Εκλογές 2019: Ανακοινώσεις σε ... δόσεις και «γερά νεύρα» για τα ψηφοδέλτια

Κρήτη
Εκλογές 2019: Ανακοινώσεις σε ... δόσεις και «γερά νεύρα» για τα ψηφοδέλτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καθυστερήσεις στις ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων έχουν “εγκλωβίσει” τους νέους συμμετέχοντες

Ένα περίεργο σκηνικό με υποψήφιους βουλευτές διαφορετικών ταχυτήτων (καθώς άλλοι ως εξ οφίτσιο ή σίγουροι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα και άλλοι περιμένουν υποχρεωτικά τις τελικές ανακοινώσεις από τα κεντρικά “στρατηγεία” των κομμάτων) στην Κρήτη και ένα παραπάνω στον νομό Ηρακλείου έχουν δημιουργήσει η αβελτηρία και το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζουν τα μεγάλα κόμματα αναφορικά με την τελική σύνθεση των ψηφοδελτίων.

Κάποια κόμματα έχουν επιλέξει να κάνουν ανακοινώσεις σε δόσεις! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε αρχικά τα ψηφοδέλτια για τους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, για να ανακοινώσει μετά από λίγες ημέρες το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου αλλά λειψό, κρατώντας μία θέση κενή, με αποτέλεσμα να διατηρήσει την αγωνία στο... “κόκκινο”.  Στο ίδιο μοτίβο των ανακοινώσεων σε δόσεις έχει κινηθεί για την Κρήτη και το Κίνημα Αλλαγής. Το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει δώσει εδώ και μέρες στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια για τους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου, αλλά δε λέει με τίποτε να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου, όπως και εκείνο των Χανίων!

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το μαρτύριο από πλευράς Ν.Δ., καθώς δεν έχει ανακοινώσει κανένα απολύτως ψηφοδέλτιο σε επίπεδο Κρήτης, ανεβάζοντας την αγωνία στο... “κόκκινο”!

Είναι προφανές ότι τα ψηφοδέλτια που παραμένουν σε εκκρεμότητα δεν ανακοινώνονται... όχι από κάποιο πολιτικό τερτίπι, αλλά επειδή πολύ απλά συνεχίζονται οι διεργασίες, οι ζυμώσεις και το κλασικό γράψε-σβήσε στις λίστες!

Έτσι όμως έχει διαμορφωθεί μια περίεργη κατάσταση εις βάρος των νέων υποψηφίων που ξεκινούν τον προεκλογικό αγώνα σπριντ από μειονεκτική θέση.

Βλέπετε, οι νυν βουλευτές των κομμάτων στην Κρήτη που ήξεραν εξαρχής ότι είναι εκ νέου υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τον προεκλογικό αγώνα. Ουκ ολίγες, άλλωστε, οι σχετικές ανακοινώσεις βουλευτών σε όλους τους νομούς που αφορούν σε περιοδείες, επισκέψεις και συναντήσεις...

Εσχάτως έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα και κάποιοι υποψήφιοι που έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό (όπως συμβαίνει με πολλούς υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ., μιας και πανελλαδικά όπως και εδώ στην Κρήτη το κόμμα είχε ανακοινώσει πριν μήνες μια μεγάλη λίστα υποψηφιοτήτων).

Οι εξ οφίτσιο υποψήφιοι ή οι απόλυτα σίγουροι υποψήφιοι έχουν ήδη οργανώσει ή και ανοίξει τα εκλογικά τους γραφεία. Κάνουν συναντήσεις και περιοδείες, επιχειρώντας να διαμορφώσουν δυναμική, να “αλιεύσουν” ψήφους και ει δυνατόν να “κλειδώσουν” κάποιες περιοχές ως δικές τους.

Στον αντίποδα, υπάρχουν νέοι υποψήφιοι που έχουν ακουστεί έντονα για τα ψηφοδέλτια, είναι πιθανόν να είναι όντως υποψήφιοι, αλλά όσο δεν έρχονται οι επίσημες ανακοινώσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως σίγουροι υποψήφιοι βουλευτές... και άρα δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν επισήμως ακόμα την προεκλογική τους εκστρατεία.

Αν υπήρχε αρκετός χρόνος στην προεκλογική κλεψύδρα, σίγουρα το σκηνικό αυτό αναφορικά με τους υποψηφίους διαφορετικών ταχυτήτων δε θα είχε τόσο μεγάλη σημασία. Σε μια τέτοια όμως προεκλογική περίοδο-εξπρές, απομένοντας τρεις εβδομάδες μέχρι την εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου, ακόμα και λίγες μέρες διαφορά στην εκκίνηση της προεκλογικής κούρσας μπορούν να κρίνουν την τύχη του προεκλογικού αγώνα!

Και, σε κάθε περίπτωση, δημιουργεί απορίες και μια περίεργη αίσθηση αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζεται από τα κόμματα στην Κρήτη για έναν απλούστατο λόγο: ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας αναφορικά με τους υποψήφιους βουλευτές. Συγκεκριμένα, η σχετική προθεσμία εκπνέει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, θα λάβει χώρα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών. Δεδομένου λοιπόν ότι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων και ότι η κατάθεση μιας υποψηφιότητας στο Πρωτοδικείο έχει μια σχετική χαρτούρα και γραφειοκρατία που απαιτεί ένα τρέξιμο δυο-τριών ημερών, είναι προφανές ότι σήμερα ή αύριο το αργότερο θα πρέπει τα κόμματα να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια που παραμένουν ανοιχτά σε εκκρεμότητα.

Τι περιμένουμε σε επίπεδο τοπικών ψηφοδελτίων;

Στο “μέτωπο” του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη μία θέση που έχει παραμείνει “ορφανή” στον νομό Ηρακλείου.

Θυμίζουμε ότι το βράδυ της Παρασκευής, κεντρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκαν 10 αντί για 11 ονόματα υποψήφιων βουλευτών για το Ηράκλειο, γεγονός που αφενός σηματοδότησε μια διάσταση- “θρίλερ” και αφετέρου άναψε “φωτιές” για τον λόγο ότι δεν περιλαμβανόταν ένα όνομα που εν πολλοίς θεωρείτο δεδομένο... και δεν ήταν άλλο από αυτό του Χάρη Μαμουλάκη!

Ειδικότερα, με βάση τις επικαιροποιημένες λίστες που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, στον νομό Ηρακλείου υποψήφιοι βουλευτές είναι οι: Αλιφιεράκης Μανόλης, Αυγουστάκη Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Δανέλλης Σπύρος, Δουλγεράκη Κατερίνα, Ηγουμενίδης Νίκος, Λενακάκη Στέλλα, Μακρή Κορνηλία, Μιχελογιαννάκης Γιάννης και Σμπώκος Βασίλης.

Μετά τη ραστώνη του σαββατοκύριακου, σήμερα αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η μία εκκρεμούσα υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου.

Τα σενάρια όπως έχουμε γράψει είναι πολλά: Μπορεί στην “ορφανή” θέση να δούμε τελικά το όνομα του Χάρη Μαμουλάκη, που είναι προφανές ότι βρέθηκε στη μέγγενη εσωτερικής πολεμικής από άλλους υποψηφίους ή συγκεκριμένους τοπικούς κομματικούς κύκλους. Μπορεί να δούμε ξανά εδώ το όνομα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Μπορεί να δούμε μια ηχηρή υποψηφιότητα, όπως π.χ. αυτής του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Κώστα Φωτάκη, που έλκει την καταγωγή του από το Ηράκλειο. Ή μπορεί να έχουμε ανατροπή-έκπληξη με άλλη υποψηφιότητα!

Από πλευράς Ν.Δ., σήμερα ή το αργότερο αύριο περιμένουμε να δούμε την τελική σύνθεση και των τεσσάρων ψηφοδελτίων της Κρήτης!

Υποτίθεται ότι αυτά θα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη με Πέμπτη. Τελικά οι ανακοινώσεις πήγαν από μέρα σε... μέρα και, λογικά μιλώντας, σήμερα θα πρέπει να έχουμε τα... σπουδαία!

Οι ανακοινώσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους τέσσερις νομούς. Ένα παραπάνω όμως για το Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η όλη εμπλοκή αφορά στη μία αντρική υποψηφιότητα που πρέπει να “κοπεί” και είναι το μεγαλύτερο “αγκάθι”, αλλά και στη μία γυναικεία υποψηφιότητα, που επίσης πρέπει να “κοπεί”, αλλά είναι μικρότερο “αγκάθι”.

Στο “μέτωπο” του Κινήματος Αλλαγής, η κατάσταση στον νομό Ηρακλείου εξακολουθεί να αποτελεί μπερδεμένο κουβάρι.

Οι περισσότεροι περίμεναν ότι στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής, παρουσία του γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανόλη Χριστοδουλάκη, θα είχαμε ανακοίνωση-παρουσίαση της 11άδας των υποψηφίων του Ηρακλείου.

Ο “θησαυρός” αποδείχτηκε... άνθρακας και μάλιστα από το ΚΙΝ.ΑΛ. παρέπεμψαν για τις τελικές ανακοινώσεις όχι για σήμερα, αλλά για αύριο Τρίτη!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια σχετική δυστοκία ιδίως στη γυναικεία εκπροσώπηση, που βάσει ποσόστωσης πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις υποψήφιες.

Στο “κάδρο” υπάρχει και το σενάριο να κατέλθει και εδώ ως υποψήφια η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., κάτι πάντως για το οποίο άφησε λίγες πιθανότητες ο γραμματέας του κόμματος, μιλώντας την Παρασκευή στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” και στον Λευτέρη Κουμαντάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News