default-image

«Πανωλεθρία» στο επιτραπέζιο σταφύλι - Δραματικά τα στοιχεία για την Κρήτη

Κρήτη
«Πανωλεθρία» στο επιτραπέζιο σταφύλι - Δραματικά τα στοιχεία για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυσκολία η εξαγωγή 7.000 τόνων επιτραπέζιου σταφυλιού

Με δυσκολία θα εξαχθούν φέτος από ολόκληρη την Κρήτη 7.000 τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού κι αυτό θα είναι μόνο τόμσον, ενώ, ό,τι άλλες ποσότητες θα παραχθούν, δε θα πάνε στις εξαγωγές, αλλά θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική αγορά λόγω ακαταλληλότητας. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον εξαγωγέα Λάμπρο Περβολαράκη, που κάθε χρόνο κάνει προσωπικές επισκέψεις στα αμπέλια και έχει πάντοτε εγκαίρως συνολική εικόνα της κατάστασης της παραγωγής. Καλεί, δε, τον ΕΛΓΑ, ιδιαίτερα φέτος με τόσο σοβαρά προβλήματα στους αμπελουργούς, να κάνει την καταγραφή εξατομίκευσης και ανακοίνωση της ζημιάς και των αποζημιώσεων του κόσμου, όσο γίνεται πιο επιεικώς και όσο γίνεται με διάθεση να δοθούν χρήματα σε όλους τους πληγέντες, χωρίς να μπαίνουν στη μέση τα γνωστά εμπόδια του απαράδεκτου κανονισμού, που όλοι τον κατηγορούν αλλά... τον εφαρμόζουν!

Αναλυτικότερα, ο Λάμπρος Περβολαράκης κάνει λόγο για καταστροφή τουλάχιστον στο 80% στις πρώιμες ποικιλίες και στα τόμσον, σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 30% στο σύνολο της παραγωγής τους. «Στα πρώιμα σταφύλια δεν υπάρχουν καθόλου ποσότητες για εξαγωγή. Μόνο για ελληνική αγορά. Ενώ πέρυσι κάναμε 30 ψυγεία εξαγωγή, φέτος κάτι τέτοιο δε γίνεται καθόλου. Και αναφέρομαι σε στοιχεία που αφορούν σε όλη την Κρήτη», λέει χαρακτηριστικά ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης και προσθέτει - αναφερόμενος σε καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν πριν από το Πάσχα - ότι «επειδή τα σταφύλια ήταν μεγάλα, όταν έκανε για δύο μέρες μες στην άνοιξη κρύο, με θερμοκρασία όχι πάνω των 4 βαθμών Κελσίου, κυριολεκτικά τα ρήμαξε».

Εξάλλου, ο ίδιος εκτιμά ότι, με όλα αυτά τα προβλήματα, το ύψος παραγωγής θα φτάσει γύρω στα περυσινά επίπεδα. Με τη διαφορά ότι πέρυσι είχαμε ανομβρία και για τον λόγο αυτό δεν είχαμε την παραγωγή που περιμέναμε. Βέβαια, να μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι, ενώ ήταν χαμηλή η παραγωγή, άρχισαν και μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο κάποιες βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν στην υφιστάμενη παραγωγή πολύ σοβαρά προβλήματα.

«Να αποζημιωθούν οι πληγέντες»

Στο ερώτημά μας για πρόβλημα και με τον περονόσπορο, σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, ο Λάμπρος Περβολαράκης απαντά ότι τόσο στον Προφήτη Ηλία όσο και στις Αρχάνες τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται. «Εμείς ως παραγωγοί είμαστε επιμελείς σε ό,τι αφορά την πρόληψη τέτοιων ασθενειών. Και έτσι δεν έχουμε τέτοιο ζήτημα, τουλάχιστον εδώ», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί προς τον ΕΛΓΑ είναι ότι «πρέπει να έρθουν οι γεωπόνοι και να εκτιμήσουν σωστά τα αμπέλια που έχουν πάθει ζημιά, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. Και να μπορούν να συνεχίζουν την επόμενη χρονιά και να καλλιεργούν. Και να είναι οι γεωπόνοι λίγο πιο ελαστικοί απέναντι στους παραγωγούς ως προς τα ποσοστά των ζημιών, ώστε να μη μείνουν χωρίς αποζημίωση άνθρωποι οι οποίοι έχουν πραγματικά πάθει ζημιές», λέει ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης.

«Να είναι λοιπόν δίκαιοι οι γεωπόνοι. Και να είναι έμπειροι αυτοί που θα έρθουν. Που να γνωρίζουν τη ζημιά από το κρύο και από τον παγωμένο αέρα. Μέχρι σήμερα έχει έρθει πολλές φορές ο επόπτης του ΕΛΓΑ Γιώργος Νοδαράκης και είδε τις ζημιές όταν έγιναν. Και αφού έγινε η διαπίστωση, δηλώσαμε στη συνέχεια τις ζημιές των αμπελιών», λέει ο Λάμπρος Περβολαράκης, επισημαίνοντας ότι έκτοτε οι ζημιές έχουν προχωρήσει, έχουν φανεί πλέον σε όλο τους το μέγεθος, και θα πρέπει τώρα με τις νέες καταγραφές να υπάρξει και η ολοκληρωμένη εικόνα και καταγραφή, ώστε να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Βέβαια, ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης, στο σημείο αυτό, ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνουν εξαγωγές μόνο κατά 7.000 τόνους τόμσον σταφυλιού, δηλαδή υπάρχει μια μείωση λόγω της κακοκαιρίας σε σχέση με την αρχική παραγωγή γύρω στο 30%, αλλά πάντοτε μιλάμε χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει από τώρα και μετά. Διότι τα τερτίπια του καιρού φέτος είναι τέτοια, που κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι... του ξημερώνει το αύριο...

Αλλά και στο ενδεχόμενο της σταφιδοποίησης, ο εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης λέει στην εφημερίδα μας ότι προσωπικά δεν περιμένει σπουδαία πράγματα. «Εγώ περιμένω μικρές ποσότητες για σταφίδα, γιατί έπεσε και περονόσπορος σε άλλες περιοχές που κάνουν σταφίδα», όπως καταλήγει ο γνωστός εξαγωγέας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News