Υπόθεση Γιακουμάκη: «Επιεικέστερη η εισαγγελική πρόταση από την αναμενόμενη»

Κρήτη
Υπόθεση Γιακουμάκη: «Επιεικέστερη η εισαγγελική πρόταση από την αναμενόμενη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που δεν πήραν χτες το λόγο

Την ενοχή των οκτώ από τους συνολικά εννέα νεαρούς Κρητικούς, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι στη δίκη για το bullying σε βάρος του αείμνηστου Βαγγέλη Γιακουμάκη, πρότεινε ο εισαγγελέας της Έδρας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση.

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν «καταπέλτης», καθώς δε χαρίστηκε στους κατηγορούμενους: Αναφερόμενος στην ομάδα των Κρητικών σπουδαστών, ο εισαγγελέας μίλησε για «αγέλη» και «άτυπη συμμορία». Μετά το πέρας της εισαγγελικής αγόρευσης, η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Κατόπιν, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί με τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων. Όπως έγινε γνωστό, η έκδοση της απόφασης αναμένεται αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο Παρασκευή.

O εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να απαλλαγεί πλήρως από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί ο ένας εκ των κατηγορουμένων. Κατόπιν, πρότεινε την ενοχή των υπόλοιπων οκτώ. Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε στο δικαστήριο να μην κριθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι για όλες τις περιπτώσεις άσκησης βίας που τους έχουν αποδοθεί σε βάρος του Γιακουμάκη.

Συγκεκριμένα, για κάποιες περιπτώσεις πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων. Για κάποια άλλα περιστατικά, ο εισαγγελέας πρότεινε στην Έδρα τη μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή σωματική βλάβη. Ωστόσο, για κάποια συμβάντα που φέρονται να έλαβαν χώρα σε βάρος του 20χρονου Ρεθυμνιώτη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των 8 κατηγορουμένων για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (σύμφωνα, δηλαδή, με το κατηγορητήριο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τις περιπτώσεις της απλής σωματικής βλάβης, ο εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί απαράδεκτη η εν λόγω ποινική δίωξη, καθώς - όπως προβλέπει ο νόμος - δεν υπήρξε έγκληση (δηλαδή δεν κατατέθηκε μήνυση) για τη συγκεκριμένη πράξη σε βάρος των κατηγορουμένων. Εντέλει, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των «8» για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατ’ εξακολούθηση, κατά περίπτωση.

Κατά τη χθεσινή του αγόρευση, μιλώντας για την ομάδα των Κρητικών σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ο εισαγγελέας έκανε λόγο για ανθρώπους με «πολυπαραγοντική ποινικώς επιλήψιμη συμπεριφορά», η οποία περιλάμβανε διακεκριμένες φθορές, εκφοβισμούς και άσκηση παράνομης βίας.

«Δικαίωση η πρόταση του Εισαγγελέα»

Όπως ανέφερε χτες στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ανδρέας Γιακουμάκης, «Για εμένα η πρόταση του εισαγγελέα είναι μία δικαίωση για το παιδί μου. Για να φανούν οι αξίες ενός ανθρώπου έπρεπε να χαθεί».

«Μιλούν για πλάκες, ενώ στην ουσία προκάλεσαν κακό στο παιδί μας. Όλα όσα ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες, ότι ενεργούσαν δηλαδή σαν φίλοι αποδείχθηκε ότι ήταν ψέμα. Ο Βαγγέλης ήξερε και είχε αξίες, αυτοί επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχουν τίποτα», πρόσθεσε ο Ανδρέας Γιακουμάκης.

«Η αγέλη»

Εξάλλου, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε τη λέξη «αγέλη» και «άτυπη συμμορία» μιλώντας για την ομάδα των Κρητικών. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι καυτηρίασε τη μη αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, παρά το ότι αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί δικονομικό τους δικαίωμα.

Αναφερόμενος στον αδικοχαμένο Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο εισαγγελέας είπε ότι ήταν ένα έξυπνο, ευγενικό και ήσυχο παιδί, το οποίο ποτέ δεν προκαλούσε προβλήματα. Εξάλλου, απέρριψε τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι όσα γίνονταν σε βάρος του εκλιπόντος ήταν στο πλαίσιο «πλάκας», καθώς, όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση ο Γιακουμάκης θα ανταπέδιδε την «πλάκα».

Μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας ήταν καυστικός αναφορικά με κάποιους μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον της Έδρας κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων. Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε ότι κάποιοι από αυτούς έπαθαν «ξαφνική αμνησία», ενώ έκανε λόγο και για «αοριστίες» που ειπώθηκαν από την πλευρά κάποιων εξ αυτών.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιώργος Κοκοσάλης, ανέφερε ότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν επιεικέστερη από αυτή που αναμενόταν, ωστόσο, όπως τόνισε, δεν αντικατοπτρίζει τα όσα πραγματικά συνέβησαν.

«Η εισαγγελική πρόταση ήταν επιεικέστερη από την αναμενόμενη με βάση φυσικά το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των εντολέων μας. Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι αντικατοπτρίζει τα πραγματικά περιστατικά. Ελπίζουμε η πρόεδρος του δικαστηρίου να μη δικάσει με την ασφάλεια του δεύτερου βαθμού», δήλωσε με νόημα ο κ. Κοκοσάλης.

Μετά το τέλος της αγόρευσης του εισαγγελέα, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε λίγο αργότερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Τη χτεσινή ημέρα αγόρευσαν πέντε από τους εννέα δικηγόρους. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με τις αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται σήμερα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων θα εκδώσει απόφαση αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο Παρασκευή.

Κατηγορούμενοι είναι 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση. Όλοι τους βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα. Επισημαίνεται ότι κανείς από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο, ωστόσο άπαντες εκπροσωπούνται - όπως έχουν το δικαίωμα - διά των πληρεξούσιων συνηγόρων τους.

Η εκδίκαση της επίμαχης υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, ωστόσο τελικά η Έδρα ανέβαλε τότε τη δίκη για τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Η αναβολή είχε δοθεί λόγω της απουσίας αρκετών μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι οποίοι δεν είχαν παραστεί στο δικαστήριο.

Η εξαφάνιση: Η μοιραία 6η Φεβρουαρίου 2015

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίζεται. Ο Βαγγέλης επρόκειτο να βρεθεί 40 ημέρες μετά νεκρός, σε ερημική περιοχή, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη σχολή του.

Από τις πρώτες στιγμές της εξαφάνισής του διαδραματίζεται ένα άνευ προηγουμένου «θρίλερ»: Η υπόθεση Γιακουμάκη βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από την ημέρα, ωστόσο, που εντοπίστηκε η σορός του άτυχου Ρεθυμνιώτη, η πρωτοφανής υπόθεση λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, διατηρώντας μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε πανελλήνιο επίπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News