Κρήτη

Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα: Στόχοι και προοπτικές μέσα από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Έμφαση στην περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και στην πιστωτική επέκταση, έδωσε μέσα από τις ομιλίες της η Διοίκηση της Τράπεζας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου εγκρίθηκαν οι εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Κατά τη Συνέλευση παρουσιάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2018 και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2019.

Τη θετική τροχιά της οικονομίας μετά από μια πολυετή περίοδο ύφεσης αποτύπωσε στην ομιλία του ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Τράπεζας κ. Γεώργιος Κουρλετάκης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του προς το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης.

Ιδιαίτερα επεσήμανε ότι η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του Τουρισμού και της Μεταποιητικής Παραγωγής, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες σταθερότητας και ενίσχυσης της ελληνικής και ιδιαίτερα της Κρητικής οικονομίας, ωστόσο επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή δυναμική παραμένει εύθραυστη με τις επενδύσεις να παρουσιάζουν αρνητικό ρυθμό και την αποταμιευτική ικανότητα να είναι μειωμένη.

Ως βασική πρόκληση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεσήμανε την αποτελεσματική διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), χαρακτήρισε δε μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες την υποχρέωσή τους να επιτύχουν συγκεκριμένο στόχο, σε μονοψήφιο ποσοστό, μέχρι το 2021.

Στην ομιλία της η Ανώτερη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου, τόνισε την ανάγκη της εκ νέου παρακολούθησης από τις τράπεζες της ανάπτυξης της οικονομίας, στηρίζοντας τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα βοηθήσει στη διαμόρφωση κερδοφορίας για τον κλάδο, που ούτως ή άλλως διατηρεί ως πρώτιστο στόχο την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων.

Αναβάθμιση από τη MOODYs

Στα σημαντικά γεγονότα της περασμένης χρονιάς ήταν η λήψη πιστοληπτικής αξιολόγησης (rating) από το διεθνή Οίκο αξιολόγησης Moody’s. Η Τράπεζα αξιολογήθηκε με Caa2 – όπως δηλαδή και οι συστημικές τράπεζες - με προοπτικές σταθερές. Το Μάρτιο του 2019 ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τις προοπτικές της Τράπεζας, από σταθερές σε θετικές.

Οικονομικά στοιχεία 2018

Οι καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1,26 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση  12,69% σε σχέση με το 2017, ενώ το ποσοστό αύξησης των καταθέσεων επιχειρήσεων και ιδιωτών στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος, ήταν της τάξεως του 10,4%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια