Κρήτη

Οι μεσογειακές ευρωπαϊκές Περιφέρειες της CRPM αγωνιούν για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο Γιώργος Αλεξάκης εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης στη Μασαλία

Η Γενική Συνέλευση των Μεσογειακών Περιφερειών της Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, στην πόλη της Μασσαλίας της Περιφέρειας Sud, στη νότια Γαλλίας.

Οι Περιφέρειες της Μεσογείου θέλουν με τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις να τροφοδοτήσουν και να συμβάλλουν στο θεσμικό διάλογο που εξελίσσεται σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνοχής και της πολυεπίπεδης συνεργασίας σε επίπεδο Μεσογείου.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε ενεργά και εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Αλεξάκη Περιφερειακό Σύμβουλο και Εντεταλμένο για τα Ευρωπαϊκά & Διεθνή Θέματα, ο οποίος έχει εκλεγεί και Αντιπρόεδρος της CRPM.

Στη Συνέλευση συζητήθηκαν θέματα όπως η Κλιματική Αλλαγή, οι Μεταφορές και οι διάδρομοι της Ευρώπης στη Μεσόγειο, η Πολιτική Συνοχής, η ανανέωση της Εδαφικής Ατζέντας και τα θαλάσσια θέματα.

Οι δραστήριες Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Περιφέρειες συναντήθηκαν προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, (διαπεριφερειακά και διακρατικά θέματα που απαιτούν κοινές ενέργειες και συνεργασίες) με άμεσες επιπτώσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις δυο πλευρές της Μεσογείου.

Ο Γ. Αλεξάκης προέδρευσε στη Συνεδρίαση με θέμα: «Προκλήσεις και δράσεις για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο», όπου υπογράμμισε ότι οι διαχρονικές εξελίξεις στις περιφέρειες μας δείχνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βιωσιμότητας έχουν γίνει ολοένα και πιο συνδεδεμένες. Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, εκτός από το οικονομικό ενδιαφέρον στη Μεσόγειο, η ανάπτυξη των κοινωνιών μας πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον, επειδή οι άνθρωποι είναι όντως μέρος αυτού.

«Η έλλειψη της περιβαλλοντικής διάστασης στην οικονομική ανάπτυξη, καταστρέφει την ίδια τη βάση στην οποία στοχεύουμε να οικοδομήσουμε. Ευτυχώς, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και η βιωσιμότητα - αν και ακόμα πρέπει να γίνει πρόοδος - λαμβάνονται όλο και περισσότερο υπόψη από όσους λαμβάνουν αποφάσεις στη Μεσόγειο.

Τα ευρωπαϊκά έργα που υλοποιούμε περιστρέφονται γύρω από την έννοια της προώθησης της συν-εξέλιξης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και οικοσυστημάτων για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Και πραγματικά γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε ανοδική πορεία στη Μεσόγειο, χάρη στις φυσικές και πολιτιστικές κληρονομιές της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια