Μάχη κατά του... δάκου στην Ιεράπετρα - Πώς ακριβώς γίνεται ο ψεκασμός

Κρήτη
Μάχη κατά του... δάκου στην Ιεράπετρα - Πώς ακριβώς γίνεται ο ψεκασμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός των ελιών στην Ιεράπετρα

Αμέσως μετά τις προχθεσινές βροχές ξεκίνησε ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Χωριού Ιεράπετρας, καθώς οι καιρικές συνθήκες με την αυξημένη υγρασία και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του καταστροφικού για την ελαιοπαραγωγή εντόμου.

Στον κάμπο της Ιεράπετρας, στη Γρα Λυγιά, στο Κεντρί και στη Βαϊνιά, ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουλίου από τον Β’ Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Ιεράπετρας.

«Εμείς στο Κάτω Χωριό ξεκινήσαμε εγκαίρως και ολοκληρώσαμε τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό, περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό του εντόμου. Επειδή μετά τη βροχή της Τετάρτης έχουμε αυξημένα ποσοστά υγρασίας και η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι, ξεκινήσαμε από σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) να ψεκάζουμε με τρία τρακτέρ από την αρχή όλους τους ελαιώνες της περιοχής ευθύνης του Συνεταιρισμού μας, ώστε να εμποδίσουμε το έντομο να κάνει εναποθέσεις αβγών στις ελιές που έχουν ήδη μεγαλώσει αρκετά. Η περιοχή μας γενικά φαίνεται ότι θα έχει μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου φέτος από την περυσινή και εκτιμώ ότι θα έχει τελικά γύρω στο 50% μιας καλής παραγωγικής περιόδου. Δηλαδή είναι χρονιά μεσοβεντέμας», μας είπε ο κ. Γιώργος Μαυρόματος από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Κάτω Χωριού.

Στο μεταξύ, στην περιοχή του Κάτω Χωριού τις τελευταίες μέρες οι δακοσυλλήψεις που καταγράφονται στις δακοπαγίδες από τους παγιδοθέτες βρίσκονται σε μονοψήφιο νούμερο, δηλαδή κάτω από δέκα. Σε αυτό βοήθησαν εκτός από τον πρώτο ψεκασμό και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες.

Από την άλλη πλευρά της νότιας παραλιακής ζώνης της Ιεράπετρας, όπου ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση με ευθύνη του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού “Η Δήμητρα”, οι δακοσυλλήψεις και μετά τον πρώτο ψεκασμό βρίσκονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τους 10 δάκους ανά παγίδα, με την περιοχή των Λιβαδιών νότια της Βαϊνιάς να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας κ. Αντώνης Φρονιμάκης, αναφέρεται ότι «ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς της Ιεράπετρας, του Κεντριού και της Βαϊνιάς ότι ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς θα αρχίσει τη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Ο ψεκασμός ξεκινά στις 5:30 το πρωί και σταματά στις 12 το μεσημέρι. Θα διαρκέσει 8 ημέρες.

Για να εξυπηρετηθούν και τα περιφραγμένα λιόφυτα, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να τα έχουν ανοικτά όλες αυτές τις 8 ημέρες, προκειμένου να μπορεί ο χειριστής του τρακτέρ να μπει στο χωράφι τους για να ψεκάσει τις ελιές τους».

Ενημερωτικά συμπληρώνει ο κ. Φρονιμάκης ότι «ο ψεκασμός είναι δολωματικός. Ψεκάζεται δέντρο πάρα δέντρο, εσωτερικά στην κόμη του ελαιόδεντρου, με 250 περίπου ml ψεκαστικού υγρού. Ελαιόδεντρα που είναι κλαδεμένα ή δεν έχουν ελιές δεν ψεκάζονται. Για περισσότερες πληροφορίες οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να καλούν τα γραφεία του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού στο τηλέφωνο 28420/22.244», προσθέτει ο κ. Αντώνης Φρονιμάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News