Εξαφάνιση Αμερικανίδας στα Χανιά: 50.000 ευρώ προσφέρουν σε όποιον έχει πληροφορίες

Κρήτη
Εξαφάνιση Αμερικανίδας στα Χανιά: 50.000 ευρώ προσφέρουν σε όποιον έχει πληροφορίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ψάχνουν οι γιοι της στα βουνά - Τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό της Αμερικανίδας βιολόγου στο Κολυμπάρι

Το χρηματικό ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ προσφέρουν συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι της 60χρονης Αμερικανίδας Eaton Suzanne, τα ίχνη της οποίας αγνοούνται από το πρωί της Τρίτης όταν και ξεκίνησε πεζοπορία στην περιοχή του Κολυμβαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η συνάδελφος της 60χρονης, Εμμανουέλλα Φιλιππίδη, το ποσό θα δοθεί σε οποίους δώσουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν στoν εντοπισμό της 60χρονης γυναίκας που με την επιστημονική της ιδιότητα βρισκόταν στα Χανιά στο πλαίσιο συνεδρίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Για τον εντοπισμό της γυναίκας συνεχίστηκαν και σήμερα οι έρευνες σε στεριά και θάλασσα και με τη συνδρομή όλων των διαθέσιμων μέσων χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε όλη την ακτογραμμή από Κολυμπάρι μέχρι Μένιες και Ραβδούχα, σε όλη τη χερσόνησο Ροδωπού και στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο των κόλπων Χανίων και Κισσάμου. Σε αυτές συμμετείχαν εκτός από άνδρες της Πυροσβεστικής του Λιμενικού και της ΕΛΑΣ, τμήματα των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Χανίων, ενώ έγιναν έρευνες και από αέρος με αεροσκάφος της Αερολέσχης Χανίων.

Να τονιστεί ότι έχει ήδη δημιουργηθεί και σχετική σελίδα στο Facebook , μέσω της οποιας δίδονται στοιχεία και πληροφορίες για την αγνοούμενη Αμερικανίδα.

 Έφθασαν από το εξωτερικό και οι γιοι της για να ψάξουν την μάνα τους

Με μια γιγαντιαία επιχείρηση, στην οποία παίρνουν μέρος η Αστυνομία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική, ο Στρατός, η 3η ΕΜΑΚ και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα χθες, στην ευρύτερη περιοχή του Κολυμπαρίου, οι έρευνες για τον εντοπισμό της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν την περασμένη Τρίτη.

Εσπευσμένα έφτασαν χθες στα Χανιά οι δύο γιοι της 60χρονης, που παρά την αγωνία τους, συμμετείχαν και οι ίδιοι στις έρευνες για την ανεύρεση της μητέρας τους.

Ως αργά χθες το βράδυ, πάντως, η Αμερικανίδα δεν είχε δώσει σημεία ζωής, ενώ έχει ήδη εκδοθεί και silver alert.

Ο Μαξ, ένας από τους δυο γιους της, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” εξέφρασε την ελπίδα του ότι η μητέρα του είναι ζωντανή και είναι καλά. Εξήγησε ότι της αρέσει πολύ η φύση και τα βουνά και πως πολύ συχνά πηγαίνει μικρές εκδρομές. Είπε ακόμη ότι οι ελληνικές Αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου οι έρευνες να αποδώσουν.

«Δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί να χάθηκε. Δυστυχώς, δεν ξέρω τι να πω. Αυτό που ξέρω είναι ότι πήγε για τρέξιμο και δεν επέστρεψε», σημείωσε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει πως η 60χρονη δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

«Απλώς έκανε τρέξιμο. Το έκανε κάθε μέρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο, αλλά κάτι συνέβη», είπε ο Μαξ, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του και έναν ξάδελφό τους περπάτησαν χθες μεγάλο μέρος του ορεινού τμήματος πάνω από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.

Την παράκτια περιοχή από το λιμάνι του Κολυμπαρίου και προς το ακρωτήρι Σπάθα ερεύνησε σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, με τη συμμετοχή του Α.Τ. Πλατανιά, του ΤΑΕ Χανίων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, “χτένισαν” σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή από το Κολυμπάρι μέχρι τα Αφράτα και από εκεί μέχρι τα Ραβδούχα. Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πενταμελής ομάδα της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης από το Ηράκλειο, με το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί και μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αναζητούν την Αμερικανίδα στις κακοτράχαλες πλαγιές.

Στην επαρχιακή οδό εστιάζονται οι έρευνες των εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Δύσκολη επιχείρηση

Ο υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, υποπυραγός Νίκος Παπαλεωνίδας, έκανε λόγο για μια δύσκολη επιχείρηση, αφενός επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία για το πού ακριβώς ξεκίνησε να πάει η Αμερικανίδα, και αφετέρου λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, της πλούσιας βλάστησης και της ζέστης.

Για την εξαφάνιση της Σούζαν Ίτον εκδόθηκε “Silver alert”. Η 60χρονη έχει ύψος 1,72 μ., καστανά μάτια, είναι αδύνατη και την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε ροζ μπλούζα, λευκό σορτς και αθλητικά παπούτσια. Η Αμερικανίδα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, ήταν φυσιολάτρης. Από το περασμένο Σάββατο, οπότε και έφτασε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο Βιολογίας, έβρισκε καθημερινά χρόνο να γνωρίζει, περπατώντας, τη σπάνια φυσική ομορφιά της περιοχής και να θαυμάζει το άγριο ορεινό τοπίο και τις απόκρημνες πλαγιές που καταλήγουν στη θάλασσα.

Νίκος Λαγουδάκης: «Αύξηση των περιστατικών από την άνοιξη και μετά»

Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης είπε ότι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό της Αμερικανίδας ερευνούν με μεγάλη προσοχή την περιοχή. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που στήνονται κάθε χρόνο από τις Αρχές για τον εντοπισμό περιπατητών που χάνονται στα δύσβατα μονοπάτια της Κρήτης.

«Η αλήθεια είναι ότι, από την άνοιξη και μετά, σε εβδομαδιαία βάση έχουμε αρκετά περιστατικά αναζήτησης περιπατητών, που αποφασίζουν, χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς να έχουν την εκπαίδευση που απαιτείται, να διασχίσουν φαράγγια και να περπατήσουν σε δύσκολες διαδρομές, με αποτέλεσμα και λόγω ηλικίας, μιας και οι περισσότεροι είναι πάνω από 60 ετών, να αφυδατώνονται ή να τραυματίζονται. Στη συνέχεια παίρνουν το 112 και καλούν σε βοήθεια, κινητοποιώντας τις υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται πάντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουδάκης.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη περιορισμού του μοναχικού περιπατητικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των περιπατητών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News