Στο Minos Beach art hotel και φέτος το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Κρήτη
Στο Minos Beach art hotel και φέτος το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πολιτιστικό φεστιβάλ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel στην Κρήτη

To Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το blueFest Crete | Culture & Beyond στις 13-14 Ιουλίου 2019, στο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Με μακρά ιστορία και με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, την προβολή του έργου Ελλήνων δημιουργών και την ενίσχυση των δεσμών τουρισμού και πολιτισμού, το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη παρουσιάζει φέτος εικαστικές και γαστρονομικές δράσεις με φόντο ένα από τα ωραιότερα μέρη της Κρήτης.

Η πρώτη μέρα του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond είναι αφιερωμένη στην τέχνη, ενώ η δεύτερη στην προβολή του πλούτου της κρητικής γης και γαστρονομίας.

Πολιτιστικές δράσεις

Η αρχή του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond γίνεται το Σάββατο 13 Ιουλίου με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Come with the Wind», έργου του εικαστικού καλλιτέχνη Θεόδωρου Ζαφειρόπου-λου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη των νικητών του «Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη - Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019» που θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος.

Το έργο αποτελεί μια γλυπτική και ηχητική εγκατάσταση που φέρει αναφορές στο αρχαίο μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα. Οι οκτώ ηχητικές στήλες που το αποτελούν έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά σε σχέση με ένα κεντρικό σημείο ως προς τα οκτώ σημεία του ορίζοντα επιτρέποντας στον επισκέπτη να ακούει τον ήχο του αντίστοιχου ανέμου ανάλογα με τη θέση του.

“The Painful Pyramids”, 1993, Magdalena Abakanowicz, Πολωνία.

"Danger", 1988, Κώστας Τσόκλης, Ελλάδα.

Ήχοι που παραπέμπουν σε κάθε άνεμο ενεργοποιούνται μέσω αισθητήρων κίνησης και η εγκατάσταση επιτρέπει στον επισκέπτη να ακούει τον ήχο του αντίστοιχου ανέμου ανάλογα με τη θέση του.

Στην περίπτωση που η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων θεατών ενεργοποιήσει όλους τους ανέμους ο ενδιάμεσος χώρος της πλατείας μεταμορφώνεται σε μια απρόσμενη και αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ήχοι που αναπαράγονται από τις ηχητικές στήλες αποτελούν ψηφιακά επεξεργασμένες ηχογραφήσεις παραδοσιακής μουσικής που προέρχεται από οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου έτσι όπως αυτές ορίζονται γεωγραφικά σε σχέση με τον Νομό Λασιθίου.

Στιγμιότυπο από το blueFest Crete 18 | Culture & Beyond.

Η μουσική μετατρέπεται σε ήχους ανέμου, ενώ οι ίδιες οι στήλες λειτουργούν ως αντιηχεία που ανάλογα με τον υπαρκτό άνεμο στην περιοχή παράγουν επιπλέον ήχο με την όλη εγκατάσταση να παραπέμπει σε πνευστά μουσικά όργανα της αρχαιότητα. Η in situ εγκατάσταση του «Come with the Wind» συμπληρώνεται από αέρινα ringtones των επεξεργασμένων ήχων των οκτώ ανέμων, ενώ οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας των επισκεπτών λειτουργούν ως επιτελε-στικά αντι-ηχεία, ενορχηστρώνοντας ένα ηχητικό περιβάλλον που εξαπλώνεται σαν αέρινος ψίθυρος σε όλους τους χώρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Μετά την παρουσίασή του, το «Come with the Wind» θα αποτελεί μέρος της διεθνούς μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος και θα εκτίθεται στο υπαίθριο μουσείο του Minos Beach art hotel.

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Blue Nights" σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη κ. Σωτήρη Μπα-χτσετζή. Με έμπνευση από την ελληνική παράδοση των θερινών σινεμά θα προβληθούν στους εξωτερι-κούς χώρους του Minos Beach art hotel έργα video art σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Αλέξανδρος Κακλαμάνος (Full Circle), James Lane: Ονειρομαντείο και Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος (Η Αγία Θέα / The Holy View). Το τοπικό στοιχείο συνδυάζεται με το παγκόσμιο στη συγκεκριμένη δράση, αφού η παρουσίαση των έργων ξυπνά ελληνικές μνήμες, όμως τα μηνύματα που πραγματεύονται αφορούν πανανθρώπινα, διαχρονικά και σύγχρονα, ζητήματα που δεν γνωρίζουν σύνορα.

Στιγμιότυπο από το blueFest Crete 18 | Culture & Beyond.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της ζωντανής μουσικής παράστασης “Ραδιοθεραπεία” από το συνθέτη Νίκο Ξυνό. Στηρίζοντας πάντα την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη φέτος προσκαλεί τον μουσικό που κατοικεί μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης να κλείσει την πρώτη μέρα του φεστιβάλ με τη συγκεκριμένη παράσταση που φέτος συμπληρώ-νει 10 χρόνια. Η “Ραδιοθεραπεία” αποτελεί ένα σύνολο προσωπικών συνθέσεων του Νίκου Ξυνού σε lounge ethnic jazz ύφος με ζωντανή ενορχήστρωση με τη χρήση looper και ποικίλων οργάνων.

Προσχέδιο των υλικών του έργου “Come with the Wind” του εικαστικού καλλιτέχνη Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη των νικητών του “Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019” .

Κρητική γαστρονομία και παράδοση

Το LoveGreece.com η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη για την αναγνώριση του ελληνικού ταλέντου σε οποιονδήποτε τομέα δημιουργικότητας με στόχο την προβολή του έργου επιτυχημένων Ελλήνων στη χώρα και στο εξωτερικό, διοργανώνει στο πλαίσιο του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond την τρίτη θεματική παρουσίαση για το 2019 που αφορά τη Γαστρονομία.

Το όραμα του Love - Greece.com για την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας βρίσκει συνοδοιπόρο την αγάπη του consultant chef της bluegr Hotels & Resorts Γιάννη Μπαξεβάνη για τα κρητικά προϊόντα, η οποία συνάδει και με τη φιλοσοφία του ξενοδοχειακού ομίλου που δίνει έμφαση στην ελληνική πρώτη ύλη και μαζί παρουσιάζουν επιλεγμένους Κρητικούς παραγωγούς, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 14 Ιουλίου. 

Το κρητικό ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα από τα βουνά της Κρήτης και εκλεκτά αρτοποιήματα και ζυμαρικά πρωταγωνιστούν στο Minos Beach art hotel τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα πραγματοποιηθούν ολιγόλεπτες συνεντεύξεις στους επιλεγμένους Κρητικούς παραγωγούς οι οποίες θα προβληθούν σε όλα τα επικοινωνιακά κανάλια του LoveGreece.com (ιστοσελίδα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) μεταφέροντας το μήνυμα της δημιουργικότητας σε Ελλάδα και εξωτερικό και ενισχύοντας την εικόνα των Ελλήνων επιχειρηματιών σε διεθνές επίπεδο.

Αναπαράσταση του έργου “Come with the Wind” του εικαστικού καλλιτέχνη Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη των νικητών του “Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019” που θα παρουσιαστεί στο blueFest Crete 19 | Culture & Beyond.

Ένα ξενοδοχείο έργο τέχνης

Το σύνολο των εκδηλώσεων του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond πραγματοποιούνται φέτος στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος του, η υπαίθρια γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί στους χώρους του έργα του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη αλλά και η πλούσια γαστρονομική ιστορία του Minos Beach art hotel συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για το πολιτιστικό φεστιβάλ.

Άποψη του Minos Beach art hotel.

Κτήρια γήινα και υπηρεσίες που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη δένουν αρμονικά με την εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης κορυφαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που κοσμούν κάθε γωνιά του ξενοδοχείου, ενώ οι γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει αντικατοπτρίζουν την κρητική και ελληνική παράδοση κάνοντας πράξη την ιδέα της Προέδρου του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, κ. Τζίνα Μαμιδάκη, ότι «ο τουρισμός οφείλει να αποτελεί μία ολιστική, πολιτιστική εμπειρία».

Πανοραμική άποψη του Minos Beach art hotel.

Το blueFest Crete | Culture & Beyond, το πολιτιστικό φεστιβάλ που αναδεικνύεται σε θεσμό για την προβολή της Κρήτης, διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με τη συνεργασία του Lovegreece.com και την υποστήριξη της bluegr Hotels & Resorts στις 13-14 Ιουλίου στο Minos Beach art hotel.

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.

Για κρατήσεις μπορείτε να  καλέσετε στο 28410 22345 ή να αποστείλετε mail στο [email protected].

Η έκθεση Blue Nights καθώς και το Ανοιχτό Μουσείο θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό ως το τέλος Οκτωβρίου.

Ο βραβευμένος και διεθνούς φήμης consultant chef της bluegr Hotels & Resorts, Γιάννης Μπαξεβάνης.

Περισσότερα για το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη

Η ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 1988, με τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, όπου 32 γλύπτες διεθνούς φήμης, φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το περιβάλλον και μετέτρεψαν τον κήπο του ξενοδοχείου σε ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο.

Με τα Συμπόσια Τέχνης που ακολούθησαν (1990, 1993) και με το πέρασμα του χρόνου, το Ίδρυμα δημιούργησε μία πολύτιμη συλλογή σύγχρονης τέχνης, η οποία περιλαμβάνει έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης.

Απότοκο των Συμποσίων Τέχνης υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος το 1993, το οποίο η κυρία Τζίνα Μαμιδάκη ονόμασε, προς τιμήν των γονέων της, Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη.

Το ανοιχτό μουσείο του Minos Beach art hotel διαθέτει αυτή τη στιγμή μια σειρά σημαντικών έργων εξωτερικού χώρου, εμπνευσμένα από το υπάρχον περιβάλλον αλλά και από θεματολογίες ευρύτερου ενδιαφέροντος, που είναι προσβάσιμη τόσο στους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και στο ευρύ κοινό.

Στόχος  του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί, είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η προβολή και υποστήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της, η ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και  πρωτοβουλίες επιμόρφωσης, η αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των δεσμών τουρισμού και πολιτισμού.

Video still από το έργο “Η Αγία Θέα” του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου που θα παρουσιαστεί στην έκθεση Blue Nights.

Περισσότερα για το LoveGreece.com

Με αφετηρία την πίστη στον δυναμισμό και στη δημιουργικότητα του ελληνικού πνεύματος και κεντρικό μήνυμα «We believe, we can», το Lovegreece.com αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμι-δάκη, η οποία έχει στόχο την προβολή επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών που κινούνται στους άξονες της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από επιχειρηματικά φόρουμ, εκθέσεις, συνέδρια, networking events, καθώς και συνεντεύξεις και μικρά ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο, το Lovegreece.com δίνει βήμα στο πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να παρουσιάσει το έργο και τα μελλοντικά σχέδιά του.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την κα Τζίνα Μαμιδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, το οποίο παραμένει προσηλωμένο στην προσφορά στην ελληνική κοινωνία, μέσα από δράσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο φορέας δίνει φωνή σε επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, δημιουργούς και ειδικούς να παρουσιάσουν το ταλαντούχο και καινοτόμο δυναμικό της.

Με το ήθος και το όραμά τους, συνιστούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που αξίζει να αναδειχθεί στο εξωτερικό. Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια την εντιμότητα και το βαθμό δημιουργικότητας, καινοτομίας, εξωστρέφειας και αυθεντικότητας των εγχειρημάτων τους, γνωρίσματα που αποδίδουν προστιθέμενη αξία σε μια συντονισμένη και συστηματική δραστηριότητα.

Περισσότερα για την bluegr Hotels & Resorts

Η bluegr Hotels & Resorts διαθέτει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, τα Minos Beach art hotel, Minos Palace hotel & suites, Candia Park village, το Life Gallery athens στην Αθήνα και το Sunprime Miramare Park στη Ρόδο. 

Αποστολή της bluegr Hotels & Resorts είναι να αναγάγει τις πολυτελείς διακοπές σε ένα τελείως καινούργιο επίπεδο απόλαυσης, παρουσιάζοντας μια νέα εμπειρία σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, υποστηρίζοντας τους τρεις πυλώνες του ποιοτικού τουρισμού: Εξαιρετικές τοποθεσίες, μοναδικές υπηρεσίες, αυθεντικές εμπειρίες.

Περισσότερα για το Minos Beach art hotel

To Minos Beach art hotel μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World βρίσκεται στον Κόλπο Μιραμπέλου στην ανατολική Κρήτη.

Πρόκειται για ένα πολυτελές 5 αστέρων resort πάνω στη θάλασσα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, με το κομψό περιβάλλον και αναδεικνύει την αυθεντική κρητική φιλοξενία μέσα από σύγχρονες παροχές και εξαιρετικές  υπηρεσίες.

Αυτό που κάνει μοναδικό το Minos Beach art hotel είναι η ιστορία του και η στενή σχέση του με την τέχνη, καθώς φιλοξενεί τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Εντυπωσιακά γλυπτά και ανατρεπτικά installations βρίσκονται απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του ξενοδοχείου στους εξωτερικούς χώρους, ενώ λειτουργούν και ως στοιχεία διακόσμησης στους εσωτερικούς.

Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης και πολλοί ακόμα συστήνονται στους επισκέπτες σε ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

Ξεχωριστή είναι και η γαστρονομική φιλοσοφία του Minos Beach art hotel, που διαθέτει πέντε εστιατόρια και τρία bars. Η ελληνική και κρητική κουζίνα πρωταγωνιστούν, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το πολυβραβευμένο εστιατόριο La Bouillabaisse με ιστορία από τη δεκαετία του ’70, το οποίο μάλιστα είναι μέλος της αλυσίδας Chaine des Rotisseurs.

(i) Για περισσότερες πληροφορίες  σχετικά με το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και το LoveGreece.com παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Κυριακή Κωστολίδου (+30 210 3302284 | +30 6981 487570 | [email protected])

(ii) Για περισσότερες πληροφορίες με το Δελτίο Τύπου παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Travelworks Public Relations (+30 210 9222525 | [email protected]).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News