Κρήτη

ΕΛΓΑ: Πότε πληρώνεται το υπόλοιπο 30% για τις ζημιές από τη Θεομηνία;

Δρομολογούνται διαδικασίες πληρωμών και για παλιές εξισωτικές με δικαστική απόφαση

Το αργότερο αρχές Ιουλίου - προφανώς πριν από τις εκλογές της 7ης του μήνα βέβαια - αναμένεται να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στην πληρωμή του υπόλοιπου 30% των αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί το 2018. Ήδη με κυβερνητική απόφαση έχει κατατεθεί αίτημα από τον οργανισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από το οποίο αναμένεται η σχετική έγκριση ώστε να δοθεί έτσι και το «πράσινο φως» της πληρωμής των αποζημιώσεων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ορισμό των μόνιμων βοσκότοπων. Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να διεκδικήσει πληρωμές εξισωτικών παλιότερων ετών.

Αναλυτικότερα, όπως έχει ξαναγράψει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», τις προθέσεις της κυβέρνησης να πληρώσει πριν τις εκλογές το υπόλοιπο 30% της περυσινής χρονιάς είχε αποκαλύψει προ ημερών ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, έχει κατατεθεί αίτημα τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ ώστε να επιστραφεί το μέρος των αποθεματικών που χρειάζεται για να συμπληρωθούν οι αναγκαίες πιστώσεις και να εξοφληθούν οι πληγέντες.

Εξάλλου, προ ημερών, ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, ζητώντας προκαταβολή από τις αποζημιώσεις για τα φετινά χαλάζια, γρήγορη υπογραφή και ΦΕΚ για το υπολειπόμενο 30% των περσινών αποζημιώσεων, καθώς και σημαντική ενίσχυση του αριθμού των εκτιμητών.

Ο Φάνης Κουρεμπές ενημέρωσε τον βουλευτή ότι αυτές τις μέρες θα υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών την ΚΥΑ για το 30% των περσινών αποζημιώσεων και αμέσως μετά θα εκδοθεί το ΦΕΚ για να μπορέσουν να εξοφληθούν οι περσινές αποζημιώσεις στην επόμενη πληρωμή του ΕΛΓΑ.

Οι πληρωμές

Μια απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε. - λέει το ΥΠΑΑΤ - για τον ορισμό των μόνιμων βοσκότοπων, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να διεκδικήσει πληρωμές εξισωτικών παλιότερων ετών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι, «με άοκνη την προσπάθεια για το δίκαιο, αναμένουμε τις επόμενες αποφάσεις και προσβλέπω ότι αυτές θα είναι απόρροια και σε συνέπεια με την απόφαση του δικαστηρίου της 15ης Μαΐου 2019. Υφίστανται λοιπόν πλέον ισχυρά ερείσματα ώστε ο ανωτέρω ορισμός του μόνιμου βοσκότοπου να επεκταθεί και να εφαρμοστεί και για το έτος 2013, οπότε και θα ανοίξει ο δρόμος για την υπόθεση της εξισωτικής 2013 και ασφαλώς 2014, και την άρση των μεγάλων αδικιών για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας».

Σταύρος Αραχωβίτης: Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για το θέμα έχει ως εξής: «Η σταθερή προσπάθεια της κυβέρνησης για το δίκαιο δίνει ένα νέο νομικό κεκτημένο για τη λύση της αδικίας των εξισωτικών 2013 και 2014, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντιζαν για ακριβώς το αντίθετο, οδηγώντας σε περικοπές και επιστροφές με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού της χώρας μας.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 15ης Μαΐου 2019, στην υπόθεση 0-341/17 Ρ (Ελληνική Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από το Βασίλειο της Ισπανίας, κατά Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ορίζει πλέον ότι «...το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του μόνιμου βοσκότοπου δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση τής εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα, η οποία είναι χαρακτηριστική για τους μόνιμους βοσκότοπους. Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί αφ’ εαυτής να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως μόνιμου βοσκότοπου, εφόσον δεν επηρεάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας» (σκέψη 54 της απόφασης). Επίσης, δέχτηκε ότι «...προκειμένου να καθοριστεί αν η οικεία έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως μόνιμος βοσκότοπος, κατά την έννοια του άρθρου 2, πρώτο εδάφιο, σημείο 2, του κανονισμού 796/2004, το καθοριστικό κριτήριο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι όχι το είδος της βλάστησης που καλύπτει την έκταση αυτή, αλλά η πραγματική χρήση της για γεωργική δραστηριότητα η οποία είναι χαρακτηριστική για τους μόνιμους βοσκότοπους (σκέψη 58 της απόφασης)».

Η παραπάνω απόφαση μπορεί μεν να έχει εφαρμογή για το έτος 2008, όμως και για το έτος 2013 εκκρεμεί αναίρεση της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώπιον του δικαστηρίου. Ήδη ολοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία και έχει υποβληθεί αίτημα στο δικαστήριο για τη διεξαγωγή προφορικής συζήτησης, ο προσδιορισμός της οποίας εκκρεμεί (Απόφαση Επιτροπής ad hoc 50, Αριθμ. Δικ. Υπόθεσης 0-797/18 Ρ)».

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια