default-image

Την Πέμπτη οι υπογραφές για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Κρήτη
Την Πέμπτη οι υπογραφές για τα κοιτάσματα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφεται η μία τουλάχιστον σύμβαση παραχώρησης για τα κοιτάσματα

Tην Πέμπτη 26/6 λοιπόν τα σπουδαία για τα κρητικά κοιτάσματα! Όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών από τις Βρυξέλλες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η παραχωρησιούχος κοινοπραξία, την οποία συνθέτουν ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonΜobil, ο πολύ ισχυρός γαλλικός όμιλος Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ειδοποιήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος να προσέλθει για τις υπογραφές! Ειδοποιήθηκε συγκεκριμένα ότι την Πέμπτη θα υπογραφεί η μία τουλάχιστον σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το ένα θαλάσσιο μπλοκ δυτικά της Κρήτης.

Λέμε «μία τουλάχιστον», γιατί για το 2ο μπλοκ εκκρεμεί ακόμα η καθαρογραμμένη εγκριτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου και άρα δεν αποκλείεται η υπογραφή της σύμβασης να πάει λίγο πιο πίσω, πιθανώς μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Βεβαίως, αν υπάρξει για τη δεύτερη σύμβαση μια μικρή καθυστέρηση, είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα, αφού και εδώ έχουμε το οριστικό “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να επισφραγιστεί και η 2η αυτή παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ίδια ανάδοχο κοινοπραξία ExxonΜobil-Total-ΕΛ.ΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση η μεθαυριανή θα είναι ημέρα... υπογραφών, καθώς οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-Ελληνικά Πετρέλαια και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπογράφουν τη σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο μπλοκ “Δυτικά της Κρήτης”. Την άμεση υπογραφή των συμβάσεων, άλλωστε, έχουν ζητήσει και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, δηλαδή η Total, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επιδιώκουν να μη χαθεί ούτε στιγμή και, ει δυνατόν, να ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες εντός του 2019.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή των δύο συμβάσεων θα πρέπει να προηγηθεί ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει και η κύρωσή τους από τη νέα Βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης αποτελεί το προτελευταίο αναγκαίο βήμα (πριν την κύρωση από την επόμενη Βουλή) για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το 2017 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις δύο διεθνείς εταιρείες Total και ExxonMobil, την κατακύρωση στην κοινοπραξία των δύο περιοχών ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τον περασμένο Μάρτιο.

Απαιτητικό εγχείρημα

Όπως έχουμε γράψει βεβαίως, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο απαιτητικό τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά εγχείρημα - κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να πάμε στις εξορύξεις.

Από τη στιγμή που οι συμβάσεις κυρωθούν από τη Βουλή, η πρώτη φάση των ερευνητικών εργασιών κρατά τρία χρόνια και η επενδυτική απόφαση για την έναρξη γεωτρήσεων δρομολογείται για μετά το 2022.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις για τις έρευνες κοιτασμάτων νότια της Κρήτης είναι τα βάθη των ελληνικών θαλασσών. Αυτά ξεπερνούν και τα 2.500 μέτρα, και στα δύο μπλοκ των Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ φτάνουν ακόμη και τα 3.500 μέτρα.

Η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους αερίου σε βάθη που υπερβαίνουν τα 3.000 μέτρα και να τους παραγάγει επικερδώς.

Η προαναγγελία Τσίπρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγγελία των μεθαυριανών υπογραφών έγινε την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρία ExxonMobil», ανακοίνωσε συγκεκριμένα την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα, πως «τα κρίσιμα θέματα για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, για την αξιοποίηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όλα αυτά δεν τα κάνουμε στο πόδι, αλλά είναι αποτέλεσμα σχεδίου χρόνων της εξωτερικής πολιτικής που αποφέρουν καρπούς, όχι από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε ένα βάθος χρόνου, και τώρα είμαστε σε θέση να γευτούμε αυτούς τους καρπούς».

Όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «εμείς θα συνεχίσουμε με ένα σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλά μελετημένο, και έχει να κάνει τόσο με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και με την αποφασιστική αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Σε αυτό δε θα μας σταματήσει κανείς και μπορούμε να συνεχίσουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζητάμε από τους γείτονές μας να τηρήσουν το Διεθνές Δίκαιο».

Την ημέρα που έκανε την προαναγγελία των υπογραφών για τις συμβάσεις παραχώρησης των κρητικών κοιτασμάτων ο πρωθυπουργός, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή, είχαμε και τις σαφείς προειδοποιήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, με φόντο τις προκλητικές ενέργειές της με τις γεωτρήσεις του “Πορθητή” στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς η ανακοίνωση της υπογραφής από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για τις έρευνες νότια της Κρήτης μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται, με δεδομένο το ότι στην κοινοπραξία των εταιρειών που ανέλαβαν τα δύο μπλοκ συμμετέχουν η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil. Δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί που δεσπόζουν στις έρευνες υδρογονανθράκων επί της κυπριακής ΑΟΖ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News