«Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές

Κρήτη
«Καμπανάκι» για τις πυρκαγιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες κυρώσεις σε όσους ανάβουν φωτιές για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

«Κοντά στον νου κι η γνώση», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, σχολιάζοντας χθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για κυρώσεις σε βάρος των παραγωγών που δε θα τηρήσουν την εφαρμογή της Πολλαπλής Συμμόρφωσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ο περιβαλλοντολόγος-μετεωρολόγος και διευθυντής Κλιματολογίας και Εφαρμογών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καραταράκης.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, όσοι θα επιχειρήσουν να ανάψουν φωτιά, καλό είναι να το σκεφτούν καλά! Βέβαια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την καύση της καλαμιάς (από σιτηρά, ρύζι κ.λπ.) χωρίς να υπάρχει προηγούμενη άδεια. Αλλά προφανώς αυτά ισχύουν συνολικότερα για την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων και για το σύνολο της χώρας.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει παραχωρήσει από το 2013 στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι νομείς-κάτοχοι των αγροτεμαχίων στα οποία εκδηλώνεται καύση της καλαμιάς, προκειμένου να κινείται η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον νόμο, απαγορεύεται:

- Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.

- Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων.

- Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές.

- Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές.

- Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων, όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.

- Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα που έχουν βύσμα από ύλη από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.

- Το κάπνισμα μελισσών.

- Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

- Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων-σπίρτων.

«Αυτά είναι αυτονόητα για όλους μας!»

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο Νίκος Καραταράκης τόνισε: «Όλα αυτά συνήθως ο κόσμος τα παίρνει αψήφιστα και γι’ αυτό πολλές φορές έχουμε πολύ μεγάλης έκτασης πυρκαγιές. Είναι ρουτίνα όλα αυτά που επαναλαμβάνονται, αλλά καλώς επαναλαμβάνονται, γιατί ο κόσμος πρέπει επιτέλους να τα εφαρμόσει πλήρως. Η φωτιά μπαίνει είτε από τον εμπρηστή, είτε από μια βλακεία, μια αμέλεια ενός ανθρώπου, ο οποίος βλέπει τον αέρα και πάει να κάψει τα ξύλα. Δε γίνεται όμως αυτό»...

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά και το φαινόμενο ο καιρός να αιφνιδιάζει τους ανθρώπους, ο γνωστός επιστήμονας δίνει την εξής απάντηση: «Υπάρχει αιφνιδιασμός, αλλά θα πρέπει να δούμε και κάτι άλλο. Αύριο Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) εξασθενούν οι βοριάδες, ανεβαίνει λίγο το θερμόμετρο στην Κρήτη και παντού, και έχουμε ένα φρεσκάρισμα αυτού του πρόωρου μελτεμιού σαββατοκύριακο με Δευτέρα. Δηλαδή θα ξαναέχουμε “8άρια” ως προς την ένταση των ανέμων. Άρα, σου δίνει η πρόγνωση της ΕΜΥ μια εικόνα ότι ξέρεις κάτι; Θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Τι σημαίνει αυτό; Σταμάτα κάθε σκέψη ότι θα πας να καθαρίσεις το χωράφι σου και να κάψεις τα γεωργικά σου υπολείμματα. Διότι υπάρχει κίνδυνος. Υπάρχει το ρίσκο. Και έχει αυξημένο ρίσκο όταν φυσάει πολύ. Μπορεί να αρπάξει φωτιά και να επεκταθεί και να κάψεις τον κόσμο. Δηλαδή έλεος»...

Εξάλλου, ο Νίκος Καραταράκης δίνει ιδιαίτερο βάρος στη φετινή χρονιά. «Έχουν προηγηθεί οι βροχές. Έχουμε και το πράσινο που αυξήθηκε φέτος και μάλιστα νομίζω ότι ακόμα δεν έχουν ξεραθεί τα χόρτα. Επομένως, δεν έχει νόημα τώρα ούτε η φωτιά. Να πάνε να τα κόβουν και να τα ρίχνουν κάτω στο έδαφος. Ίσα-ίσα που αυτά, εφόσον μείνουν στο χωράφι, εμποδίζουν την απώλεια της εδαφικής υγρασίας, που είναι πολύ σημαντικό θέμα. Και είναι πολύ σημαντικό, διότι από την υγρασία αυτή τρέφονται τα φυτά και οι καλλιέργειες»...

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση

Στην εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της εισόδου και κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2019 (έως τις 31 Οκτωβρίου 2019) προχωρά η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, κατόπιν απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η απαγόρευση ισχύει για τις ημέρες εκείνες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός) και κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), σε δάση-ευπαθείς περιοχές του νομού Ηρακλείου, ως εξής:

  1. Σύμη δήμου Βιάννου.
  2. Ρούβας-Ζαρός δήμου Γόρτυνας και δήμου Φαιστού.
  3. Γιούχτας δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.
  4. Φουρνί δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.
  5. Κέρη δήμου Μαλεβιζίου.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των ΟΤΑ που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας των παραπάνω περιοχών, καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ο Νίκος Καραταράκης μάς μίλησε για την πρόγνωση του καιρού. Έτσι, για σήμερα αναμενόταν ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοδυτικοί γύρω στα 4 με 6 μποφόρ στο Κρητικό Πέλαγος και στο Αιγαίο. Για τη θερμοκρασία, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μπορούμε να πούμε ότι στη Βόρεια Κρήτη θα κυμανθεί από 24 η ελάχιστη και έως 31 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη, ενώ στη Νότια Κρήτη οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 23 έως 33-34 βαθμούς».

Σε ό,τι αφορά την αυριανή μέρα, δηλαδή το Σάββατο, κάποια αυξημένη συννεφιά περιμένουμε κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Κρήτη, και υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα για κατά τόπους σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες, γύρω στα 4 με 6 μποφόρ στο Κρητικό Πέλαγος και γύρω στα 7 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο. Έχουν όμως μια τάση ενίσχυσης τις βραδινές ώρες, που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε 8άρια για μεθαύριο Κυριακή.

Στο μεταξύ, από αύριο Σάββατο θα έχουμε μια πτώση της θερμοκρασίας. Η μέγιστη θερμοκρασία στη Βόρεια Κρήτη αναμένεται από 27 έως 29 βαθμούς, ενώ στη Νότια Κρήτη θα φτάσει 31-32 βαθμούς Κελσίου.

Μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις γύρω στα 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στη διαδρομή στο Νότιο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, στη Βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα κυμανθεί από 26 έως 28 βαθμούς και στη Νότια Κρήτη από 29 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Τη Δευτέρα θα έχουμε σταδιακή εξασθένηση των βοριάδων. Τρίτη με Τετάρτη θα έχουμε παραπέρα εξασθένηση των βοριάδων και θα έχουμε μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News