Ιστορική μέρα για την Κρήτη - Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες του νησιού

Κρήτη
Ιστορική μέρα για την Κρήτη - Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρήτη αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και κυρίαρχη γεωπολιτική θέση

Ιστορική ήταν σημερινή ημέρα για την Κρήτη μετά την τελετή της υπογραφής των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μάλιστα στην περίπτωσης της Κρήτης πρόκειται για αξιοποίηση μόνο φυσικού αερίου δηλαδή καθαρά «πράσινης» ενέργειας.

Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ, με τη παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη .Με την υπογραφή ήδη κατεθύνεται το 5% των εσόδων στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ μελλοντικά προβλέπεται το 40% του τζίρου να κατευθύνεται στο ελληνικό δημόσιο. Η Κρήτη αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και κυρίαρχη γεωπολιτική θέση,ενώ αλλάζουν τα δεδομένα στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων.

Μάλιστα πριν από 14χρόνια όταν άνοιγε ο φάκελος των ενεργειακών πόρων πολλοί έκαναν λόγο για «όνειρα θερινής νυκτός» και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Ωστόσο οι επιστήμονες που άνοιξαν το δρόμο για να αξιοποιηθούν τα «χρυσά» κοιτάσματα σήμερα δικαιώνονται. Πρόκειται για τους κυρίους: Φώσκολο, Κονοφάγο, Ζεληλίδη, Συρίγο και την κυρία Τερέζα Φωκιανού.Οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι η υποθαλάσσια μορφολογία της Κρήτης είναι όμοια με της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Κύπρου και πιθανόν η περιοχή να έχει και περισσότερα αποθέματα απ’ότι φανταζόμασταν.  

Τα οικονομικά οφέλη

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή: 

• Κατά τη φάση έρευνας: 

- 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature bonus). 

- Στρεμματικές αποζημιώσεις (Surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών). 

• Κατά τη φάση εκμετάλλευσης: 

- Καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties). 

- Καταβάλλονται 200 ευρώ/τετρ. χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος. 

- Επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

"Μεγάλη μέρα η σημερινή

«Η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ».«Σε συνεργασία με ενεργειακούς κολοσσούς, θα αναζητήσουμε κοιτάσματα στα νότια της Κρήτης, που εφόσον εντοπιστούν θα προσθέσουν και την Ελλάδα στις χώρες παραγωγούς της περιοχής. Ανοίγει, έτσι, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, με σημαντικά δυνητικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε διασφαλίζει ότι τα οφέλη αυτά θα αποδοθούν τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στο Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 "Μεγάλη ημέρα" χαρακτήρισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ την σημερινή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης καθώς με την υπογραφή των συμβάσεων όπως είπε "έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος όσον αφορά στην έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ίσως με την πιο σημαντική από όλες τις συμβάσεις, αυτή που υπογράφουμε σήμερα".

Τα στοιχεία της έρευνας

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται:

- Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.

- Προβλέπεται η δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία λειτουργεί με ευθύνη των εταιρειών. Στόχος της είναι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής. Επιπλέον, η Μονάδα Περιβάλλοντος θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον τα παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.

- Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης (ΠΣΔ ή Environmental Action Plan - EAP). Η αποδοχή του ΠΣΔ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του και κατά συνέπεια για την έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

- Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).

- Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών

- Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων στο οποίο συμμετέχουν άτομα από την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς παράγοντες.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

- κατά τη φάση έρευνας:

 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus)

στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών)

- κατά τη φάση εκμετάλλευσης:

 καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties)

 καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος

 επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News