Αλλαγή πλάνων για τις μονάδες της ΔΕΗ με μετατροπή τους σε μονάδες φυσικού αερίου...

Κρήτη
Αλλαγή πλάνων για τις μονάδες της ΔΕΗ με μετατροπή τους σε μονάδες φυσικού αερίου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαφνικά στο τραπέζι φέρεται να έπεσε αλλαγή πλάνου με τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο από πετρελαϊκές σε μονάδες φυσικού αερίου!

Με “μπερδεμένο κουβάρι” εξακολουθεί να μοιάζει ο σχεδιασμός για τη διασφάλιση της ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης την κρίσιμη τριετία μέχρι να ολοκληρωθεί πρώτα η μικρή και εν συνεχεία η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα. Μέρα με τη μέρα πέφτουν νέα σενάρια στο τραπέζι.

Κι είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ πριν από λίγες ημέρες πέρασε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας παλιών μονάδων της ΔΕΗ που έχουν πάρει ειδική παράταση ζωής από την Ε.Ε. μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, τώρα φέρεται να προωθείται επένδυση μετατροπής τους σε μονάδες χρήσης φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν να λειτουργούν σε εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους ρύπους!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Μόλις πριν από μερικές ημέρες με έκτακτη τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας δόθηκε μονομερώς - χωρίς δηλαδή την έγκριση της Ε.Ε. - παράταση λειτουργίας των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2019, όταν θα πρέπει να κλείσουν ή να τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που πέρασε, προβλέπεται ότι, «κατά τη λειτουργία τους, οι μονάδες δύνανται να λειτουργούν και μετά την 1η/1/2020 με τις οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων που προβλέπονται στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Οδηγιών 2001/80/Ε.Κ. και 2008/1/Ε.Κ.

Οι παρεκκλίσεις αυτές έχουν σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της νήσου για το χρονικό διάστημα από το έτος 2020 και μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έτος 2022».

Ξαφνικά στο τραπέζι φέρεται να έπεσε αλλαγή πλάνου με τη μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο από πετρελαϊκές σε μονάδες φυσικού αερίου!

Μάλιστα, με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, «η ΔΕΗ φέρεται να ετοιμάζει διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα αναθέσει στον ανάδοχο που θα επιλεγεί να δώσει “σάρκα και οστά” στην αύξηση της εγκατάστασης της ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη με τη χρήση πλέον φυσικού αερίου, αντί για το ντίζελ που καίνε οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ. Η μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο της Κρήτης με πετρέλαιο, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο, φαίνεται ότι είναι το καινούργιο στοιχείο στην υπόθεση εξασφάλισης ηλεκτρικής επάρκειας στο νησί από το 2020 και μετά», αναφέρει χαρακτηριστικά το energypress.gr που επισημαίνει: «Οι μονάδες αυτές, ισχύος 100 MW, πήραν παράταση ζωής μόλις προ ολίγων ημερών, όταν ο κ. Σταθάκης κατέθεσε “μονομερώς”, χωρίς δηλαδή να έχει την έγκριση της Ε.Ε., σχετική τροπολογία, με την οποία παρατείνεται η λειτουργία τους έως ότου τεθεί σε λειτουργία το καλώδιο της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης. Ο σχεδιασμός του κ. Σταθάκη, όταν κατέθετε την τροπολογία, ήταν να συνεχίσουν περαιτέρω τη λειτουργία τους και να είναι οι πρώτες που θα κλείσουν όταν συνδεθεί το “μικρό” καλώδιο.

Ωστόσο, νεότερες σκέψεις φαίνεται ότι ανατρέπουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και οδηγούν σε επένδυση μετατροπής των μονάδων σε φυσικού αερίου, έτσι ώστε να αποτελέσουν μέρος της συνολικής λύσης για την εξασφάλιση ηλεκτρικής επάρκειας της Κρήτης, τόσο κατά την τριετία 2020-2023 (από τη μικρή διασύνδεση έως τη μεγάλη) όσο και στην περίοδο μετά τη μεγάλη διασύνδεση. Η συνολική αυτή λύση, σε κάθε περίπτωση, θα στηρίζεται στην έλευση LNG στο νησί».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα δοθεί προσεχώς στη ΔΕΗ η «κατεύθυνση» να κάνει διαγωνισμό (με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης) για την προσωρινή αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στο νησί, στον οποίο θα ζητάει από τους συμμετέχοντες δύο πράγματα:

* Να προτείνουν λύση για την παραγωγή ρεύματος (στη δυναμικότητα που θα κριθεί απαραίτητη με βάση τις μελέτες) με φυσικό αέριο που θα μεταφέρουν οι ίδιοι, και

* Να εξασφαλίσουν ταυτόχρονα φυσικό αέριο για τη λειτουργία των μονάδων του Αθερινόλακκου που θα μετατραπούν.

Θα προκριθεί προφανώς εκείνη η λύση που έχει το μικρότερο κόστος και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ωφέλεια. Ήδη, ως γνωστόν, έχουν υπάρξει προτάσεις από ξένες, κυρίως, επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν πλωτά LNG έξω από τον Αθερινόλακκο, είτε με ηλεκτροπαραγωγή επί του σκάφους είτε με ηλεκτροπαραγωγή επί του εδάφους, η οποία θα συνδεθεί άμεσα με το σύστημα της Κρήτης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, λόγω του ύψους της δαπάνης, η ΔΕΗ για να κάνει τον διαγωνισμό πρέπει να έχει έγκριση από τη Βουλή, οπότε τα πράγματα θα κινηθούν μετά τις εκλογές και μετά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

Το ενεργειακό μείγμα της Κρήτης   - Αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW η ζήτηση

Θυμίζουμε ότι στην Κρήτη λειτουργούν οι μονάδες στον Αθερινόλακκο ισχύος 195 MW, οι μονάδες στα Ληνοπεράματα Ηρακλείου ισχύος 243 MW, και οι μονάδες στην Ξυλοκαμάρα Χανίων ισχύος 290 MW. Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα είναι στα 630 MW και το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Οι κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται από το 2020 και το 2021 κανονικά θα “πετούσαν” εκτός λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων. Ωστόσο:

- Για τις αεριοστροβιλικές (100 MW στον Αθερινόλακκο και 75 στα Ληνοπεράματα) ήρθε η τροπολογία Σταθάκη και στη συνέχεια θα μετατραπούν σε φυσικού αερίου, οπότε θα μπορούν να λειτουργούν νόμιμα αφού δε θα “πιάνουν” τα όρια εκπομπών.

- Για τις υπόλοιπες μπορεί να υποβληθεί αίτημα παρέκκλισης στην Κομισιόν και να συνεχίσουν μέχρι την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News