Κρήτη

Αγία Μαρίνα: Μέγα πλήθος πιστών προσκυνά και γονυπετής στην χάρη της

Η ξακουστή ιστορία με το φίδι

Χιλιάδες οι πιστοί και φέτος στο Μοναστήρι στη Βόνη για την γιορτής της Αγίας Μαρίνας.

Μικροί και μεγάλοι ακόμη και γονυπετείς σχηματίζαν τα τελευταία 24ώρα ουρές στο δρόμο, με στόχο να φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην θαυματουργή Αγία Μαρίνα, που τα θαύματά της είναι γνωστά εντός και εκτός συνόρων.

Πολλοί και εκείνοι που περπατούν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο μοναστήρι και να παρακαλέσουν ή να ευχαριστήσουν για κάποιο αίτημα που έχει εκπληρωθεί, τη χάρη της θαυματουργής Αγίας Μαρίνας.

Η ιερά πανήγυρις, αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής ξεκινά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Στην τοποθεσία όπου βρίσκεται ο μικρός ναός της μονής υπήρχε αγίασμα. Από αυτό ήπιε τότε κάτοικος της περιοχής Θραψανού. Επρόκειτο για τον Ιωάννη Καπαρουνάκη, ο οποίος περνούσε για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο σημείο βρήκε και μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Τότε ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή να του επιτρέψει να χτίσει ένα μικρό ναό, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό. Όταν αργότερα άρχισαν να αρρωσταίνουν τα παιδιά του Τούρκου και να πεθαίνουν, μόνο τότε ο Τούρκος φώναξε τον Ιωάννη Καπαρουνάκη - που είναι και ο κτήτορ της μονής - λέγοντάς του ότι θα γίνει πράξη το ζήτημα που του είχε θέσει.

 

«Η ευσέβεια των χριστιανών και η αγάπη τους για την Αγία Μαρίνα δημιούργησε αυτό το προσκύνημα, στο οποίο κάθε χρόνο προστίθεται όλο και περισσότερος κόσμος. Όχι μόνο την περίοδο της πανηγύρεως, αλλά όλο το χρόνο επισκέπτεται ο κόσμος το γυναικείο μοναστήρι, που σήμερα έχει δύο μοναχές. Προσκυνητές έρχονται από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να ανάψουν το κερί τους στη Χάρη της.

Η ξακουστή ιστορία με το φίδι

Κοσμοσυρροή υπάρχει και στον παλιό μικρό ναό της μονής, όπου βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της Αγίας. Οι πιστοί με ευλάβεια και κατάνυξη προσκυνούσαν τη Χάρη της, με τους πολύ νεότερους να περιεργάζονται το σκοτωμένο φίδι που φυλάσσεται σε μπουκάλι τοποθετημένο δίπλα από την εικόνα.

 

«Πρόκειται για μια πολύ παλιά ιστορία», είχε αναφέρει ο εφημέριος της Ιεράς Μονής, πατήρ Κορνήλιος. «Μια τσιγγάνα ήρθε στο ναό, που φαινόταν έγκυος, αλλά ήταν υπό την επήρεια ακαθάρτων πνευμάτων. Ήρθε για να βρει την υγεία της. Καθώς προσευχόταν οι ιερείς τής διάβαζαν κάποιες ευχές. Βγήκε τότε ένα φίδι από μέσα της και σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος μπήκε στο μπουκάλι όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα».

Σχόλια