Διακαναλική - Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για το φυσικό αέριο της Κρήτης

Κρήτη
Διακαναλική - Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε για το φυσικό αέριο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικές αναφορές στα κοιτάσματα της Κρήτης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε χθες σε περιφερειακά Μέσα - μεταξύ των οποίων και η “ΚΡΗΤΗ TV” - ο πρωθυπουργός

Σημαντικές αναφορές για τα κοιτάσματα της Κρήτης σε υδρογονάνθρακες έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και στην «ΚΡΗΤΗ ΤV», την οποία εκπροσώπησε ο διευθυντής ενημέρωσης Γιώργος Σαχίνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εξηγήσεις για τις ερευνητικές γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι «δε μιλάμε για πετρέλαιο, αλλά για φυσικό αέριο». Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, το φυσικό αέριο είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ δεν εγκυμονεί κάποιον περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Τον «χορό» των ερωτήσεων άνοιξε ο Γιώργος Σαχίνης εκ μέρους της «ΚΡΗΤΗ ΤV», ο οποίος ρώτησε τον ρεαλιστικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές, παίρνοντας ως δεδομένο το αρνητικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Πρώτον, το αποτέλεσμα στις εκλογές δεν ήταν συντριπτικό.

Το 2014 πήραμε 26%. Μετά από τεσσεράμισι χρόνια και κάτω από δύσκολες συνθήκες, το να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ από 26 στο 24% δεν είναι συντριβή. Είναι ένα αποτέλεσμα που σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και αποτελεί κυρίαρχη δύναμη της Αριστεράς και ένας από τους δύο πόλους του πολιτικού συστήματος.

Πάντα στις ευρωεκλογές ψηφίζουν με άλλο κριτήριο, όχι με βάση ποιον θέλουν να κυβερνήσει, αλλά κάνουν επιλογές με βάση την πρώτη προτίμηση ψήφου», τόνισε, ενώ συνέχισε: «Στις 7 Ιουλίου το πρωί, οι κάλπες θα είναι άδειες. Δε θα είναι με 9% διαφορά μέσα στα ψηφοδέλτια. Θα είναι εντελώς άδειες. Θα είναι εντελώς διαφορετικό το διακύβευμα των ευρωεκλογών από εκείνο των εθνικών».

Στο ερώτημα σχετικά με τη δυσαρέσκεια που νιώθει ο μέσος αστός για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Θέλω να θυμίσω πως από το 2010 έως το 2015, αυτό που ονομάζουμε «μεσαία τάξη» στη χώρα μας λεηλατήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η μεσαία τάξη της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά 800.000 νοικοκυριά, τα οποία πέρασαν από τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» στα κατώτερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, όσοι παρέμειναν στη μεσαία τάξη, είδαν μια συρρίκνωση του εισοδήματός τους κατά 35%. Μεσοσταθμικά, κάθε μεσαίο νοικοκυριό έχανε ετησίως περίπου 5.280 ευρώ.

Από το 2015 και μετά, η εικόνα αυτή αντιστράφηκε. Βεβαίως, δεν ανακτήθηκαν τα 5.000 που έχασαν στα 5 χρόνια καταστροφής. Αλλά είχαν μια ετήσια αύξηση 630 ευρώ τουλάχιστον από το 2015 ως το 2017. Από το 2018 και μετά, οπότε είχαμε και ρυθμούς ανάπτυξης, προφανώς θα έχουμε και ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του εισοδήματος. Εάν αναρωτηθούμε ποιος πήρε και ποιος έδωσε στη μεσαία τάξη, νομίζω πως θα δούμε ότι τα αποτελέσματα με βάση τους αριθμούς είναι συντριπτικά. Κατανοώ όμως πως, εάν μια οικογένεια χάνει 5.000 ευρώ και παίρνει τα 600, συνεχίζει να είναι θυμωμένη και να έχει νεύρα. Και συνήθως ο πρώτος που ξεσπά τα νεύρα του είναι συνήθως εκείνος που κυβερνά. Ιδίως όταν η ψήφος είναι χαλαρή όπως στις ευρωεκλογές».

Μεταξύ άλλων, ο Αλέξη Τσίπρας μίλησε για τις φοροελαφρύνσεις, αναφέροντας πως «εμείς έχουμε ήδη καταθέσει ένα σχέδιο για τη μείωση πλεονασμάτων κατά 1% του ΑΕΠ, αξιοποιώντας τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Όταν μπήκα σε αυτό το γραφείο, είχα άδεια ταμεία. Δεν είχαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις. Μέρα με τη μέρα προσπαθούσαμε να βρούμε τον τρόπο προκειμένου να μη σταματήσουν να πληρώνονται οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί στο Δημόσιο. Ήταν το λεγόμενο «σχέδιο της αριστερής παρένθεσης», πάνω στο οποίο είχαν επενδύσει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Σήμερα τα δημόσια ταμεία έχουν πάνω από 34 δισ. ευρώ. Αυτοί είναι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού», τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θεσμοθετήσει αλλά και υλοποιήσει μια σειρά από στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που αφορούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, από τις 21 Αυγούστου και μετά. Σας θυμίζω ότι από τη ΔΕΘ εξήγγειλα ένα συγκεκριμένο σχέδιο κοινωνικής στήριξης και φοροελαφρύνσεων. Όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 30%. Το 10% έχει ήδη θεσμοθετηθεί και το άλλο 20% θα πάει το 2020. Μειώσαμε τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών που ήταν ένα “αγκάθι” στο ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου. Το εξομαλύναμε. Και συγκεκριμένα μειώσαμε τις εισφορές από το 20% στο 13%. Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του επιδόματος στέγης που αφορά πάνω από 420.000 νοικοκυριά, και αργότερα προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 24% στο 13%, και βέβαια στον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%».

Για τις Πρέσπες

Κατόπιν τον λόγο πήρε η κ. Κατερίνα Μαρκοπούλου («Flash» Δυτικής Μακεδονίας), που έθεσε επί τάπητος τη συμφωνία των Πρεσπών, ρωτώντας των πρωθυπουργό εάν αισθάνεται πως πρόδωσε τη Μακεδονία ως αντιστάθμισμα της μη περικοπής των συντάξεων, όπως τον κατηγορεί η Ν.Δ.

Δε μιλάμε για πετρέλαιο, αλλά για φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Δε θα διαταράξει ούτε τον τουρισμό ούτε τις καλλιέργειες της Κρήτης»

«Όχι μόνο αισθάνομαι ότι δεν πρόδωσα τη Μακεδονία, αλλά αισθάνομαι ότι όλο αυτό το διάστημα μια απέραντη προδοσία, πατριδοκαπηλία από την πλευρά των πολιτικών μας αντιπάλων, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα το οποίο είναι δηλητηριώδες για την ελληνική κοινωνία. Και εκεί που θα έπρεπε να αισθανόμαστε όλοι ενωμένοι, γιατί ήταν μια μεγάλη εθνική επιτυχία για τη συμφωνία, που κανένας εκ των προκατόχων μου, μα κανένας δεν είχε ούτε καν φανταστεί ότι θα μπορούσε να πετύχει, βρεθήκαμε για λόγους ψηφοθηρικούς να είμαστε απολογούμενοι σ’ ένα μέρος του ελληνικού λαού που έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες και που δεν είχε την ορθή ενημέρωση για το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, τι διαπραγματεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τι πετύχαμε εμείς. Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από την πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Σήμερα στα βόρεια σύνορά μας έχουμε μια φίλη χώρα, της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός και της οποίας τον εθνικό εναέριο χώρο εγγυώνται τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη».

Ο κ. Αντώνης Τελόπουλος («Δέλτα» Αλεξανδρούπολης) έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα τις σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες κλιμακώνονται, αλλά και τη στήριξη της Ε.Ε. «Η Ελλάδα», απάντησε ο πρωθυπουργός, «δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρές συμμαχίες και δυνατά ερείσματα στον ευρωπαϊκό χώρο και στον διεθνή παράγοντα όσο έχει σήμερα. Αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Σήμερα με τον Κύπριο πρόεδρο πετύχαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής συμπεράσματα που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε πάρει από την Ε.Ε. Όχι μόνο καταδικάζουν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά μιλούν και για στοχευμένα μέτρα ώστε να σταματήσει η παραβατική αυτή συμπεριφορά.

Έχουμε λοιπόν τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλευρό μας, που, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να πουν ότι κρατούν ουδέτερη θέση, εντούτοις πήραν θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα είναι και ο διεθνής παράγοντας. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί καταφέραμε μέσα σε 4 χρόνια να κάνουμε την Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης μια χώρα αξιόπιστη, μια χώρα που το κύρος της αναγνωρίζεται και που οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Και τα δίκαια αναγνωρίζονται. Και η επίλυση του Μακεδονικού έπαιξε ρόλο σε αυτό. Βγάζουμε μια εικόνα όχι ενός μίζερου, γκρινιάρη που θέλει σε όλα να κάνει τον σκαντζόχοιρο, αλλά που θέλει να δίνει λύσεις με βάση το Διεθνές Δίκαιο και να προχωράει. Το ίδιο κάναμε και στο Κυπριακό με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με βάση ότι λύση σημαίνει όχι κατοχικός στρατός και όχι το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Η κ. Έλενα Χριστοφορίδου από το «Ήπειρος ΤV» έθεσε το ερώτημα της παραβατικότητας επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι, «τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μεγάλωσε ο αριθμός των κρουσμάτων της παραβατικότητας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα χρόνια που βρίσκομαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού, υπάρχει μια ποιοτική μεταστροφή.

Στα κρούσματα βαριάς και ελαφριάς παραβατικότητας υπάρχει μια αντιστροφή. Έχουμε ελαφριά παραβατικότητα και έχει περιοριστεί ο αριθμός κρουσμάτων βαριάς παραβατικότητας. Και στη διαλεύκανση υποθέσεων μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων απαγωγέων αλλά και μέσα στα Εξάρχεια, όπως διακίνηση ναρκωτικών, μπορούμε να δούμε πάρα πολύ σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Προφανώς, θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και εκδημοκρατισμού και βελτίωσης του υψηλού επιπέδου επαγγελματικότητας».

Κατόπιν, ο κ. Τάσος Παλαιστίδης (από το «Ένα» Καβάλας) έθεσε ερώτημα σχετικά με το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για ποιον λόγο διαφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση του ασφαλιστικού συστήματος της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το πρόγραμμα της Ν.Δ. δημιουργεί μια τεράστια «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Πώς θα καλυφθεί η «μαύρη» αυτή «τρύπα»; Όταν οι ασφαλισμένοι σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές, το 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες συνταξιούχοι δε θα έχει χρήματα να πάρει επικουρική σύνταξη. Είτε θα πρέπει να βρεθούν χρήματα για τον προϋπολογισμό είτε θα πρέπει να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις ώστε να καταργηθεί η προσωπική διαφορά».

Η ανεργία

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την κοινωνική απειλή της ανεργίας, τονίζοντας: «Εμείς πήραμε μια ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 28%. Σήμερα έχει φτάσει στο 18%. Μέχρι 1/1/2019 είχαμε δημιουργήσει 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας και το πρώτο τετράμηνο του 2019 άλλες 110 χιλιάδες. Από τότε που ξεκίνησαν τα μνημόνια μέχρι τη στιγμή που παραλάβαμε εμείς, έχασαν τη δουλειά τους ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.

Από τη στιγμή που αναλάβαμε εμείς, έχουν βρει δουλειά πάνω από 400 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό λοιπόν που λέμε είναι πως τώρα που η οικονομία πάει καλύτερα και που η χώρα έχει μια καθαρή πορεία και δανειζόμαστε με το χαμηλότερο επιτόκιο από ποτέ, τώρα υπάρχει η απόλυτη βεβαιότητα για ενίσχυση της εργασίας, για νέες δουλειές και για να πέσει η ανεργία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι προτάσεις μας είναι απολύτως ρεαλιστικές και γι’ αυτό μιλάμε».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ

«Χώρα παραγωγός η Ελλάδα»

Τον λόγο πήρε ο Γιώργος Σαχίνης, ο οποίος μίλησε για την υπογραφή της δικαιοπραξίας των γεωτρυπανικών ερευνών νότια της Κρήτης και για τις κατηγορίες που ασκεί η αντιπολίτευση για χρονοκαθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το ερώτημα του δημοσιογράφου ήταν σαφές με δεδομένη την αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας, που πλέον ισχυρίζεται ότι θέλει να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της ακόμα και νοτιότερα της Κρήτης. «Αλλάζει αυτό γεωστρατηγικά; Υπάρχει περιβαλλοντικός κίνδυνος; Τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει η Ελλάδα σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας; Εξευμενισμού ή ισχυρής αποτροπής;», ήταν τα ερωτήματα του Γ. Σαχίνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «αυτό που έχει σημασία είναι πως πορευόμαστε ως χώρα με σχέδιο και αποφασιστικότητα και δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού. Και η Κύπρος το ίδιο έκανε. Χάραξε τα οικόπεδά της στη δική της ΑΟΖ και προχώρησε σε διαγωνισμούς, φέροντας κολοσσούς οι οποίοι με συμφέρουσες συμφωνίες με το Δημόσιο θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης. Το ίδιο κάνουμε και εμείς. Η Τουρκία μπορεί να φωνάζει, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει σε καμία διαδικασία. Όπως δεν παρενέβη και δεν εμπόδισε την Κύπρο. Πόσω μάλλον στην Κρήτη. Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι δε με απασχολεί εάν και πόσο φωνάζει η Τουρκία. Η Ελλάδα προχωράει. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Η Ελλάδα έχει σχέδιο και πολύ σύντομα τα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε μια εικόνα των βυθο-οικοπέδων αυτών και της ενεργειακής δύναμης που θα έχουν και πιστεύω να είναι αντίστοιχη εκείνη των οικοπέδων στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ενίσχυση όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και για το μέλλον της χώρας. Η χώρα μας είναι ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Περνάνε σημαντικοί αγωγοί. Εκτός από ενεργειακός κόμβος, θέλουμε να μετατραπεί σε χώρα-παραγωγό. Όλα αυτά τα κάνουμε έχοντας ως σκοπό να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πόρο, κερδίζοντας την οικονομική μας αυτοδυναμία, αλλά ταυτόχρονα να προστατέψουμε το μεγάλο μας αγαθό που είναι το περιβάλλον. Δε μιλάμε για πετρέλαιο αλλά για φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος. Το φυσικό αέριο δε θα διαταράξει ούτε τον τουρισμό της Κρήτης, ούτε φυσικά και τις καλλιέργειές της. Και βοηθάει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ώστε να πιάσουμε τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί από τη Συνθήκη των Παρισίων».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Πώς γίνεται η κ. Γεννηματά να αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη;»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την αδυναμία συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, καθώς αναρωτήθηκε «πώς γίνεται η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία να αγκαλιάζει τον Τσίπρα και η κ. Γεννηματά να αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη; Και το σημερινό κόμμα, που αποτελεί μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ένα κόμμα που δουλεύει για να γίνει ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πρωθυπουργός, του βασικού αντιπάλου του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό έχει πει η κ. Γεννηματά. Έχει πει: “Εάν δεν τα καταφέρεις, εγώ είμαι εδώ να σου δώσω ψήφο ανοχής”. Αυτό εμένα με ξεπερνάει. Και πιστεύω πως ξεπερνάει και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια η κ. Μαρκοπούλου απηύθυνε ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα, και μεταξύ άλλων του ζήτησε να απαντήσει αναφορικά με την καταστροφολογία της ΔΕΗ για την οποία κάνουν λόγο Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Νομίζω ότι είναι προφανές, κυρία Μαρκοπούλου, πως αυτή η εσκεμμένη καταστροφολογία γίνεται επειδή κάποιοι έχουν βγάλει τα μαχαιροπίρουνα, τα ακονίζουν και ετοιμάζουν να φάνε τα φιλέτα της ΔΕΗ. Όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα είναι ψέματα, μέχρι και υπερβολές. Εμείς καταφέραμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και καταφέραμε να μην προχωρήσουμε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ ούτε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση που αφορά το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οδηγηθήκαμε σε μια δύσκολη συμφωνία που μείωσε δραστικά τις ροές. Έχουμε προφανώς προβλήματα, καθώς οι ροές υφίστανται ακόμα. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με επάρκεια και έχουμε τη δυνατότητα για τους ανθρώπους που μένουν στην ενδοχώρα να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Βλέπουμε το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αλλά βλέπουμε την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος. Γιατί είναι και άνθρωποι. Δεν είναι μόνο αριθμοί. Σε ό,τι αφορά το πώς θα λυθεί, δίνω μια μεγάλη μάχη ώστε να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη. Πιέζουμε στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης ασύλου επιστροφών αλλά και διαμερισμού της ευθύνης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News