Κρήτη

Πως θα εξαλειφθεί ο λαγοκέφαλος από την Κρήτη;

Συνάντηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Για την πρόοδο των ενεργειών αντιμετώπισης των θαλάσσιων εισβολικών ειδών ενημερώθηκε η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης από το ΕΛΚΕΘΕ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Ειδικότερα, τη Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη και το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ενημερώνουν, σήμερα το πρωί, ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η Παναγιώτα (Νότα) Περιστεράκη (Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων & Εσωτερικών Υδάτων) ο Εμμανουήλ Μανδαλάκης (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιέργειας), ο Πρόεδρος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης Αλέξανδρος Στεφανάκης και Σάββας Νικολιδάκης, σχετικά με τις ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται και προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λεσεψιανών (εισβολικών) θαλάσσιων ειδών στην Κρήτη.

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη στις αρχές Απριλίου, στην οποία συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τη διαχείριση πρωταρχικά του ζητήματος της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου λόγω εντατικοποίησης της κλιματικής αλλαγής και, πριν τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, οι ειδικοί επιστήμονες ιχθυολόγοι του ερευνητικού Ιδρύματος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συζητούν με τη Συντονίστρια τις προγραμματισμένες και προτεινόμενες ενέργειες τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τη βιώσιμη διαχείριση του φαινομένου στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, γενικότερα.  

Η Συντονίστρια, εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης και υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα εκτίμησης των πραγματικών δεδομένων και τη λήψη διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης, αποζημίωσης και αξιοποίησης, ενημερώνει τους φορείς για τις ενέργειες της προς πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η κ.Κοζυράκη συνομίλησε για το συγκεκριμένο θέμα χθες με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη, Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε στη Συντονίστρια συγκεκριμένες χρηματοδοτικές δράσεις, που θα εκκινήσουν άμεσα για την Κρήτη, της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου ώστε να υπάρξει σχέδιο διαχείρισης των λεσεψιανών ειδών και μελέτη περίπτωσης για την ικανή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του λαγοκέφαλου.  

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια