Κρήτη

Μεροκάματα του τρόμου - 480 εργατικά ατυχήματα το 2017

Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν σε 47, όσα ακριβώς και το 2016. Από αυτά, τα 41 αφορούν σε άνδρες και τα 6 σε γυναίκες

Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Κρήτη στον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων για το έτος 2017. Συγκεκριμένα, η Κρήτη βρέθηκε στην τρίτη θέση όσον αφορά στα εργατικά ατυχήματα, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 480, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική (1.805) και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία (820).

Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι η ανησυχητική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016, πράγμα που κάνει επιτακτικό το αίτημα για συστηματικότερους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες Επιθεώρησης.

Συγκεκριμένα, αύξηση 4,5% σημείωσαν τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016, και ανήλθαν σε 4.954, εκ των οποίων τα 3.552 αφορούσαν σε άνδρες και τα 1.402 σε γυναίκες.

Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανήλθαν σε 47, όσα ακριβώς και το 2016. Από αυτά, τα 41 αφορούν σε άνδρες και τα 6 σε γυναίκες.

Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών (778 ατυχήματα) και σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών (759 ατυχήματα). Από τα 47 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, 11 συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών και 8 σε άτομα των ηλικιακών ομάδων 50-54 και 55-59 ετών αντίστοιχα.

Από την περιφερειακή κατανομή των ατυχημάτων, παρατηρήθηκε ότι τα εργατικά ατυχήματα παρουσίασαν αύξηση στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (22,6%), στην περιφέρεια Πελοποννήσου (17,4%) και στην περιφέρεια Θεσσαλίας (9,9%). Αντίθετα, μείωση παρατηρήθηκε στις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων (7,1%), του Βορείου Αιγαίου (4,7%) και της Κεντρικής Μακεδονίας (1,8%). Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στην Αττική (1.805), στην Κεντρική Μακεδονία (820) και στην Κρήτη (480). Τα λιγότερα συνέβησαν στο Βόρειο Αιγαίο (81) και στα Ιόνια Νησιά (91).

Σχετικά με τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό παρουσίασε η Αττική (14 ατυχήματα, από τα οποία 13 αφορούσαν σε άνδρες και 1 σε γυναίκα), η Κεντρική Μακεδονία (7 ατυχήματα, όλα σε άνδρες) και η Δυτική Ελλάδα (7 ατυχήματα, από τα οποία 4 αφορούσαν σε άνδρες και 3 σε γυναίκες).

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον Στέλιο Βοργιά, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ο οποίος μίλησε για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει τον αριθμό των δηλωμένων ατυχημάτων. Γιατί υπάρχουν και τα εργατικά ατυχήματα που δε δηλώνονται. Το θέμα είναι ότι και τα νούμερα μάς βγάζουν αληθινούς, μας βγάζουν ως Εργατικό Κέντρο ότι δεν ήμασταν υπερβολικοί σε αυτά που λέγαμε. Πράγματι τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται και πάνε. Υπάρχει ασυδοσία εργοδοτών, που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ασφαλείας.

Δεν είναι όλοι οι εργοδότες το ίδιο. Κάποιο μέρος όμως από αυτούς δε τα εφαρμόζει, πράγμα που το βλέπουμε από τα ατυχήματα, τα οποία δυστυχώς συμπεριλαμβάνουν και τον κατασκευαστικό κλάδο και επαγγέλματα όπως το delivery.


Αυτό οφείλεται και στην έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς δεν υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση. Είναι ενδεικτικό πως από την επόμενη εβδομάδα η Επιθεώρηση, η Κοινωνική ειδικά, δε θα έχει ούτε αυτοκίνητο για να κάνει τους ελέγχους».

Από την κατανομή του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της τοπικής μονάδας του εργοδότη όπου συνέβη το ατύχημα, παρατηρήθηκε ότι από τα 4.954 ατυχήματα, τα περισσότερα (1.185 ατυχήματα, 23,9%) συνέβησαν στον κλάδο Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών, και ακολούθησαν τα ατυχήματα στους κλάδους της Μεταποίησης (941 ατυχήματα, 19%) και των Δραστηριοτήτων Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (606 ατυχήματα, 12,2%). Αντίστοιχα, τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα συνέβησαν στον κλάδο των Μεταφορών και Αποθήκευσης (10 ατυχήματα, 21,3%) και ακολούθησαν οι κλάδοι των Κατασκευών (7 ατυχήματα, 14,9%) και της Μεταποίησης (7 ατυχήματα, 14,9%).

«Στις κατασκευές ο μεγαλύτερος κίνδυνος»

Τι συμβαίνει όμως εν έτει 2019 στο Ηράκλειο και σε ποιον κλάδο της εθνικής μας οικονομίας παρατηρούνται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα;

Ο Στέλιος Βοργιάς απαντάει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 2019, τα εργατικά ατυχήματα δε σταματούν να υφίστανται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο οικοδόμος από τον Κρουσώνα. Γίνονται συνέχεια ατυχήματα και στον κατασκευαστικό κλάδο και στους εργαζόμενους σε delivery. Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική».

Τέλος, ο κ. Βοργιάς ανέφερε πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, αλλά τα περισσότερο σοβαρά γίνονται στον κλάδο των κατασκευών.
«Ένα ατύχημα έγινε στην ανακύκλωση προ ημερών, το οποίο ήταν πολύ σοβαρό. Τα πιο πολλά εργατικά ατυχήματα γίνονται στον κλάδο του τουρισμού. Εκεί δεν είναι σοβαρά. Είναι μικροτραυματισμοί.

Τα περισσότερα συμβαίνουν στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού, όπου εκεί έχουμε σπασίματα από μέση, κάψιμο από την κουζίνα κ.ά. Τα σοβαρότερα τα έχουμε στον κατασκευαστικό τομέα, ακόμη και θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά και επαγγέλματα που σχετίζονται με τον δρόμο, όπως delivery».

Σχόλια