«Να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο της Ν.Α. Μεσογείου»

Κρήτη
«Να γίνει η Κρήτη εκπαιδευτικό κέντρο της Ν.Α. Μεσογείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη του νέου υφυπουργού Παιδείας για την άμεση κατάργηση του ασύλου, το νέο θεσμικό πλαίσιο και με δριμεία κριτική κατά Γαβρόγλου

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο» της ΚΡΗΤΗ TV και στον δημοσιογράφο Λευτέρη Συμβουλάκη ο νέος υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, ο οποίος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου εκλέχτηκε βουλευτής Χανίων και αμέσως υπουργοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιλογή Διγαλάκη δε θεωρείται τυχαία, αφού ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης το 2014 και μετά είχε στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να προχωρήσει σε αξιοποίηση του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά, που ανήκει στο Πολυτεχνείου όμως τελεί υπό κατάληψη. Ο κ. Διγαλάκης, αναφερόμενος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, που μεταδόθηκε η εκπομπή, ότι αυτό θα καταργηθεί με άρθρο που θα υπάρχει στο πρώτο νομοσχέδιο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή. Δηλαδή Ιούλιο-Αύγουστο.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα αξιοποίησης της περιουσίας των Πανεπιστημίων της χώρας, που θα βοηθήσει ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, ενώ για τα τρία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, δηλαδή Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ), σε συνδυασμό με το ΙΤΕ και άλλα ιδρύματα που υπάρχουν, είπε ότι μπορούν να φέρουν την Κρήτη ψηλά, καθιστώντας την το εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πάντως, ο κ. Διγαλάκης δεν παρέλειψε να σταθεί κριτικά και στις μεταρρυθμίσεις Γαβρόγλου κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «πήγαν πίσω τα Πανεπιστήμια», ενώ αναφορά έγινε και στην προσωπική εκλογική του μάχη.

Αναλυτικά ακολουθεί η συνέντευξη του νέου υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη:

* Ήταν μια δύσκολη προεκλογική περίοδος;

«Ήταν δύσκολη, πολύ μικρή περίοδος και πολλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν σε 2,5 εβδομάδες. Ο λαός μας έδωσε μια μεγάλη νίκη στη Ν.Δ. και μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και ήταν μεγάλη τιμή που με επέλεξε να εκπροσωπήσω τα Χανιά στη Βουλή και μεγάλη τιμή η εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μου αναθέσει τον νευραλγικό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ποτέ δεν έγινε μεταξύ εμένα και του πρωθυπουργού συζήτηση για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από την αρχή συζητήσαμε για υποψηφιότητα με σταυρό».

* Θεωρείτε ότι σας βοήθησε στην αναγνωσιμότητά σας το γεγονός ότι σας είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι τα προηγούμενα χρόνια, ως πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης;

«Όταν έθεσα υποψηφιότητα το 2013 για πρύτανης του Πολυτεχνείου, το έκανα με ένα σαφές πρόγραμμα για το τι σκόπευα να κάνω στη διάρκεια της πρυτανικής μου θητείας, το οποίο ήταν μια προσπάθεια για εξωστρέφεια του Ιδρύματος, μια προσπάθεια για ανάπτυξη του Πολυτεχνείου τόσο ακαδημαϊκά όσο και ερευνητικά και αναπτυξιακά. Και μεταξύ των στόχων που είχα θέσει ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος. Το Πολυτεχνείο διαθέτει αξιόλογη περιουσία στα Χανιά και ήταν λογικό να αξιοποιηθεί, προκειμένου τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς όπως η εκπαίδευση των φοιτητών. Εκεί φάνηκε η διαφορά αντιλήψεων μεταξύ δύο κόσμων, όπου στην προσπάθεια αξιοποίησης της περιουσίας του Ιδρύματος υπήρξαν αντιδράσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ».

* Τώρα παραμένει ένας από τους στόχους σας η αξιοποίηση της περιουσίας των Ιδρυμάτων της χώρας;

«Ο κύριος στόχος για τα Πανεπιστήμιά μας που διαθέτουν πάρα πολύ καλό ερευνητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό είναι να τους δώσει η Πολιτεία την ελευθερία να αναπτυχθούν και να πετύχουν αυτό που πραγματικά μπορούν. Να τους δώσει το απαιτούμενο αυτοδιοίκητο που προβλέπεται και από το Σύνταγμά, ώστε με εξωστρεφείς δράσεις με προγράμματα εκπαιδευτικά, που θα μπορούν να προσελκύσουν και ξένους φοιτητές, να κάνουμε την Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη ένα εκπαιδευτικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να πετύχουν και να πλησιάσουν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Στην Κρήτη έχουμε τρία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το ΙΤΕ και άλλα ιδρύματα, όπως το ΜΑΙΧ.

* Είναι εύκολος ο στόχος αυτός;

«Έχουν επιτυχίες τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά υπάρχουν και βαρίδια. Τα Πανεπιστήμιά μας είναι κορυφαία ερευνητικά. Για παράδειγμα, η απόδοση η ερευνητική με βάση τη χρηματοδότηση, τότε είμαστε από τις πρώτες χώρες. Το δυναμικό υπάρχει. Χρειάζεται σωστό θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δράσεις που πρέπει».

* Η αξιοποίηση της περιουσίας;

«Είναι ένα από τα θέματα που κάνουν όλα τα Πανεπιστήμια παντού. Δεν είναι το κύριο. Το κύριο είναι το ακαδημαϊκό. Η περιουσία βοηθάει την επίτευξη των στόχων με έσοδα που αξιοποιούνται για τους φοιτητές υπέρ της έρευνας και για όλες τις δράσεις και σκοπούς του Πανεπιστημίου».

* Να τολμήσω να σας ρωτήσω για το άσυλο;

«Το άσυλο είναι ειλημμένη απόφαση και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Θα είναι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση του ασύλου. Η Βουλή ορκίζεται την επόμενη εβδομάδα, προγραμματικές δηλώσεις, ψήφος εμπιστοσύνης και αμέσως η κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου.

Την Πέμπτη (σ.σ. προχθές) είχαμε με την υπουργό συναντήσεις με τους φορείς, με το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και τον Σύλλογο των Καθηγητών του Πανεπιστημίου, και θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις με τους υπόλοιπους και κατάθεση του σχετικού άρθρου στο πρώτο νομοσχέδιο».

* Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση;

«Βεβαίως. Είχαμε τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τις αντιμεταρρυθμίσεις τού κ. Γαβρόγλου, οι οποίες μας πήγαν πίσω. Εμείς προχωράμε μπροστά. Μέσα στους στόχους το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης είναι να έρθει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα δώσει περισσότερη ελευθερία και θα ενισχύσει το αυτοδιοίκητο - θα κάνουν αγγλόφωνα προγράμματα για προπτυχιακούς φοιτητές. Να δώσει ελευθερία στα μεταπτυχιακά, που την είχε αφαιρέσει ο κ. Γαβρόγλου. Να δώσει καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας στα ερευνητικά προγράμματα».

* Σκοπεύετε να επαναφέρετε τα συμβούλια διοίκησης που προέρχονται από τον νόμο Διαμαντοπούλου;

«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε νέο θεσμικό πλαίσιο. Υπάρχει το σχέδιο, αλλά θα περιμένουμε λίγο ακόμη πριν προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Ο τομέας της Παιδείας είναι ένας τομέας στον οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο πρωθυπουργός».

* Μια μεταρρύθμιση ήταν η μετεξέλιξη των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Πώς θα μπορούσε να είναι πιο ομαλή η νέα πραγματικότητα και να σταθούν όλα τα Ιδρύματα στο ίδιο επίπεδο; Γίνεται;

«Η στάση μας και η κριτική μας είναι ότι έγιναν όλα αυτά χωρίς σχεδιασμό, αξιολόγηση και χωρίς σύνδεση με την αγορά εργασίας, δηλαδή τι επαγγέλματα χρειάζεται η χώρα. Έχουμε στείλει στα χρόνια της κρίσης 550.000 νέους στο εξωτερικό και οι μεταρρυθμίσεις τού κ. Γαβρόγλου δημιούργησαν 13.000 εισακτέους μηχανικούς κάθε χρόνο, ενώ πριν από έναν χρόνο είχαμε 6.500. Πλέον έχει δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο και θα πρέπει να το δούμε. Να ενισχύσουμε τα καλά τμήματα και να μπορούν να εκπαιδεύουν σωστά τους φοιτητές μας».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Υπουργείο Παιδείας: Σε πρώτο πλάνο άσυλο και μηχανογραφικά

Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε από το υπουργείο Παιδείας τις επισκέψεις του στα υπουργεία της νέας κυβέρνησης.

Η ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου, η παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλα τα νέα τμήματα θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τον Σεπτέμβριο, και η ανάκληση της απόφασης για σύσταση της Επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της νέας Νομικής Πάτρας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις άμεσες ενέργειες του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνονται το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως επίσης και νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η γενική κατεύθυνση της νέας πολιτικής του υπουργείου Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας είναι το πρώτο υπουργείο το οποίο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός από τη σύσταση της νέας κυβέρνησης.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News