«Ψίχουλα» τα 80 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς

Κρήτη
«Ψίχουλα» τα 80 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ιδρύεται στη χώρα μας

Την ίδρυση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δίνοντας στη δημοσιότητα και την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά δίνει τα «κλειδιά» στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα αναλάβει ως διαχειρίστρια το Ταμείο αυτό και θα απευθύνει πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν με τα κεφάλαιά τους.

Στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούν να απευθύνονται αγρότες με τυπική απόδοση εκμετάλλευσης άνω των 8.000 ευρώ, για να καλύψουν είτε την ίδια συμμετοχή για τα Σχέδια Βελτίωσης, είτε οποιοδήποτε άλλο επιχειρηματικό σχέδιο έχουν εκτός προγράμματος. Το Ταμείο είναι ανοιχτό επίσης για επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα αγροτικών προϊόντων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ανοίγει ο δρόμος για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, μέσω της παροχής εγγυήσεων. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 2197/2019) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που συνυπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», ως ανεξάρτητη χρηματοδοτική μονάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ).

Για τη σύσταση του Ταμείου προβλέπεται χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προς το ΕΤαΕ πόρων ύψους 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει σύναψη συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΤαΕ, που θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή του Ταμείου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα ξεκινήσει τις διαδικασίες επιλογής των τραπεζών που θα συμμετέχουν στο χρηματοδοτικό εργαλείο, και στις οποίες, με πόρους του ΠΑΑ 2014-2020, θα παρέχονται εγγυήσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου δανείων προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος, έτσι ώστε αυτές με τη σειρά τους να περάσουν τα οφέλη στους γεωργούς και τις επιχειρήσεις, χορηγώντας δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις. Λόγω της σημαντικής μόχλευσης που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το σύνολο των δανείων που θα χορηγηθούν δύναται να φτάσει και τα 400 εκατ. ευρώ.

Η σύσταση του Ταμείου Εγγυήσεων σηματοδοτεί στην πράξη την αξιοποίηση ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνδυασμό με τις επιχορηγήσεις που παρέχονται στο πλαίσιο των αντίστοιχων μέτρων του ΠΑΑ 2014-2020 θα συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη των επενδύσεων και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας.

«Ψίχουλα» για τους αγρότες

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, έκανε λόγο για «ψίχουλα» αναφορικά με τα 80 εκατομμύρια ευρώ, που στα πέντε χρόνια της προγραμματικής περιόδου θα ανέλθουν συνολικά στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

«Πριν από 20 μέρες συνεδρίασε ο επίτροπος Γεωργίας κ. Χόγκαν με όλους τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε. και ανακοίνωσε ότι έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για όλες τις χώρες-μέλη, για στήριξη αγροτικών επενδύσεων και καλλιεργητικών δανείων, με 0% επιτόκιο και εξόφληση εντός 15 ετών. Το ανακοίνωσε 11 μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Από αυτό το 1 δισ. ευρώ δικαιούται η χώρα μας τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά το ποσό αυτό για μας είναι “ψίχουλα”. Όταν κάθε χρόνο μόνο οι αγροτικές επιδοτήσεις είναι 2 δισ. ευρώ; Αν δηλαδή στον πολυτεχισμένο αγροτικό κλήρο, με 650 χιλιάδες παραγωγούς, διατεθούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, πόσα θα πάρει ο κάθε παραγωγός;».

Δάνεια με βάση το ύψος της καλλιέργειας 

Ο Μύρων Χιλετζάκης προτείνει από την πλευρά του «οι τράπεζες στη χώρα μας, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, να αρχίσουν να δίνουν καλλιεργητικά δάνεια με βάση το ύψος της καλλιέργειας του κάθε παραγωγού και τις ανάγκες του γι’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και λόγω της κλιματικής αλλαγής να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες παραγωγούς»...

Και συνεχίζει λέγοντας ότι, «εφόσον έχει τεκμηριωθεί ότι ο κτηνοτρόφος δεν τα βγάζει πέρα, ο ελαιοπαραγωγός έχει βρεθεί σε τέλμα κ.λπ. και οι ντομάτες είναι στα αζήτητα, πρέπει να υπάρξει μια τέτοια πολιτική. Άλλωστε, από τη στιγμή που η Ε.Ε. δίνει χρήματα από το πρόγραμμα “ήσσονος σημασίας”, είναι αποτυπωμένη η κρίση που μαστίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας».

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να στηριχτούν οι παραγωγοί και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τις εκμεταλλεύσεις τους».

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία και τη Γερμανία, που έλαβαν εθνικά μέτρα στήριξης των δικών τους παραγωγών, καταφέρνοντας να διεκδικήσουν από την Ε.Ε. πολύ σημαντικά ποσά. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία κατάφερε και πήρε 340 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθειά τους να παράγουν, εν μέσω κλιματικής αλλαγής!

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News