Νέα ΚΑΠ: Τι θα γίνει με τις αγροτικές ενισχύσεις

Κρήτη
Νέα ΚΑΠ: Τι θα γίνει με τις αγροτικές ενισχύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανελλήνια ενημέρωση από τον γ.γ. του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χ. Κασίμη

Με μεγάλη καθυστέρηση έρχεται η κυβέρνηση και ενημερώνει τους αγροτικούς φορείς για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπο Κασίμη να δίνει στη δημοσιότητα τρέχοντα σενάρια και να αποκαλύπτει ότι, αν ακολουθήσουμε την πρόταση της Επιτροπής για 75% εσωτερική σύγκλιση, αυτό θα σημαίνει μια σειρά από μειώσεις.

Συγκεκριμένα, θα μειωθεί η αξία των δικαιωμάτων σε 265.000 εκμεταλλεύσεις, με τις 230.000 να είναι μικρού μεγέθους και τυπική απόδοση 16.5000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κασίμης, σε πανελλήνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο των Αθηνών την περασμένη Παρασκευή, τόνισε ότι η συνολική μείωση με βάση την πρόταση αυτή θα ανέλθει στα 55 εκατομμύρια ευρώ και θα ευνοηθούν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση 25.000 ευρώ. Θα σημειωθεί μείωση σε βοοειδή, βαμβάκι και ελαιοκομικά, και αύξηση σε λοιπές αροτραίες και πρόβατα.

Ένα άλλο σενάριο είναι να τρέξουμε την επόμενη περίοδο με μια ενιαία στρεμματική ενίσχυση χωρίς περιφερειακό μοντέλο: Εδώ θα μειωθούν οι ενισχύσεις για 380.000 εκμεταλλεύσεις με τυπική απόδοση κάτω από 16.000 ευρώ.

Το ποσό που θα μεταφερθεί σε 40.000 εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες είναι περίπου 253 εκατ. ευρώ. Η κατανομή αυτή των ενισχύσεων θα ευνοήσει την κτηνοτροφία σε βάρος της φυτικής παραγωγής.

Όσον αφορά άλλα ερωτήματα που έθεσε σε διαβούλευση ο γενικός γραμματέας, μέσα ήταν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ακόμα ένα “καυτό” ζήτημα έχει να κάνει με το αν θα πρέπει να δίνονται οι ενισχύσεις μόνο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι σε σύνολο 644.000 περίπου ενεργών γεωργών που σήμερα λαμβάνουν ενισχύσεις, οι επαγγελματίες ανέρχονται σε 220.000 περίπου.

ΒΟΛΕΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗ

«Είναι επικοινωνιακό τρικ και αυτό»

Καταπέλτης ήταν στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, ο οποίος συμμετείχε στην πανελλαδική αυτή σύσκεψη, αλλά όπως είπε δεν έφυγε καθόλου σοφότερος, αφού δεν είπε ο κ. Κασίμης κάτι καινούργιο στους αγροτικούς φορείς.

«Απλά με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, εμφανίζεται η κυβέρνηση να θέλει να μας ενημερώσει για τη νέα ΚΑΠ» και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «μια ακόμη κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα από την κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών»...

Ο Ανδρέας Στρατάκης κατηγόρησε τη σημερινή πολιτική ηγεσία ότι την ίδια ώρα δεν έχει καμία πρόταση να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εξάλλου, η όποια πρόταση θα κατατεθεί από τη χώρα μας θα την καταθέσει η επόμενη κυβέρνηση τον μήνα Οκτώβριο. Δεν μπορούμε, λοιπόν, εμείς να καταλάβουμε γιατί μας καλούν τώρα να μας ενημερώσουν για τη νέα ΚΑΠ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι άργησαν πάρα πολύ και έχει να κάνει και αυτό με ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης σε ένα χρόνο άστοχο και άτοπο»... Ο συνεταιριστής, ωστόσο, δηλώνει βέβαιος ότι η πρόταση που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν θα είναι αυτή, δε θα ζημιώνει τη χώρα μας.

Αντιθέτως, όπως λέει, αν περάσει η οριζόντια σύγκλιση, «η χώρα μας θα βγει μεγάλος χαμένος. Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό, διότι οι νότιες χώρες θα έχουν μεγάλη ζημιά και προπάντων η Ελλάδα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News