Στο τραπέζι η βιώσιμη καλλιέργεια και τροφή

Κρήτη
Στο τραπέζι η βιώσιμη καλλιέργεια και τροφή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ημερίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα “Καστελλάκη” του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, η οποία είχε ως θέμα τη “Βιώσιµη καλλιέργεια και τροφή: το κοινό µας μέλλον”.

Η ημερίδα αυτή αποτελεί μια πρώτη και ουσιαστική προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου με αφορμή του 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την “Agenda 2030”. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ημερίδα πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Σουηδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Η Κρήτη, με την οποία μας συνδέουν στενοί δεσμοί, είναι μια περιοχή πρωτοπόρος στις δράσεις βιωσιμότητας και μπορεί να αποτελέσει “καλό παράδειγμα”», τόνισε μιλώντας στη “ΚΡΗΤΗ TV” η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Sammelin.

Η πρέσβειρα της Σουηδίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να επεκταθεί η σχέση Ελλάδας-Σουηδίας έξω από το στενό αστικό περιβάλλον της Αθήνας, ώστε να υπάρξει εξωστρέφεια.

Συγκεκριμένα, είπε: «Είμαστε εδώ σήμερα επειδή θέλουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση που έχουμε με την Ελλάδα και πιστεύουμε πως για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να βγούμε έξω από την Αθήνα».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Ανδρέας Μεταξάς, ιδιοκτήτης του Ομίλου Επιχειρήσεων Μεταξά, ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτήν τόσο σημαντική εκδήλωση, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η βιωσιμότητα.

«Συμμετέχουμε σε αυτήν την όμορφη εκδήλωση της Σουηδίας, η οποία είναι πρωτότυπη γιατί ολόκληρο το προσωπικό της σουηδικής Πρεσβείας ήρθε εδώ για να δει κόσμο και να κάνει όλο το meeting με το Πανεπιστήμιο και με άλλους φορείς, και έτσι να προάγουν το θέμα της βιωσιμότητας, χρησιμοποιώντας ως κερκόπορτα το φαγητό», είπε ο κ. Μεταξάς.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πρεσβείας της Σουηδίας για την παρουσίαση βιώσιμων πρακτικών και την εφαρμογή τους στον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό τμήμα του συνόλου των εξαγωγών σε επίπεδο Κρήτης. Φορείς και επιστήμονες παρουσίασαν τις κατακτήσεις στους τομείς που συνδέονται με την καλλιέργεια και την τροφή, και αναζήτησαν τους κοινούς δρόμους ώστε η βιωσιμότητά τους και η αειφορία να ενταχθούν ουσιαστικά και στην πράξη στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Σήμερα εστιάζουμε στη βιώσιμη γεωργία και τα τρόφιμα γιατί πιστεύουμε πως αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την αειφόρο ανάπτυξη και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της κοινωνίας μας», ανέφερε η Charlotte Sammelin.

“WE DO LOCAL”

«Αναγκαία η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής»

Η πρέσβειρα της Σουηδίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να επεκταθεί η σχέση Ελλάδας-Σουηδίας έξω από το στενό αστικό περιβάλλον της Αθήνας, ώστε να υπάρξει εξωστρέφεια

Ο κ. Μεταξάς μίλησε για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «To Metaxas Group και το “We Do Local” κινούνται στην ίδια κατεύθυνση από άλλες πλευρές, όπως με το να ενισχύουμε την τοπική παραγωγή και το να μην παίρνουμε από μακριά τροφές που επιβαρύνουν την παραγωγή με διοξείδιο του άνθρακα κατά τη μεταφορά τους».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το “We Do Local” έχει αρκετό δρόμο μπροστά του. Κρατάει καλά όμως. Έχουμε αναγνωριστεί πια και έχει καταλάβει ο τουριστικός και, κυρίως, ο ξενοδοχειακός κόσμος ότι το να ενισχύσει την τοπική παραγωγή δεν είναι ιεραποστολή, αλλά ένα ζήτημα επιβίωσης του προορισμού στον οποίο δραστηριοποιείται ένα ξενοδοχείο. Τιμάς τον προορισμό σου και έτσι δίνεις μια ιδιαιτερότητα στον ξένο που έρχεται να ζει τον προορισμό σου και όχι να ζει έναν άλλο προορισμό».

Τέλος, αναφερόμενος ο κ. Μεταξάς στην τουριστική σεζόν που είναι σε εξέλιξη, σημείωσε: «Η φετινή χρονιά είναι μια χρονιά που σαφώς διορθώνει την πολύ καλή περυσινή. Υπάρχει πτώση. Όμως, δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μια κακή χρονιά. Είναι μια καλή χρονιά, συγκριτικά ωστόσο χειρότερη από την περυσινή και μπορεί και από την προπέρσινη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News