Αποκαλυπτική συνέντευξη Ξενάκη: «Η ΝΔ θα εξαντλήσει την τετραετία»

Κρήτη
Αποκαλυπτική συνέντευξη Ξενάκη: «Η ΝΔ θα εξαντλήσει την τετραετία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου σχολιάζει ο αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Π.Κ.

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης.

Ο κ. Ξενάκης μίλησε για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, πράγμα που, όπως είπε, της εξασφάλισε «μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις πολιτικές της στο κράτος», ενώ «η νίκη κρίθηκε κυρίως στην κόπωση που είχε ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», και για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «έχει αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα, που όμως είναι μετακινούμενα και, όσο εύκολα ήρθαν σε εκείνον, τόσο εύκολα μπορούν να χαθούν».

Στο δίλημμα εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. πρέπει να επιλέξει τον δρόμο ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία ανέφερε πως «η διπολική πολιτική έχει δυσμενές πολιτικό αντίκτυπο», ενώ θεωρεί πως τόσο οι αγορές όσο και η Ευρώπη είδαν με θετικό μάτι την ανάληψη της εξουσίας από έναν «φιλοδυτικό πολιτικό» όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέλος, για το ΜέΡΑ25 είπε πως «είναι ένα προσωποπαγές κόμμα που χτίστηκε γύρω από την προσωπικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη».

* Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη από τον ελληνικό λαό να είναι η επόμενη κυβέρνηση. Ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια, επιστρέφουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύετε πως η πολιτική σταθερότητα έχει διασφαλιστεί;

«Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εθνικές εκλογές με μια ευρεία πλειοψηφία έναντι του βασικού της αντιπάλου, του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί με τη νίκη εξασφάλισε και μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις πολιτικές της στο κράτος. Άποψή μου είναι πως έχει εξασφαλιστεί σαφώς η πολιτική σταθερότητα αλλά και η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν δύσκολες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται μια ευρεία πλειοψηφία. Είναι διάχυτη λοιπόν η πεποίθηση πως η Ν.Δ. θα εξαντλήσει τον κυβερνητικό χρόνο, εκτός και αν δεχτεί σοβαρές πιέσεις από την κοινωνία στους δρόμους ή χρειαστεί να λάβει αντιδημοφιλή μέτρα».

* Τι έκρινε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας;

«Η νίκη κρίθηκε κυρίως στην κόπωση που είχε ο ελληνικός λαός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη τετραετία εφαρμόστηκαν μέτρα τα οποία έπληξαν σφόδρα κυρίως τη μεσαία τάξη και, σε συνδυασμό με τις αντιδημοφιλείς συμπεριφορές του κυβερνητικού σχήματος, δημιούργησαν ένα αίσθημα αποστροφής στον λαό. Παρά ταύτα, σε ό,τι αφορά τη σαφή νίκη της Ν.Δ. πρέπει να σημειώσουμε πως σε απόλυτους αριθμούς έλαβε περίπου μισό εκατομμύριο ψήφους λιγότερες από την ήττα του 2009 από το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν τις ίδιες ψήφους με τις εκλογές του 2015, μειωμένες μόνο κατά το ποσοστό που απέσπασε το ΜέΡΑ 25».

* Με ένα ποσοστό της τάξης άνω του 30%, θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτάει κοινωνικά ερείσματα και πλέον διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος εξουσίας. Πιστεύετε πως η σχεδόν τετράχρονη διακυβέρνησή του τον ωρίμασε ως πολιτικό φορέα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως κόμμα της κρίσης και απέκτησε την εξουσία μέσα σε αυτήν. Κατά την περίοδο διακυβέρνησής του αναγκάστηκε να αποβάλει όλα τα αντισυστημικά ερείσματα και μεταμορφώθηκε σε ένα μετριοπαθές κόμμα με εσωτερικά ακραία στοιχεία. Η τριβή του με την εξουσία τον μετέτρεψε σε ένα πιο μαζικό κόμμα, που καταφέρνει να εκφράζει κατά προτεραιότητα μεγάλες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ - σαφώς πιο Συνασπισμός (του κέντρου) και σίγουρα λιγότερο ριζοσπαστικός και αριστερός - έχει καταφέρει να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πασοκογενούς χώρου της κοινωνίας, αλλά και των ομάδων που νιώθουν περιθωριοποιημένες. Υπό την έννοια αυτή, έχει αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα, που όμως είναι μετακινούμενα και, όσο εύκολα ήρθαν σε εκείνον, τόσο εύκολα μπορούν να χαθούν».

* Δε νομίζετε, κύριε Ξενάκη, πως ήρθε η ώρα το ΚΙΝ.ΑΛ. να επιλέξει ανάμεσα στον δρόμο της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ;

«Η διπολική πολιτική έχει, όπως πιστεύω, δυσμενές πολιτικό αντίκτυπο. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει πρωτίστως να κάνει έναν βαθύ αναστοχασμό με ταυτόχρονη επιστροφή στις ρίζες του. Μια καλή αρχή θα ήταν η επιστροφή στο όνομά του. Η κεντρώα παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας λοιπόν οφείλει να σταθεί στο ύψος της και να δηλώνει σταθερά και με όλους τους τρόπους τη διαφοροποίηση της πολιτικής της ταυτότητας τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υφίσταται πολιτικά η έννοια του αδιεξόδου εκ καταβολής της πολιτικής. Υπό αυτήν την αντίληψη δεν είναι κακό να υπάρχει ένα αυτόνομο κόμμα του μετριοπαθούς κέντρου που να στηρίζει τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και να ζητάει ένα νέο παράδειγμα πολιτικής που θα περιλαμβάνει τόσο κοινωνική δικαιοσύνη όσο και οικονομική ελευθερία».

* Το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα που θα μείνει για πολλά χρόνια στην πολιτική σκηνή ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ποταμιού, των ΑΝ.ΕΛ. ή ακόμη και του ΛΑΟΣ;

«Το ΜέΡΑ 25 είναι ένα προσωποπαγές κόμμα που χτίστηκε γύρω από την προσωπικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη, για να εκφράσει τον αντιμνημονιακό αγώνα ενάντια σε όλους και τη γνήσια αντίσταση στους Θεσμούς. Στην ουτοπικότητα λοιπόν αυτού του κόμματος, και εν μέσω μιας σύντομης προεκλογικής περιόδου, κατάφερε να στηθεί ένας μηχανισμός με ξεκάθαρη αντιευρωπαϊκή και αντιμνημονιακή ρητορική και να κερδίσει μια δυναμική εκπροσώπηση. Η επιτυχία ή όχι της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα είναι εκείνη που θα κρίνει την πορεία του κόμματος, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται. Όσο καλύτερα τα πηγαίνει ο Μητσοτάκης, τόσο θα μικραίνουν οι πιθανότητες επιβίωσης του Βαρουφάκη».

«Φιλοδυτικός ο Κυριάκος»

* Πώς η Ευρώπη και οι αγορές είδαν το αποτέλεσμα των εκλογών;

«Τόσο για την Ευρώπη αλλά και της αγορές το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε θετικά. Παρά τη σταθερότητα που επιδείκνυε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό, κανείς δεν ξεχνάει πώς ξεκίνησε. Ο Μητσοτάκης αφετηριακά είναι φιλοευρωπαϊστής και φιλοδυτικός πολιτικός, και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του πλειοψηφούντος κόμματος στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διάθεση που έχει εκφράσει ήδη για μεταρρυθμίσεις, μόνο θετικό κλίμα γι’ αυτόν μπορούν να δημιουργούν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News