Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια οινοποιεία λένε «Ναι»

Κρήτη
Βάζουν ζάχαρη στο κρασί τους με ευλογίες της Ε.Ε - Για ποια οινοποιεία λένε «Ναι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ας είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να ξαναβάλουμε οργανωμένα ως χώρες του Νότου το αίτημα να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη για την παραγωγή κρασιού»

Μια παλιά ιστορία, για την οποία η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” έχει πολύ μελάνι χύσει, η... “μοναδική” δυνατότητα των βόρειων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν χρήση ζάχαρης για την παραγωγή των κρασιών τους, ενώ την ίδια ώρα να μας απαγορεύουν εδώ στον Νότο να κάνουμε το ίδιο, επανέρχεται στην επικαιρότητα, τόσο από την ΚΕΟΣΟΕ και τον Ισπανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Jose Ignasio Salafrancaν όσο και από την Κομισιόν. Και όπως γινόταν πάντα, έτσι και τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει «ναι» στη χρήση ζάχαρης, αλλά μόνο για τα οινοποιεία της Βόρειας Ευρώπης!

Αναλυτικότερα, στις 23 Μαΐου 2019, η ΚΕΟΣΟΕ είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της άρθρο, για τη βροχή γραπτών ερωτήσεων προς την Κομισιόν, από τον Ισπανό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Jose Ignasio Salafranca, σχετικά με την αντιφατικότητα της χρήσης ζάχαρης ως μέσου αύξησης του αλκοολικού βαθμού των οίνων, σε συνδυασμό με τον ορισμό του οίνου (παράγεται αποκλειστικά από σταφύλια ή γλεύκος), την άρδευση (χαμηλόβαθμοι οίνοι, για τους οποίους απαιτείται εμπλουτισμός) και τον χαρακτηρισμό των οίνων ΠΟΠ, που χρησιμοποιούν σακχαρόζη.

Ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε γραπτή απάντηση, υπεραμυνόμενος της χρήσης ζάχαρης (σ.σ. χρησιμοποιούνται 15 εκατομμύρια σάκοι ζάχαρης κάθε χρόνο από τα οινοποιεία της Βόρειας Γαλλίας, της Γερμανίας κ.λπ.).

Αναλυτικά, η απάντηση που απέστειλε ο Επίτροπος είναι η εξής: «Ο ορισμός της ονομασίας προέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 93 παράγραφος 1, στοιχείο α) του κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου1 αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταχώριση και προστασία ενός οίνου ως Προστατευόμενου Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό, μια ΠΟΠ πρέπει να διαθέτει ιδιότητες και χαρακτηριστικά που είναι ουσιαστικά ή αποκλειστικά αποδιδόμενα στους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που υπάρχουν στην περιοχή παραγωγής - στη γεωγραφική της προέλευση.

Τα άλλα συστατικά εκτός από τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός αμπελοοινικού προϊόντος ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένης της σακχαρόζης, μπορούν να προέρχονται από το εξωτερικό της περιοχής παραγωγής. Εάν τα συστατικά αυτά και η χρήση τους συμμορφώνονται με την αντίστοιχη νομοθεσία της Ε.Ε., δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το αμπελοοινικό προϊόν δε θα μπορούσε να δικαιούται ΠΟΠ. Με την αύξηση του αλκοολικού τίτλου ενός αμπελοοινικού προϊόντος, το αμπελοοινικό προϊόν δε χάνει απαραίτητα τα άλλα χαρακτηριστικά του που οφείλονται σε φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που υπάρχουν στην περιοχή παραγωγής. Επιπλέον, ο αλκοολικός τίτλος ενός οίνου είναι ένα στοιχείο το οποίο, για ορισμένους οίνους, εξαρτάται ουσιαστικά από τον ανθρώπινο παράγοντα».

Στάθης Φραγκιαδάκης: «Τουλάχιστον, ας μας αφήσουν να το γράφουμε»

«Αφού θέλουν να χρησιμοποιούν μόνο αυτοί ζάχαρη για να παράγουν κρασί, τουλάχιστον εμάς που δε χρησιμοποιούμε, ας αφήσουν να το γράφουμε πάνω στη φιάλη μας», λέει με αγανάκτηση στη “Νέα Κρήτη” ο παλιός αγροτοσυνδικαλιστής της Κρήτης Στάθης Φραγκιαδάκης, που στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε δώσει μάχες μέσα από την COPA COGECA για την υπόθεση αυτή. «Πάντα οι μεγάλες δυνάμεις παίρνουνε τα μέτρα υπέρ αυτών.

Η Γαλλία και η Γερμανία, επειδή δεν μπορούν να σηκώσουν στο κρασί τους αλκοολικούς βαθμούς πάνω από 6-7, όχι απλά βάζουν ζάχαρη για να το κάνουν, αλλά έχουν και αποφάσεις της Κομισιόν με τις οποίες επιδοτείται κιόλας η χρησιμοποίηση της ζάχαρης. Δηλαδή, όχι αθέμιτος ανταγωνισμός απλά, αλλά “εμείς είμαστε, έτσι το θέλουμε”! Αυτά είναι δικτατορικού τύπου και τρόπου αποφάσεις. Και αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω. Τη στιγμή που μπορούν να εμπλουτίσουν το κρασί με συμπυκνωμένο γλεύκος το οποίο βγάζει και η Ισπανία, βγάζει και η Ιταλία, βγάζουμε κι εμείς και να πίνει ο κόσμος τον αυθεντικό χυμό του σταφυλιού, μετατρεπόμενο σε κρασί, του πλασάρουν τα “άριστα” κρασιά, τα οποία είναι μισά-μισά με ζακχαρόζες και ζάχαρες»...

Και συνεχίζει λέγοντας ότι, «αν πραγματικά θέλουν να υπάρχει δημοκρατία και να υπάρχει και η προστασία του καταναλωτή, να μας αφήσουν εμάς που δε χρησιμοποιούμε ενισχυτικά να το αναγράφουμε στη φιάλη μας. Το είχα θέσει εγώ στο παρελθόν μέσα από την COPA COGECA. Αλλά τότε δεν πάρθηκε απόφαση. Και το θεώρησαν ως μέτρο αντισυναδελφικό.

 Και μάλιστα, ήθελαν να παίρνουν και επιδότηση για τη ζάχαρη που βάζουν, και φυσικά με αυτό τον τρόπο δεν επιθυμούσαν να αναγράφουμε εμείς ότι δε χρησιμοποιούμε ζάχαρη»... Καταλήγοντας, ο Στάθης Φραγκιαδάκης καλεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές και την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθήσουμε τώρα, με αφορμή την επαναφορά του θέματος, τουλάχιστον να κάνουν αποδεκτό το αίτημά μας να μπορούμε να αναγράφουμε στα μπουκάλια μας ότι «το κρασί αυτό δεν εμπεριέχει ζάχαρη»... Για να γίνει φυσικά αυτό, επιβάλλεται να επιχειρήσει η Ελλάδα μια ισχυρή συμμαχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις άλλες χώρες του Νότου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News