Τυροκόμοι και οινοποιοί θα «βγαίνουν» από τα ΕΠΑΛ

Κρήτη
Τυροκόμοι και οινοποιοί θα «βγαίνουν» από τα ΕΠΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις νέες ειδικότητες ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Την ανάπτυξη και ενίσχυση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με τη δημιουργία νέων ειδικοτήτων αποφάσισε σε συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Πρόκειται για ειδικότητες που έχουν αντίκτυπο στην αγορά εργασίας της Κρήτης και συνδέονται στενά με τους παραγωγικούς της τομείς, όπως είναι: η γαλακτοκομία και η ναυτιλιακή δραστηριότητα. Είναι τομείς που λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης και αναμένεται να δώσουν κύρος στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, δημιουργούνται τέσσερις νέες ειδικότητες: 1) της Αισθητικής, 2) των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, 3) της Οινοποιίας και 4) της Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, ενώ θα ενισχυθεί και η ειδικότητα της Κομμωτικής.

«Με την απόφαση αυτή επιδιώκεται η καλύτερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις υφιστάμενες, αλλά και τις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας της Κύπρου, δίνοντας στους απόφοιτους και τις απόφοιτες της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης, αλλά και περισσότερες δυνατότητες συνέχισης των σπουδών τους σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη των αναλυτικών προγραμμάτων για τις νέες ειδικότητες βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται ότι οι ειδικότητες αυτές θα προσφέρονται στους μαθητές και τις μαθήτριες της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από τη νέα σχολική χρονιά.

Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Παιδείας, τη μετονομασία του Γυμνασίου Ομόδους σε Γυμνάσιο και Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ομόδους, όπως και την εισαγωγή και λειτουργία των ειδικοτήτων Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας και Οινοποιίας στο πρόγραμμα του Γυμνασίου.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται, εμπίπτει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης, που στόχο έχει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τη στήριξη των μη αστικών περιοχών, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών για αύξηση της πρόσβασης στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και για παραμονή των νέων στην περιοχή καταγωγής τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ειδικότητες της Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας και Οινοποιίας θα λειτουργήσουν από τη σχολική χρονιά 2019-2020, στις εγκαταστάσεις του εξατάξιου Γυμνασίου Ομόδους, το οποίο θα αποτελεί πλέον μικτό σχολείο, προσφέροντας προγράμματα Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, μέσα από ειδικό πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν και τα οινοποιεία και τυροκομεία που βρίσκονται στην περιοχή Ομόδους, για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Αναγκαία η σύνδεση εκπαίδευσης και πρωτογενούς τομέα

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν τόσο τα εκπαιδευτικά δρώμενα όσο και την αγορά εργασίας, οι οποίοι μας έδωσαν την εκτίμησή τους γύρω από την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου.

«Προσωπικά θεωρώ εδώ και χρόνια πως η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να συμπορευτεί με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που υπάρχει στη χώρα μας. Όπως επίσης και με τη βαριά βιομηχανία της χώρας, που είναι ο τουρισμός. Οτιδήποτε γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό. Το θέμα είναι να το δούμε πού και πώς θα ιδρυθούν και με τι δεδομένα. Επίσης, πρέπει να δούμε και πώς θα στηριχθεί οικονομικά αυτό το εγχείρημα. Είναι ένα στοίχημα μεγάλο.

Από το πρώτο άκουσμα είναι θετικό μέτρο, αρκεί να γίνει μια σωστή, αναλυτική και προγραμματισμένη κατοχύρωση αυτών των ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. Προφανώς, η Οινοποιία ή η Γαλακτοκομία πρέπει να βρίσκονται στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως η Επαγγελματική Εκπαίδευση έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό το παρατηρούμε μέσα από την αύξηση των μαθητών στα ΕΠΑ.Λ. Το θέμα είναι να αναβαθμιστεί και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αυτό είναι και ένα άλλο μεγάλο στοίχημα», ανέφερε ο κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Θετικό αξιολογεί το συγκεκριμένο μέτρο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, αρκεί να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Βοργιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σίγουρα είναι θετικό μέτρο από τη στιγμή που κατοχυρώνονται όμως τα εκπαιδευτικά τους δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Μας ήρθε εγκύκλιος για τις σχολές ΕΠΑ.Λ., για τις οποίες παλιές σχολές, όπως η ειδικότητα Βρεφοκομίας, δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουν στελεχώσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει τα πεδία ή οι σχολές να είναι συνδεδεμένα με την παραγωγή.

Από ’κει και πέρα, θα πρέπει να είναι και κατοχυρωμένοι επαγγελματικά, ότι αυτοί που θα παρακολουθήσουν αυτές τις σχολές θα έχουν και έναν τίτλο σπουδών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News