blueFest Crete 19 - Culture & Beyond: Με επιτυχία το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Κρήτη
blueFest Crete 19 - Culture & Beyond: Με επιτυχία το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πολιτιστικό φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel στην Κρήτη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το blueFest Crete | Culture & Be-yond του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στις 13-14 Ιουλίου 2019 στο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Σε ένα άριστα οργανωμένο διήμερο, το φεστιβάλ κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο να τιμήσει τους στόχους του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που, έχοντας ως παρακαταθήκη τη μακρά ιστορία του στο πλευρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, πέτυχε να αναδείξει το έργο Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών, και να ενισχύσει τους δεσμούς του τουρισμού με τον πολιτισμό και την καινοτομία.

Έχοντας αφιερώσει την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στην τέχνη και τη δεύτερη στην προβολή του πλούτου της κρητικής γης και γαστρονομίας, οι πολλοί και σημαντικοί καλεσμένοι και επισκέπτες του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις εικαστικές δράσεις, αλλά και να γευτούν τις νοστιμιές από μια πληθώρα γαστρονομικών εκδηλώσεων, γνωρίζοντας παράλληλα από κοντά ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κρήτης.

Ο πολιτισμός στο επίκεντρο

Η εκκίνηση του φεστιβάλ έγινε το Σάββατο 13 Ιουλίου οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Come with the Wind” όπου παρουσιάστηκε η δημιουργία του εικαστικού Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη, με την οποία κατάφεραν να κερδίζουν το «Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019». Το έργο θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος στο ανοιχτό μουσείο του Minos Beach art hotel.

Το έργο είναι ένας συνδυασμός γλυπτικής και ηχητικής εγκατάστασης που εμπνέεται από το αρχαίο μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα και αποτελείται από οκτώ ηχητικές στήλες που αντιπροσωπεύουν τα οκτώ σημεία του ορίζοντα, τα οποία «εκπροσωπούνται» ηχητικά από τις ανάλογες ριπές ανέμου που ενεργοποιούνται από την ίδια την παρουσία των επισκεπτών της εγκατάστασης και της περιδιάβασής τους εντός του έργου. Στην περίπτωση που η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων θεατών ενεργοποιήσει όλους τους ανέμους ο ενδιάμεσος χώρος της πλατείας μεταμορφώνεται σε μια απρόσμενη και αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων.

Οι ήχοι που αναπαράγονται από τις οκτώ ηχητικές στήλες, οι οποίες όλες μαζί συνθέτουν μια απόλυτη οκτάβα, αποτελούν ψηφιακά επεξεργασμένες ηχογραφήσεις παραδοσιακής μουσικής, όπως επεξεργάστηκαν από τον Κώστα Μόσχο, η οποία προέρχεται από οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου έτσι όπως αυτές ορίζονται γεωγραφικά σε σχέση με τον Νομό Λασιθίου. Η μουσική μετατρέπεται σε ήχους ανέμου, ενώ οι ίδιες οι στήλες λειτουργούν ως αντι-ηχεία που ανάλογα με τον υπαρκτό άνεμο στην περιοχή παράγουν επιπλέον ήχο με την όλη εγκατάσταση να παραπέμπει σε πνευστά μουσικά όργανα της αρχαιότητα.

Η in situ εγκατάσταση του “Come with the Wind” συμπληρώνεται από αέρινα ringtones των επεξεργασμένων ήχων των οκτώ ανέμων, ενώ οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας των επισκεπτών λειτουργούν ως επιτελεστικά αντι-ηχεία, ενορχηστρώνοντας ένα ηχητικό περιβάλλον που εξαπλώνεται σαν αέρινος ψίθυρος σε όλους τους χώρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Το “Come with the Wind” αποτελεί πλέον μέρος της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος και μπορούν να το εξερευνήσουν όλοι οι επισκέπτες του υπαίθριου μουσείου του Minos Beach art hotel.

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού και στην εικαστική έκθεση “Blue Nights" της οποίας την επιμέλεια είχε ο κ. Σωτήρης Μπαχτσετζής, ιστορικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Πρόκειται για μια έκθεση με τα έργα video art των Αλέξανδρου Κακλαμάνου (Full Circle), James Lane (Ονειρομαντείο) και Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου (Η Αγία Θέα / The Holy View), που άντλησε έμπνευση από την παράδοση των θερινών σινεμά και κατάφερε να μαγέψει τους επισκέπτες, γεμίζοντάς τους με νοσταλγία, μέσα από τις προβολές. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους κήπους του Minos Beach art hotel ανακαλύπτοντας τις προβολές που κατάφεραν με μοναδικό τρόπο να συνδέσουν το τοπικό στοιχείο με τη χωρίς σύνορα αδέσμευτη αίσθηση που οφείλει να προσφέρει η τέχνη! Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτώβρη 2019.

Οι δράσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν μελωδικά, μέσα από την πραγματοποίηση της υπέροχης μουσικής παράστασης «Ραδιοθεραπεία» από τον συνθέτη και μόνιμο κάτοικο Αγίου Νικολάου, Νίκο Ξυνό. Η «Ραδιοθεραπεία» που αποτελείται από ένα σύνολο δημιουργιών του συνθέτη σε lounge, ethnic, jazz ρυθμούς, μετράει αισίως δέκα έτη παρουσίας και βρέθηκε δικαίως στην τιμητική θέση του κλεισίματος της πρώτης μέρας του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond, αποδεικνύοντας στην πράξη τη στήριξη που δίνει το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στην τοπική καλλιτεχνική κοινότητα της Κρήτης.

Μια γεύση από παραδοσιακή κρητική γαστρονομία

Με σκοπό να παρουσιάσει και να προβάλει την κρητική γαστρονομία και παράδοση στη σύγχρονη εποχή, το LoveGreece.com η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη για την αναγνώριση του ελληνικού ταλέντου σε οποιονδήποτε τομέα δημιουργικότητας με στόχο την προβολή του έργου επιτυχημένων Ελλήνων στη χώρα και στο εξωτερικό, διοργάνωσε στο πλαίσιο του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond την τρίτη θεματική παρουσίαση για το 2019 που αφορά τη Γαστρονομία.

Στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 14 Ιουλίου, σε απόλυτη σύμπραξη και αγαστή συνεργασία με τον βραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη που έχει αναλάβει τη θέση του consultant chef της bluegr Hotels & Resorts και ταυτίζεται πλήρως με το όραμα του LoveGreece.com για την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση επιλεγμένων προϊόντων και παραγωγών από την Κρήτη.

Η φιλοσοφία του γνωστού chef άλλωστε ταυτίζεται απόλυτα με αυτή του ξενοδοχειακού ομίλου της bluegr Hotels & Resorts και του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, έχοντας εντρυφήσει στην αγάπη για τα ελληνικά, και δη τα κρητικά, προϊόντα και την ανάδειξη της τοπικής πρώτης ύλης ως τον γαστρονομικό θησαυρό υγείας που πραγματικά είναι. Έτσι, το κρητικό ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα βουνά της Κρήτης, τα εκλεκτά αρτοποιήματα και τα τοπικής παραγωγής ζυμαρικά βρέθηκαν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σπουδαίας παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Minos Beach art hotel.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολή με τα 160 και πλέον μέλη παραγωγών, τα οικογενειακά αναψυκτικά Γεράνι, τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά Καλογεράκη, τα ξεχωριστά αλλαντικά της οικογένειας Κασσάκη, το Κτήμα Βασιλάκη δείγμα επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης, τα… Μερακλίδικα «μεζεδάκια» της οικογένειας Κυριακάκη, τα πολύ επιτυχημένα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα του Σαβοϊδάκη, τα εδέσματα της φάρμας Αλεξανδράκη και οι βραβευμένες νοστιμιές της φάρμας Καραλάκη, η καινοτόμος και πρωτοποριακή BioAroma, τα Αγνά Προϊόντα Κρήτης Αφοί Ζερβού με το τυρί Γαλένι, τα παραδοσιακά προϊόντα Physis of Crete, αλλά και οι θησαυροί από χαρούπι της Creta Carob, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και στο άμεσο μέλλον από όλα τα επικοινωνιακά κανάλια του LoveGreece.com!

Η τέχνη της φιλοξενίας

Αξίζει να σημειωθεί ο ιδιαίτερα θετικός ρόλος που διαδραμάτισε για το blueFest Crete 19 | Culture & Beyond το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στο υπέροχο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος του, η υπαίθρια γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί στους χώρους της έργα του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη αλλά και η πλούσια γαστρονομική ιστορία του Minos Beach art hotel συνέθεσαν το ιδανικό σκηνικό για το πολιτιστικό φεστιβάλ.

Δεν αποτέλεσε λοιπόν παρά φυσικό επόμενο το γεγονός ότι πλήθος κόσμου, επισκέφτηκε το φετινό blueFest Crete 19 | Culture & Beyond, το πολιτιστικό φεστιβάλ που είναι πλέον βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει έναν θεσμό αφιερωμένο στην προβολή της Κρήτης.

Το blueFest Crete 19 | Culture & Beyond στήριξαν η bluegr Hotels & Resorts ως Χορηγός Φιλοξενίας, η εταιρεία Crete Transfer, το Κτήμα Λυραράκη και το κρασί Zazazu | The New Obsession. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν τα madamefigaro.gr και Tasty Guide των Αττικών Εκδόσεων, το elculture.gr, o όμιλος Κρήτη TV ( Κρήτη TV, 98,4, neakriti.gr, Κρήτη), η εφημερίδα Ανατολή, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λατώ 103,3 FM και 104,4 FM radio.

Η έκθεση Blue Nights καθώς και το Ανοιχτό Μουσείο θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό ως το τέλος Οκτωβρίου.

Περισσότερα για το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και το Βραβείο Τέχνης

Η ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 1988, με τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, όπου 32 γλύπτες διεθνούς φήμης, φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το περιβάλλον και μετέτρεψαν τον κήπο του ξενοδοχείου σε ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο. Με τα Συμπόσια Τέχνης που ακολούθησαν (1990, 1993) και με το πέρασμα του χρόνου, το Ίδρυμα δημιούργησε μία πολύτιμη συλλογή σύγχρονης τέχνης, η οποία περιλαμβάνει έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Aba-kanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης.

Απότοκο των Συμποσίων Τέχνης υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος το 1993, το οποίο η κυρία Τζίνα Μαμιδάκη ονόμασε, προς τιμήν των γονέων της, Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη.

Το ανοιχτό μουσείο του Minos Beach art hotel διαθέτει αυτή τη στιγμή μια σειρά σημαντικών έργων εξωτερικού χώρου, εμπνευσμένα από το υπάρχον περιβάλλον αλλά και από θεματολογίες ευρύτερου ενδιαφέροντος, που είναι προσβάσιμη τόσο στους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και στο ευρύ κοινό.

Στόχος του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί, είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η προβολή και υποστήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της, η ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και πρωτοβουλίες επιμόρφωσης, η αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των δεσμών τουρισμού και πολιτισμού. Σημαντική δράση του Ιδρύματος είναι το Βραβείο Τέχνης – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας, ένα βραβείο αριστείας το οποίο απευθύνεται σε Έλληνες εικαστικούς. Οι διαδικασίες αίτησης για το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2020 ξεκινούν στις 20 Ιουλίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

www.gnamamidakisfoundation.org

Περισσότερα για το LoveGreece.com

Με αφετηρία την πίστη στον δυναμισμό και στη δημιουργικότητα του ελληνικού πνεύματος και κεντρικό μήνυμα «We believe, we can», το Lovegreece.com αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, η οποία έχει στόχο την προβολή επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών που κινούνται στους άξονες της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από επιχειρηματικά φόρουμ, εκθέσεις, συνέδρια, networking events, καθώς και συνεντεύξεις και μικρά ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο, το Lovegreece.com δίνει βήμα στο πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να παρουσιάσει το έργο και τα μελλοντικά σχέδιά του.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την κα Τζίνα Μαμιδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, το οποίο παραμένει προσηλωμένο στην προσφορά στην ελληνική κοινωνία, μέσα από δράσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο φορέας δίνει φωνή σε επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, δημιουργούς και ειδικούς να παρουσιάσουν το ταλαντούχο και καινοτόμο δυναμικό της. Με το ήθος και το όραμά τους, συνιστούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που αξίζει να αναδειχθεί στο εξωτερικό. Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια την εντιμότητα και το βαθμό δημιουργικότητας, καινοτομίας, εξωστρέφειας και αυθεντικότητας των εγχειρημάτων τους, γνωρίσματα που αποδίδουν προστιθέμενη αξία σε μια συντονισμένη και συστηματική δραστηριότητα.

Περισσότερα για την bluegr Hotels & Resorts

Η bluegr Hotels & Resorts διαθέτει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, τα Minos Beach art hotel, Minos Palace hotel & suites, Candia Park village, το Life Gallery athens στην Αθήνα και το Sunprime Miramare Park στη Ρόδο. Αποστολή της bluegr Hotels & Resorts είναι να αναγάγει τις πολυτελείς διακοπές σε ένα τελείως καινούργιο επίπεδο απόλαυσης, παρουσιάζοντας μια νέα εμπειρία σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, υποστηρίζοντας τους τρεις πυλώνες του ποιοτικού τουρισμού: Εξαιρετικές τοποθεσίες, μοναδικές υπηρεσίες, αυθεντικές εμπειρίες.

Περισσότερα για το Minos Beach art hotel

Το Minos Beach art hotel μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World βρίσκεται στον Κόλπο Μιραμπέλου στην ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για ένα πολυτελές 5 αστέρων resort πάνω στη θάλασσα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, με το κομψό περιβάλλον και αναδεικνύει την αυθεντική κρητική φιλοξενία μέσα από σύγχρονες παροχές και εξαιρετικές υπηρεσίες.

Αυτό που κάνει μοναδικό το Minos Beach art hotel είναι η ιστορία του και η στενή σχέση του με την τέχνη, καθώς φιλοξενεί τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Εντυπωσιακά γλυπτά και ανατρεπτικά installations βρίσκονται απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του ξενοδοχείου στους εξωτερικούς χώρους, ενώ λειτουργούν και ως στοιχεία διακόσμησης στους εσωτερικούς. Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης και πολλοί ακόμα συστήνονται στους επισκέπτες σε ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

Ξεχωριστή είναι και η γαστρονομική φιλοσοφία του Minos Beach art hotel, που διαθέτει πέντε εστιατόρια και τρία bars. Η ελληνική και κρητική κουζίνα πρωταγωνιστούν, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το πολυβραβευμένο εστιατόριο La Bouillabaisse με ιστορία από τη δεκαετία του ’70, το οποίο μάλιστα είναι μέλος της αλυσίδας Chaine des Rotisseurs.

Come with the Wind

Η αγάπη για την τέχνη, καθώς και η βαθιά επιθυμία για ανάδειξη, υποστήριξη και προβολή της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης οδήγησε το 2019 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στη θέσπιση του ομώνυμου Βραβείου Τέχνης, στόχος του οποίου είναι η υποστήριξη και η προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019 απονεμήθηκε στον εικαστικό καλλιτέχνη Θεόδωρο Ζαφειρόπουλο (γ. 1978) και στον αρχιτέκτονα Γιώργο Ρυμενίδη (γ. 1981) για το κοινό τους έργο Come with the Wind (2019).

Με αναφορά το αρχαίο μνημείο των Αέρηδων που βρίσκεται στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών, η εγκατάσταση Come with the Wind επανασχεδιάζει με γλυπτικό τρόπο το συγκεκριμένο αρχιτεκτόνημα και προσομοιώνει ηχητικά κάθε έναν από τους οκτώ ανέμους της Μεσογείου. Το οκταγωνικό μαρμάρινο κτήριο των Αέρηδων φέρει στις ισάριθμες μετόπες του ανάγλυφα θεοτήτων που παριστάνουν αυτούς τους οκτώ κύριους ανέμους. Οι άνεμοι ονοματίζονται από το σημείο του ορίζοντα απ’ όπου πνέουν και περιγράφονται είτε σε μοίρες (αρχίζοντας από τον γήινο μαγνητικό Βορρά), είτε με σύμβολα ανεμολογίου, είτε ονομαστικά και μάλιστα με δύο ονόματα, ένα επίσημο και ένα κοινό: Ο Βόρειος ή Τραμουντάνα, Β (000°), ο Μέσης ή Γραίγος ΒΑ (045°), ο Απηλιώτης ή Λεβάντες Α (090°), ο Εύρος ή Σιρόκος ΝΑ (135°), ο Νότιος ή Όστρια Ν (180°), ο Λίβας ή Γαρμπής ΝΔ (225°), ο Ζέφυρος ή Πουνέντες Δ (270°) και ο Σκίρων ή Μαΐστρος ΒΔ (315°).

Το έργο Come with the Wind αποτελείται από μια ηχητική εγκατάσταση που διαμορφώνεται από οκτώ στήλες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά σε σχέση με ένα κεντρικό σημείο ως προς τα οκτώ σημεία του ορίζοντα. Η κάθε μία από τις οκτώ στήλες τοποθετείται στις ακμές μιας οκταγωνικής κάτοψης σε πλήρη αντιστοιχία με τα οκτώ σημεία του ορίζοντα σχηματίζοντας έτσι την αίσθηση περιστύλιας πλατείας. Ήχοι που παραπέμπουν σε κάθε άνεμο ενεργοποιούνται μέσω αισθητήρων κίνησης, κάθε φορά που ο δυνητικός επισκέπτης πλησιάζει καθεμία από τις ηχητικές στήλες. Με διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο η εγκατάσταση επιτρέπει στον επισκέπτη να ακούει τον ήχο του αντίστοιχου ανέμου ανάλογα με τη θέση του. Στην περίπτωση που η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων θεατών ενεργοποιήσει όλους τους ανέμους ο ενδιάμεσος χώρος της πλατείας μεταμορφώνεται σε μια απρόσμενη και αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων.

Σημαντικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι το ότι οι ήχοι που αναπαράγονται από τις ηχητικές στήλες αποτελούν ψηφιακά επεξεργασμένες ηχογραφήσεις παραδοσιακής μουσικής που προέρχεται από οκτώ διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας έτσι όπως αυτές ορίζονται γεωγραφικά σε σχέση με το νομό Λασιθίου, τον ανατολικότερο νομό της Κρήτης. Έτσι η μουσική μετατρέπεται σε ήχους ανέμου. Ταυτόχρονα οι ίδιες οι

στήλες, διαμορφωμένες από διάστικτο κοίλο και ξυλώδη βλαστό καλαμιάς μέσα σε μεταλλικές επιφάνειες, λειτουργούν ως αντηχεία που ανάλογα με τον υπαρκτό άνεμο στην περιοχή παράγουν επιπλέον ήχο. Έτσι η όλη εγκατάσταση παραπέμπει στο σημαντικό πνευστό μουσικό όργανο της αρχαιότητας, τον αυλό, τη Σύριγγα του Πανός, που αποτελείτο από μια σειρά ηχητικών σωλήνων από καλάμι, διαβαθμισμένων ανάλογα με το μήκος τους, αλλά και το αερόφωνο όργανο Ύδραυλις της Ελληνιστικής αρχαιότητας που στάθηκε ως πρότυπο για το εκκλησιαστικό όργανο στον Δυτικό Μεσαίωνα.

Οι διαφορετικές διαβαθμίσεις των καλαμιών στις στήλες της εγκατάστασης μεταγράφουν στατιστικά στοιχεία από μετρήσεις της ταχύτητας των οκτώ ανέμων που πνέουν στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Κρήτης κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αναλόγως, ένας μεταλλικός δίσκος στο κέντρο της εγκατάστασης θυμίζει τόσο τον Δίσκο της Φαιστού όσο τον χρυσό δίσκο του Voyager, δηλαδή τον δίσκο δεδομένων με ήχους και εικόνες από τη Γη που, προσαρμοσμένος στο διαστημικό σκάφος Voyager, εκτοξεύθηκε στο διάστημα το 1977 στην αέναη αναζήτηση του ανθρώπινου γένους κάποιας συγγενούς υπάρξεως. Ο δίσκος φέρει εγχαράξεις με εικονίδια που παραπέμπουν στους εκάστοτε ανέμους δημιουργώντας έτσι νέα σύμβολα ενός πρωτότυπου ανεμολογίου, αλλά και το λεξιλόγιο μιας νέας πανανθρώπινης γλώσσας. Η συμβολική αυτή γλώσσα εκσυγχρονίζει τις αλληγορικές φιγούρες γενειοφόρων και αγένιων ανδρών που συμβολίζουν τους ανέμους στο αρχαίο μνημείο των Αέρηδων.

Η in situ εγκατάσταση του Come with the Wind συμπληρώνεται από αέρινα ringtones των επεξεργασμένων ήχων των οκτώ ανέμων, ενώ οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας των επισκεπτών θα λειτουργούν ως επιτελεστικά αντι-ηχεία, ενορχηστρώνοντας ένα ηχητικό περιβάλλον που θα εξαπλώνεται σαν αέρινος ψίθυρος σε όλους τους χώρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Οι επισκέπτες θα μπορούν να κατεβάζουν (down-load) τα λειτουργικά ringtones κατά την είσοδό τους στο διαδικτυακό πλέγμα του ξενοδοχείου και να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια παραμονής τους καθώς επίσης θα μπορούν να τα παίρνουν μαζί τους μετά την αναχώρηση τους μεταφέροντας τους ήχους του ανέμου σε όλα τα σημεία της Γης. Ο ήχος και οι ονοματικές και αναπαραστατικές εκδοχές που ενδύεται ο κάθε άνεμος αποτελούν τα λυρικά στοιχεία που συνθέτουν εικαστικά και αρχιτεκτονικά το περιεχόμενο μίας εν δυνάμει αέναης και ανοικτής στην ενδεχομενικότητα ηχητικής σύνθεσης την οποία καλούνται να ενεργοποιήσουν οι ίδιοι οι θεατές του έργου Come with the Wind.

Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων Art on Blue σε διοργάνωση του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή.

Blue Nights

Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα ήρθε, όπως και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κόσμο, το 1896. Το καλοκαίρι του 1900 άρχισαν οι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της Πλατείας Συντάγματος. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή του θερινού σινεμά στην Ελλάδα. Η δεκαετία του 1960 είναι η χρυσή εποχή του θερινού σινεμά, ενώ το 1970 οι θερινοί κινηματογράφοι στην Αθήνα αριθμούν πάνω από 500. Το κοινό επιλέγει αυτούς τους κινηματογράφους ακόμα και σήμερα, καθιστώντας το φαινόμενο του συγκεκριμένου χώρου προβολής ως το μοναδικό ίσως, σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης στα μέσα της δεκαετίας του 1970 βλέπουμε στην Ελλάδα και τα πρώτα δείγματα της video art ή βιντεοτέχνης μιας σύγχρονης μορφή εικαστικών τεχνών με βάση την κινούμενη εικόνα και τον ήχο. Καλλιτέχνες σήμερα συνδυάζουν την κινηματογραφική εικόνα με την εικαστική γλώσσα εισάγοντας νέες ιδέες και πρακτικές και εμπλουτίζοντας ευρύτερα τις πρακτικές των καλών τεχνών.

Με βάση την παράδοση αυτή η ετήσια εκθεσιακή σειρά Blue Nights σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή εγκαινιάζει την προβολή έργων video art. Το καλοκαίρι 2019 προβάλλονται στους εξωτερικούς χώρους του Minos Beach art hotel έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών:

Αλέξανδρος Κακλαμάνος - Alexandros Kaklamanos: Full Circle, 2013

Στο έργο Full Circle ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος δημιουργεί ένα ομοίωμα αρχαιοελληνικού κούρου χρησιμοποιώντας άργιλο με το οποίο καλύπτει το σώμα του. Ο επιβλητικός κούρος ορθώνεται ακίνητος κοιτώντας το πέλαγος στην παραλία Πεζούλες στο Κάτω Κουφονήσι, ένα νησί των Κυκλάδων που εγκαταλείφθηκε από τους μόνιμους κατοίκους του στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η εικόνα ενδύεται φράσεις από Το βλέμμα του Οδυσσέα, ελληνική ταινία του 1995, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στην ταινία αυτή ένας Έλληνας σκηνοθέτης γυρίζει από την εξορία και αρχίζει ένα ταξίδι στα Βαλκάνια, αναζητώντας τρεις χαμένες μπομπίνες φιλμ των πρωτοπόρων Ελλήνων κινηματογραφιστών που έφεραν τον κινηματογράφο στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην ταινία όσο και στο βίντεο του Κακλαμάνου ακούγεται υποβλητικά η παρακάτω φράση «Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνουμε….»

James Lane: Ονειρομαντείο, 2019

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μελετητές, ονειρομαντεία είναι η προφητεία του μέλλοντος η οποία έχει άμεση σχέση με την ερμηνεία των ονείρων. Ονομάζεται επίσης ονειροκριτική ή ονειρομαντική. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα όνειρα προμηνύουν το μέλλον. Γι' αυτό και υπήρχε μια ειδική κατηγορία από ιερομάντεις για την εξήγηση τους. Χρησιμοποίησαν τα όνειρα επίσης και για θεραπευτικούς σκοπούς. Κατά τη διάρκεια της Εγκοιμήσεως σε ιερούς χώρους, όπως στο Ασκληπιείο στην Επίδαυρο, ο ασθενής δεχόταν ένα αποκαλυπτικό όνειρο το οποίο του έδειχνε και τον τρόπο θεραπείας που έπρεπε να ακολουθήσει. Ένα από τα πλέον σημαντικά ήταν το Ονειρομαντείο του Ταινάρου στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας στην Πελοπόννησο στο οποίο είχε οικοδομηθεί ο ναός του Ασφάλειου Ποσειδώνα (μετέπειτα το παρεκκλήσιο του Ασώματου). Στον χώρο αυτό διαδραματίζεται το έργο Ονειρομαντείο του James Lane που δείχνει τον καλλιτέχνη να περιηγείται τους χώρους αυτού του σήμερα ξεχασμένου ιερού τόπου. Το έργο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης σειράς έργων αναζήτησης των ονειρομαντείων της αρχαιότητας (ένα είδος road movie) εκ μέρους του καλλιτέχνη.

Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος - Theodoros Zafeiropoulos: Η Αγία Θέα / The Holy View, 2013

Στο έργο Η Αγία Θέα του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου εμφανίζεται το εσωτερικό ενός παρεκκλησίου που βρίσκεται στην νήσο Μερόπη εντός του όρμου της Καρδαμύλης στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Με διάφορα σχεδιαστικά εργαλεία ο καλλιτέχνης αποτυπώνει και απομονώνει τις πλευρές, το δάπεδο, το τέμπλο την οροφή του ναΐσκου και μέσω video anima-tion το κτήριο εμφανίζεται να αποσυναρμολογείται σταδιακά. Καθώς το οικοδόμημα αποδομείται, εμφανίζεται σιγά σιγά ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα παγκοσμίως, η θέα που ρίχνει στο χάραμα η κορυφή του Ταϋγέτου στη θάλασσα, το σχήμα απόλυτης πυραμίδας. Η αγέρωχη μα και ολομόναχη κορυφή του βουνού αντικατοπτρίζει τον εαυτό της ως το πλέον συμβολικό γεωμετρικό στερεό που μελέτησε και κατασκεύασε η ανθρωπότητα, την πυραμίδα, ενώ το θεϊκό, το φυσικό, το μαθηματικό, το μεταφυσικό φτιάχνουν τη μεγάλη θέα. Ο ήχος του έργου είναι φτιαγμένος από τον Κώστα Μόσχο και συντέθηκε από αποσπάσματα μιας δοξολογίας άτυπου εσπερινού που τέλεσε ο καλλιτέχνης στο σημείο αυτό.

Για την προβολή των έργων έχει στοιχεία του πολιτισμού μας, καθώς τα έργα προβάλλονται σε ανοιχτό χώρο, ανακαλώντας μνήμες από την μακρόχρονη παράδοση των θερινών κινηματογράφων, ενός τόσο δημοφιλούς τρόπου ψυχαγωγίας στη χώρα μας. Το περιεχόμενο τους όμως, ξεπερνά το τοπικό στοιχείο και τα καθιστά πρεσβευτές πανανθρώπινων ζητημάτων, διαχρονικών όσο και σύγχρονων. Στα έργα αυτά όπου το προσωπικό και βιωματικό στοιχείο εμπλέκονται με την αναζήτηση μιας αρχέγονης και παγκόσμιας πολιτιστικής ταυτότητας ο χώρος εμφανίζεται πάντα ενδεδυμένος με πολλαπλές ιστορικές και πολιτιστικές παρακαταθήκες. Ο χώρος σ’ αυτά τα ακριτικά σημεία της Ελλάδας γίνεται φορέας μνήμης, ενώ η ίδια η ιερότητα του τοπίου μοιάζει να είναι αυτό το στοιχείο που συγκρατεί όλες αυτές τις ιστορικές ταυτότητες των θρησκειών, των πολιτισμών, των ανθρώπων.

Τα έργα παρουσιάζονται στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων Blue Nights σε διοργάνωση του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη και σε επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης Σωτήρη Μπαχτσετζή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News