Καιρός: Πολύ ισχυροί βοριάδες και μεγάλο κύμα το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Πολύ ισχυροί βοριάδες και μεγάλο κύμα το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Μποφόρ ενισχύουν και το ενδεχόμενο για κίνδυνο επέκτασης πυρκαγιάς

Από αύριο Σάββατο επανεμφανίζεται και πάλι περισσότερο ενισχυμένος ο Ετησίας (το γνωστό ως μελτέμι) στο Αιγαίο με πολύ ισχυρούς Βόρειους ανέμους  στα πελάγη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα, η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στα βόρεια της Κρήτης διατηρώντας όμως υψηλά τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα σε αντίθεση με τα νότια τμήματα του νησιού όπου αν και η θερμοκρασία θα σημειώνει υψηλότερες τιμές τα ποσοστά υγρασίας όμως θα είναι χαμηλότερα. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων στο νησί μας ο κίνδυνος επέκτασης μιας πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο αρκετά υψηλός κυματισμός της θάλασσας από το Σάββατο το απόγευμα και ιδιαίτερα την Κυριακή και τη Δευτέρα, περισσότερο σε βόρειες παράκτιες ζώνες της Κρήτης αλλά και σε κάποιες περιοχές στα νότια του νησιού, απαιτεί μεγάλη προσοχή για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στην δυτική Ευρώπη η θερμή εισβολή αερίων μαζών που προέρχονται από την Αφρική συνεχίζεται  προκαλώντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές κάνοντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν τη θερμή εισβολή να περιορίζεται από την Κυριακή σε περιοχές της ανατολικής Ισπανίας και στα νότια τμήματα της Γαλλίας  ενώ από την Τρίτη αναμένεται υποχώρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για αύριο Σάββατο αναμένεται καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τμήματα τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι αρχικά το πρωί θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφόρ, πριν το μεσημέρι όμως θα αρχίσουν να ενισχύονται φθάνοντας στα 4 – 5 Μποφόρ στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης ενώ στα νότια θα κυμαίνονται στα 5 – 6 Μποφόρ και κατά τόπους στα 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα κυμαίνεται στα 5 – 6, τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο στα βόρεια και θα κυμανθεί από τους 24°C έως τους 30°C, ενώ στα νότια οι μέγιστες τιμές θα ξεπεράσουν και τους 32°C.

Την Κυριακή διατηρείται η ηλιοφάνεια αλλά με τους  Βόρειους ανέμους να κορυφώνουν την ένταση τους καθώς και το κυματισμό στις βόρειες παράκτιες ζώνες και σε κάποιες περιοχές στα νότια. Η ένταση των Βορείων ανέμων στα βόρεια τμήματα θα φθάνει στα 5 – 6 τοπικά έως και τα 7 Μποφόρ, ενώ στα νότια κατά τόπους οι μέγιστες εντάσεις θα ξεπερνούν τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει  λίγο ακόμη στα βόρεια τμήματα διατηρώντας όμως τις μέγιστες τιμές στα νότια πάνω από τους 32°C.

Την Δευτέρα αν και αναμένεται μικρή εξασθένηση των Βορείων ανέμων απαιτείται και πάλι μεγάλη προσοχή σε θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς και στον κίνδυνο επέκτασης  πυρκαγιάς. Από την Τρίτη αναμένεται να επανέλθει και πάλι το ήπιο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού,  με την εξασθένηση των ανέμων και τον χαμηλό κυματισμό, ενώ οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα συνήθη όμως για την εποχή και το νησί μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News