Δίνει «μάχη» για την ζωή του στην εντατική ο εργαζόμενος που έκανε βουτιά στο κενό

Κρήτη
Δίνει «μάχη» για την ζωή του στην εντατική ο εργαζόμενος που έκανε βουτιά στο κενό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σοβαρό ατύχημα συνέβη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ο 50χρονος αυτοαπασχολούμενος που έκανε βουτιά στο κενό και ενώ είχε ανέβει σε ανυψωτικό κλαρκ στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου.

«Ο τραυματίας» σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εντατικολόγος κ. Βολακάκη στο neakriti.gr, «είναι σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρές κακώσεις σπλαχνικού κρανίου, κάταγμα βάσης κρανίου και υπαρανοειδή αιμορραγία. Επίσης έχει πολλαπλά κατάγματα πλευρών και πνευμοθώρακα και θλάσεις πνεύμονα».

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου κ. Μοσχοβάκη που μίλησε νωρίτερα στο neakriti.gr ο άτυχος άνδρας«νοσηλεύεται στην εντατική, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση με τους γιατρούς να εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα στο θώρακα και δεν είναι διασωληνωμένος. Διανύοντας άλλωστε και τα πρώτα 24ώρα από την πτώση , μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο , όμως σας ξαναλέω ότι υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας».

Το σοβαρό ατύχημα συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής, κινητοποιώντας τις υγειονομικές αρχές. Έκανε βουτιά στο κενό πέφτοντας από ύψος 5 μέτρων και να βρεθεί αιμόφυρτος στο έδαφος, αιμορραγώντας από το κεφάλι.

Το ΕΚΑΒ έσπευσε άμεσα στο σημείο, απ’ όπου παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, ο οποίος εργαζόταν σε εταιρεία συντήρησης κτηρίων και όταν τον παρέλαβε είχε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται.

Η ανακοίνωση από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ζητάει από τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν τα αίτια του ατυχήματος και να δοθούν άμεσα απαντήσεις για το αν τηρήθηκαν μέτρα ασφαλείας, ώστε να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου αναφέρει: «Στο ίδιο έργο θεατές, με ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα να έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων στον νομό Ηρακλείου. Ένας άντρας, εν ώρα εργασίας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που υπέστη όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων. Ο άτυχος άντρας, εργαζόμενος σε κατασκευαστική εταιρεία, εκτελούσε εργασίες στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Στην προσπάθειά του να ανέβει με ανυψωτικό μηχάνημα, κλαρκ, στην ταράτσα του κτηρίου, γλίστρησε, με αποτέλεσμα να πέσει και να χτυπήσει στο κεφάλι. Το ΕΚΗ παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και ζητάει από τις αρμόδιες Αρχές να διερευνήσουν τα αίτια του σοβαρού αυτού ατυχήματος και να δοθούν άμεσα απαντήσεις για το αν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, ώστε να αποδοθούν και οι σχετικές ευθύνες».

Αντιδράσεις μετά το ατύχημα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Μετά το εργατικό ατύχημα έντονες είναι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας. Αυτό που ζητά η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων είναι «να ληφθούν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

"Δεν είναι ούτε μια ούτε δυο οι φόρες που η σωματειακή επιτροπή στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης έχουμε καταγγείλει  τις  επικίνδυνες συνθήκες με τις οποίες εργαζόμαστε , την έλλειψη των οργανωτικών μέτρων μέσα στο χώρο καθώς και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν.

Δυστυχώς άλλο ένα εργατικό ατύχημα προστέθηκε στην μαύρη ατζέντα των ατυχημάτων  χθες το μεσημέρι στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης , αυτή τη φορά με θύμα ένα ηλικιωμένο εργάτη.  Ο αυταπασχολούμενος για να πάρει ένα μεροκάματο, καλέστηκε να εργαστεί σε μεγάλο ύψος , κάνοντας στη κυριολεξία των ακροβάτη  πάνω σε μεταλλικό κουτί που είχε τοποθετηθεί ανάποδα με Κλαρκ της εταιρίας Waste Solutions. Στην προσπάθεια του να αποκολλήσει κάποια μεταλλικά κομμάτια, έχασε την ισορροπία του και να συγκρουστεί στο κράσπεδο από μεγάλο ύψος με το κεφάλι.

 Αμέσως καλέστηκαν οι πρώτες βοήθειες μιας και είχε παραμείνει ακίνητος στο έδαφος χάνοντας αρκετό αίμα , φαινόταν η κατάσταση της υγείας του πολύ σοβαρή. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται εργατικό ατύχημα μέσα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.   Το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα δημόσια , στην τεχνική επιθεώρηση εργασίας, στη Δημοτική αρχή , έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν σωρεία παραβάσεων στα οργανωτικά μετρά  , στο τρόπο που παρέχουμε  την εργασία μας  στην εταιρία- εργολάβο, θέτοντας τον εαυτό μας  συνεχώς  σε κίνδυνο.

Σοβαρότατες ευθύνες φέρει  η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕΑΑ  αλλά και η Δημοτική αρχή,  που σφυρίζουν αδιάφορα όλο αυτό το διάστημα στις καταγγελίες του σωματείου και της σωματειακής επιτροπής και αφήνουν ένα εργολάβο να σακατεύει εργάτες για να αυγατίζουν τα κέρδη του.

Επισυνάπτουμε τις προηγούμενες ανακοινώσεις μας για τα μέτρα ασφάλειας και τα εργατικά ατυχήματα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.  Η «ανάπτυξη», η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, που προσκυνούν κάθε μέρα Κυβέρνηση, τοπικοί άρχοντες σε δήμους και περιφέρεια, είναι βαμμένη με το αίμα των εργατών, το δικό μας αίμα. Δεκάδες εργατικά ατυχήματα έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα χρόνο, μονάχα στο νομό μας και στο εργοστάσιο ανακύκλωσης και στην αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς προτεραιότητα δεν αποτελεί η σωστή αποκομιδή και διαλογή με ασφάλεια αλλά το κέρδος του εργολάβου με κάθε κόστος. 

Στέλνουμε τις ευχές μας στον άνθρωπο και την οικογένεια του για ταχεία ανάρρωση, και καλούμε κάθε εργαζόμενο να παλέψει για συνθήκες ασφάλειας με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, μαζί με το σωματείο μας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News