Σεισμοί: Συχνά τα «4άρια» - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Κρήτη
Σεισμοί: Συχνά τα «4άρια» - Τι λένε οι σεισμολόγοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ καταγράφεται κάθε 4 με 10 μέρες σε κάποια περιοχή της χώρας

Καιρό είχαμε να σηκωθούμε στο πόδι από μια σεισμική δόνηση, και έτσι ο Εγκέλαδος αποφάσισε να μας θυμίσει την ύπαρξή του και τις πάντα άγριες διαθέσεις του. Έτσι στις 7 το πρωί της Πέμπτης, οι περισσότεροι Ηρακλειώτες αλλά και κάτοικοι περιοχών γύρω από την πόλη ένιωσαν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους ή μάλλον κάτω από το κρεβάτι τους, κάνοντας τον σταυρό τους που ο απρόσκλητος “μουσαφίρης” ήταν... βιαστικός.

Η δόνηση κράτησε λίγο, ήταν όμως τόσο αισθητή, που οι περισσότεροι αρχίσαμε να ψάχνουμε... σεισμογράφους για να μάθουμε τι είχε συμβεί. Η αιτία του κακού ήταν κοντά μας, εξ ου και η αναστάτωση από την αισθητότητα της δόνησης των 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε βορειοδυτικά του Ηρακλείου, ευτυχώς στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων από την πόλη. Για το γεγονός ότι έγινε τόσο αισθητός παρά το μικρό σχετικά μέγεθός του, ευθύνεται το χαρακτηριστικό του ότι ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 12 χιλιόμετρα, όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γνωστός καθηγητής, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο της UNESCO, δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

"Ένας σεισμός 4 ρίχτερ κάθε 4 με 10 μέρες σε περιοχή της χώρας"

Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό για τους σεισμούς αυτού του μεγέθους και την περιοχή όπου σημειώθηκε το ότι δεν είχαν ως αργά χθες καταγραφεί μετασεισμοί. Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τα χθεσινά ρίχτερ «σεισμό ρουτίνας» - με βάση πάντα τα μέχρι χθες δεδομένα - καθώς η θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου έχει πλούσια σεισμική δραστηριότητα στο βάθος των χρόνων, μια που εντάσσεται στο σεισμικό τόξο που μας περικλείει. Αν μάλιστα ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί ουκ ολίγοι “τεσσάρηδες”, άλλοτε πιο βόρεια από το χθεσινό επίκεντρο και άλλοτε πιο νότια. Όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα, σεισμοί τέτοιου μεγέθους επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας” και στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα της Ελλάδας, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ένας σεισμός μεγέθους 4 ρίχτερ καταγράφεται κάθε 4 με 10 μέρες σε κάποια περιοχή της χώρας. Οι επιστήμονες βεβαίως παρακολουθούν, ως οφείλουν, το φαινόμενο, πάντως με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Αν βεβαίως η σεισμική δραστηριότητα επιμείνει, τότε... αλλάζουν τα πράγματα. Ευτυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά τέτοια ένδειξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News