχαίο μας πολιτισμό, μεσογειακό κλίμα, το νησιωτικό μας παράδεισο, τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της χώρας: είναι μερικά προτερήματα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Η Ελλάδα μας είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι που δε συμφωνούμε 200 χρόνια τώρα πώς θα το χαράξουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News