Πάνε για την «ρεβάνς» κατά του δάκου οι αγρότες της Κρήτης

Κρήτη
Πάνε για την «ρεβάνς» κατά του δάκου οι αγρότες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινά η μάχη κατά του δάκου, του εντόμου που τρώει τις ελιές

Τη... ρεβάνς από τον δάκο πάνε τώρα να πάρουν οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Ρεθύμνου, που από αύριο Παρασκευή θα παρακολουθούν με διάθεση και οι ίδιοι να επέμβουν τα συνεργεία ιδιώτη εργολάβου, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, να ρίχνονται στη μάχη κατά του επικίνδυνου και καταστροφικού εντόμου που πέρυσι κυριολεκτικά διέλυσε την παραγωγή τους.

Ως γνωστό, επειδή ο νομός Ρεθύμνου έχει μεγάλες εκτάσεις σε χονδρολιές, είναι και ο πιο... δακοπροσβεβλημένος κάθε χρόνο λόγω της πρώτης προτεραιότητας που θέτει ο δάκος στη χοντρολιά, όπου και κάνει πιο... “πλούσιο γεύμα”!

Από τον νομό Ρεθύμνου αρχίζουν οι ψεκασμοί κατά του εντόμου που τρώει τις ελιές

Χωρίς να έχει ανακοινωθεί σχετική απόφαση από άλλη Περιφερειακή Ενότητα της Κρήτης, φαίνεται πως ο νομός Ρεθύμνου είναι ο πρώτος που θα ρίξει τα “πυρά” κατά του δάκου.

«Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση ότι την Παρασκευή 14 Ιουνίου (σ.σ. αύριο) ξεκινάει ο ψεκασμός στις πρώιμες περιοχές. Θα είναι τριήμερος και θα ψεκαστούν όλες οι ελιές που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Τόσο οι κορωνέικες όσο και οι χοντρολιές», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις περιοχές του δήμου Αρκαδίου, για τον νέο δήμο Ρεθύμνου0 και τον νέο δήμο Νικηφόρου Φωκά και Λαπαίων. Μέχρι στιγμής, έχει μείνει εκτός προγράμματος δακοπροστασίας μέχρι στιγμής ο δήμος Αμαρίου. Και ο Μυλοπόταμος θα καλυφθεί από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου, όπως μας είπε ο Γιώργος Κατσανέβας.

«Φέτος τον ψεκασμό έχει αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία, ΑΓΡΟΝΟΒΑ λέγεται. Και θα αναλάβει όλους τους δήμους του νομού Ρεθύμνου, εκτός από τον δήμο Μυλοποτάμου, που θα τον έχει και φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου. Μέχρι πρόσφατα τους ψεκασμούς τους έκανε η ΕΑΣ Ρεθύμνου, αλλά λόγω οικονομικών δυσκολιών τα τελευταία δύο χρόνια έχει πάρει τον διαγωνισμό η Περιφέρεια Κρήτης και το έργο πλέον θα εκτελεστεί με την εργολαβία της ιδιωτικής εταιρείας», επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου.

Ο Γιώργος Κατσανέβας μάς ανέφερε, επίσης, ότι στα τρακτέρ που θα διενεργούν τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς έχουν τοποθετηθεί GPS, μέσω των οποίων θα ελέγχονται οι μετακινήσεις τους. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να κάνει τον έλεγχο αυτό και να επιτηρεί την ορθή εφαρμογή του έργου.

Βέβαια, εννοείται ότι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται από τους εκπροσώπους τους να είναι πάντοτε σε εγρήγορση, προκειμένου να ελέγχουν την ποιότητα των ψεκασμών, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επεμβάσεις που θα γίνουν στα δικά τους λιόφυτα, για να αποφεύγονται τα διάφορα... παρατράγουδα του παρελθόντος.

Αλλά η παρακολούθηση του έργου, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, «θα γίνεται και από τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Ρεθύμνου, αλλά και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Θα έχουμε όμως ενημέρωση και από τους παγιδοθέτες, που θα αλλάζουν τις παγίδες κάθε πέντε-έξι μέρες και θα παρακολουθούν τον δακοπληθυσμό. Και τα συνεργεία φυσικά θα τα ελέγχουμε κι εμείς να δούμε αν ψεκάζουν σωστά και να εντοπίσουμε τυχόν αδυναμίες και προβλήματα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News