default-image

«Μύλος» πάλι με το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

Κρήτη
«Μύλος» πάλι με το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο “αγκάθι” η προσφυγή της “EuroAsia”

Χωρίς τέλος οι περιπέτειες για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης... Νέο “αγκάθι” η αναστολή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection Α.Ε.”, αναστολή την οποία αποφάσισε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), μετά από προσφυγή της κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξίας “EuroΑsia Interconnector”. Η πλευρά της “Αριάδνη Interconnection Α.Ε.” έσπευσε χθες να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, διαβεβαιώνοντας μέσω non paper ότι συνεχίζονται κανονικά οι δύο διαγωνισμοί και πως δεν έχει τύχη η προσφυγή της “EuroAsia Interconnector”.

Σίγουρα κανείς πρέπει να κρατήσει τα καθησυχαστικά μηνύματα, ωστόσο όταν μιλάμε για προσφυγές σε διαιτητικά όργανα κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ούτε το τελικό αποτέλεσμα, ούτε τυχόν νέες καθυστερήσεις σε ένα έργο, όπως αυτό της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κορακιάς-Αττικής, που θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και αν μη τι άλλο επείγει να δρομολογηθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις...

Ήδη άλλωστε, όπως έχουμε γράψει, προς παράταση οδεύει η προθεσμία κατάθεσης προσφορών στον έναν τουλάχιστον διαγωνισμό για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης που προκηρύχθηκε στα τέλη Μαΐου.

Μιλάμε για τον διαγωνισμό που αφορά στα υποβρύχια καλώδια, για τον οποίο έχει προκριθεί να δοθεί παράταση στην υποβολή προσφορών για τις 22 Ιουλίου, αντί για τις 8 Ιουλίου (δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα). Μια παράταση που σχετίζεται τόσο με το μεγάλο ενδιαφέρον εταιρειών που διεκδικούν το μεγάλο έργο, όσο όμως και με την προσφυγή της “EuroΑsia Interconnector” στην Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών.

H ανακοίνωση της “EuroΑsia Interconnector”

«Στις 28 Ιουνίου, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την αναστολή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection Α.Ε.” για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προσφυγής που κατέθεσε κατά του διαγωνισμού η “EuroAsia Interconnector”, φορέας υλοποίησης του PCI 3.10.3 “Κρήτη-Αττική”, επικαλούμενη μεταξύ άλλων ότι η “Αριάδνη” ενεργεί βάσει αποφάσεων της ΡΑΕ που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναστολή του διαγωνισμού ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση της ΑΕΠΠ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ACER, o σύνδεσμος των ρυθμιστικών Αρχών των χωρών της Ε.Ε., επιβεβαίωσε στην ετήσια έκθεσή του (1/7/2019) πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που εκτελείται υπό την αιγίδα της “EuroΑsia Interconnector” βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, παρά τους αντίθετους αβάσιμους ισχυρισμούς της ΡΑΕ περί καθυστερήσεων, τους οποίους έχει ήδη απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κυπριακών συμφερόντων promoter κοινοπραξία “ΕuroΑsia Interconnector” και σημειώνει: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ως “Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος” βάσει του Κανονισμού 347/2013 και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα ευεργετικά οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή».

«Οι διαγωνισμοί συνεχίζονται κανονικά»

«Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική συνεχίζονται κανονικά», επισημαίνουν σε καθησυχαστικό τόνο κύκλοι της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ “Αριάδνη Interconnection”, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα.

Κύκλοι της “Αριάδνη Interconnection” επισημαίνουν, αναλυτικότερα, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ότι «η προσφυγή της “EuroΑsia Interconnector” δε θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά, δίνεται παράταση - ως είθισται - προκειμένου να μελετηθεί η οποιαδήποτε προσφυγή. Η “Euroasia Interconnector” δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και για τον λόγο αυτό η ευδοκίμηση της προσφυγής της ενώπιον της ΑΕΠΠ δε θεωρείται πιθανή. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, που συνεχίζονται κανονικά. Κύκλοι της “Αριάδνη Interconnection” δηλώνουν βέβαιοι ότι το δημόσιο συμφέρον θα προασπιστεί, με την απόρριψη της προσφυγής. Επιπλέον, ακόμα και αυτή η ολιγοήμερη παράταση καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Πρόκειται για την ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια της “Euroasia Interconnector” να αποτρέψει αυτό το μείζον έργο υποδομής για τη χώρα»...

Την ίδια ώρα κύκλοι της ΡΑΕ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της “EuroΑsia”, όπου αναφέρεται ότι «η “Αριάδνη” ενεργεί βάσει αποφάσεων της ΡΑΕ που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημειώνουν ότι μόνον η δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει αν είναι παράνομες ή να ακυρώσει αποφάσεις της ΡΑΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News