«Μπούσουλας» για τις κάλπες - Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

Κρήτη
«Μπούσουλας» για τις κάλπες - Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα έτοιμα για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς

Πανέτοιμος είναι ο εκλογικός μηχανισμός στην Κρήτη ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών: Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ενώ δικαίωμα ψήφου σε όλο το νησί έχουν συνολικά 544.408 ψηφοφόροι, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε περισσότερα από 1.200 εκλογικά τμήματα σε όλη την Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, η αυριανή εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί με τους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους του περασμένου Απριλίου. Εξάλλου, τα εκλογικά τμήματα είναι λιγότερα από αυτά των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26 Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εκλογείς οφείλουν, πριν προσέλθουν στις κάλπες, να σιγουρευτούν για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν, καθώς ενδέχεται να είναι διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων εκλογών. Μέσω διαδικτύου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν το πού ψηφίζουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr - ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ, συμπληρώνοντας τα πεδία που ζητούνται.

Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος στην Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται σε 544.408 εκλογείς: Από αυτούς, οι 2.619 είναι στρατιωτικοί, ενώ υπάρχουν και συνολικά 1.138 ετεροδημότες που ψηφίζουν σε 9 τμήματα ετεροδημοτών. Σε όλη την Κρήτη, έχουν συσταθεί για τις αυριανές εκλογές 1.294 εκλογικά τμήματα (1.285 τμήματα βασικών εκλογέων και 9 τμήματα ετεροδημοτών). Σημειώνεται ότι οι ετεροδημότες εκλογείς που ψηφίζουν εκτός Κρήτης ανέρχονται σε 6.922 και κατανέμονται σε 23 εκλογικά τμήματα (16 αμιγή και 7 εφετειακά).

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κρήτης διαμορφώνεται από την ψήφο των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (σ.σ. πρόκειται για στρατιωτικούς), καθώς και από τους ετεροδημότες της Κρήτης που ψηφίζουν ανά την επικράτεια.

Ηράκλειο

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου είναι εγγεγραμμένοι 257.768 εκλογείς, που θα ψηφίσουν σε 566 εκλογικά τμήματα. Τα 562 από αυτά είναι τα τμήματα των βασικών εκλογέων, με εγγεγραμμένους 256.423 ψηφοφόρους στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους. Εξάλλου, 896 ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 (σ.σ. στρατιωτικοί), ενώ 449 ετεροδημότες θα ψηφίσουν σε τέσσερα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Σημειώνεται ακόμη ότι οι ετεροδημότες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου που ψηφίζουν εκτός Κρήτης ανέρχονται σε 1.996.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπάρχουν 144.980 εκλογείς. Συνολικά υπάρχουν 338 τμήματα βασικών εκλογέων με 143.252 εγγεγραμμένους στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και 1.312 εγγεγραμμένους στρατιωτικούς. Επίσης, υπάρχουν τρία εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών με εγγεγραμμένους 416 ψηφοφόρους. Οι Χανιώτες που θα ψηφίσουν εκτός Κρήτης ανέρχονται σε 2.038.

Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο υπάρχουν 72.871 εκλογείς. Οι 72.485 εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και οι 231 εγγεγραμμένοι στρατιωτικοί θα ψηφίσουν σε συνολικά 210 εκλογικά τμήματα.

Εξάλλου, υπάρχει κι ένα εκλογικό τμήμα για συνολικά 155 εγγεγραμμένους ετεροδημότες. Τέλος, οι Ρεθυμνιώτες που ψηφίζουν εκτός Κρήτης είναι 1.630.

Λασίθι

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου υπάρχουν συνολικά 176 εκλογικά τμήματα και 68.789 ψηφοφόροι: 68.491 που είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και 180 εγγεγραμμένοι στρατιωτικοί θα ψηφίσουν σε συνολικά 175 εκλογικά τμήματα. Εξάλλου, υπάρχει και ένα εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών με εγγεγραμμένους 118 ετεροδημότες που ψηφίζουν στο Λασίθι. Ας σημειωθεί ότι συνολικά 1.258 ετεροδημότες από το Λασίθι θα ψηφίσουν εκτός Κρήτης.

Χρήσιμες πληροφορίες - Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε;

Οι εκλογείς που ψηφίζουν στον νομό Ηρακλείου μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς. Στον νομό Χανίων οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι δύο σταυρούς, ενώ σε Ρέθυμνο και Λασίθι μπορούν να βάλουν ένα σταυρό.

- Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική. Από αυτήν απαλλάσσονται, ωστόσο, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι θα βρίσκονται αύριο στο εξωτερικό.

- Οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορούνται για το πού θα ψηφίσουν και τηλεφωνικώς, καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

- Σε περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δε βρίσκει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο, στο δημοτολογίου του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

- Σε περίπτωση που κάποιος είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, ψηφίζει στον δήμο της νόμιμης εγγραφής του, η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο δικαστικός αντιπρόσωπος σάς καλεί να υπογράψετε υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν.

- Εξάλλου, οι ψηφοφόροι ΑμεΑ ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα: Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, εφόσον ζητηθεί, οι εφορευτικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να τους διευκολύνουν.

- Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα ψήφου στη χώρα μας έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους: Άρα για τις εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

- Επίσης, σημειώνεται ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν «όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα και τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση».

Θυμίζουμε ότι μπορείτε να ψηφίσετε με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Τονίζεται ότι η “κομμένη” ταυτότητα είναι αποδεκτή, ενώ σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου) θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News