«Ναι» στο καλώδιο «όχι» για τη Δαμάστα

Κρήτη
«Ναι» στο καλώδιο «όχι» για τη Δαμάστα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη, ζητώντας να χωροθετηθεί ο σταθμός μετατροπής στην Κορακιά

«Ναι» στο έργο του μεγάλου καλωδίου της Κρήτης υπό έναν όρο (την αλλαγή χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δαμάστα στην Κορακιά) είπε ομόφωνα χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Η απόφαση έκλεισε μια αρκετά “θερμή” συνεδρίαση, στην οποία κάτοικοι και φορείς της Δαμάστας, όπως και εκπρόσωποι της απερχόμενης δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου αλλά και ο νέος δήμαρχος, Μενέλαος Μποκέας, έθεσαν ξεκάθαρο “βέτο” για την απεμπλοκή της Δαμάστας από τον σχεδιασμό του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κορακιάς-Αττικής.

Μετά από αρκετή συζήτηση, και ενώ δεν έλειψαν και ορισμένες στιγμές έντασης, η τελική ετυμηγορία της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν ομόφωνη υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ενώ για τη Δαμάστα μπήκε στη γνωμοδοτική θετική απόφαση όρος αλλαγής χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής. Όρος που μπήκε, πάντως, με σχετικά ελαστικό ύφος, αφού η διατύπωση κάνει λόγο για «εξάντληση των περιθωρίων μεταφοράς της θέσης του σταθμού μετατροπής».

Αναλυτικότερα, όπως είχαμε προαναγγείλει, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της “Διασύνδεσης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας” ήταν το μοναδικό θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, λόγω της σοβαρότητάς του.

Το έργο αφορά στη διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Συνεχούς Ρεύματος (Σ.Ρ.) - Αττική-Κρήτη (Κορακιά)-Ελληνικό Τμήμα 3.10.3 του PCI “Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός”.

Από το σύνολο της Επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου σαν ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα για την Περιφέρεια. Για αυτό τον λόγο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά, με τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας, που προβλέπεται τώρα, στην περιοχή της Κορακιάς, καθώς στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου η όποια επιβάρυνση αναμένεται να είναι πολύ μικρή. Άλλωστε, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, που πρόσφατα εγκρίθηκε, προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων νέου Ενεργειακού Κέντρου στην Κορακιά, το οποίο θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (υποσταθμοί, κ.λπ.) με την ηπειρωτική χώρα.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την εταιρεία “Αριάδνη Interconnector ΑΕΕΣ”, εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, τοπικοί φορείς, αλλά και πλήθος κατοίκων της Δαμάστας.

Έντονες διαμαρτυρίες για Δαμάστα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος έλαβε χώρα με ισχυρή μαλεβιζιώτικη παρουσία. Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της απερχόμενης δημοτικής Αρχής, ο νέος δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας με συνεργάτες του, και εκπρόσωποι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαμάστας μαζί με κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στην ιστορική και μαρτυρική Δαμάστα, αλλά στον θεσμοθετημένο ενεργειακό κόμβο στην Κορακιά, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει, όπως τόνισαν, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Θα θέλαμε να επαναλάβουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η θέση της κοινωνίας της Δαμάστας είναι πάγια και αμετακίνητη: Ο σχεδιαζόμενος σταθμός μετατροπής δεν έχει θέση στην ιστορική και μαρτυρική Δαμάστα.

Η Δαμάστα και οι άνθρωποί της θέλουν να έχουν αυτοί τον λόγο στον σχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου για τον τόπο τους.

Η θέση του σταθμού μετατροπής αλλά και των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων είναι στον θεσμοθετημένο ενεργειακό κόμβο στην Κορακιά, και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί η συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που έχει ήδη απορριφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαλεβιζίου) της “Διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που προφανώς θα πραγματοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της Δαμάστας βρισκόμαστε σε εγρήγορση και φυσικά θεωρούμε δεδομένη τη στήριξη από όλες τις παρατάξεις του Δήμου Μαλεβιζίου, της Περιφέρειας Κρήτης και των τοπικών βουλευτών και ευρωβουλευτών στο δίκαιο αίτημα της κοινωνίας της Δαμάστας».

Από πλευράς των εκπροσώπων του Μαλεβιζίου διατυπώθηκε από αρκετά χείλη το αίτημα να έρθει το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το αίτημα αυτό έθεσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο οποίος σημείωσε: «Πρέπει να υπάρχει ένας σεβασμός στην περιοχή. Θα μας βρείτε συμμάχους ως προς την ενεργειακή σύνδεση της Κρήτης. Θα πρέπει, όμως, να ληφθούν υπόψη οι χωροταξικοί σχεδιασμοί. Δεν μπορεί να γίνει δεκτό να μετατραπεί η Δαμάστα σε σταθμό μετατροπής. Ακόμα και ο σταθμός μετατροπής στα Ληνοπεραματα καθηλώνει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Και πρέπει συνολικά όλοι μαζί να παλέψουμε για να φύγουν οι δραστηριότητες αυτές».

Στην εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας-Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής, τόνισε: «Επιθυμούμε διακαώς να γίνει ο σταθμός στην Κορακιά. Μας ενδιαφέρει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να γίνει εκεί. Σε καμία περίπτωση ως Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορούμε να πούμε “όχι” στο έργο. Ψηφίζουμε συνεπώς θετικά, υπό τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για να γίνει ο σταθμός στην Κορακιά».

“Βέλη” κατά της Περιφέρειας

Βολές κατά της περιφερειακής Αρχής εξαπολύει σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Ξαστεριά-Ανατροπή στην Κρήτη” με επικεφαλής τον Μιχάλη Κριτσωτάκη, επισημαίνοντας: «Η διοίκηση Αρναουτάκη δεν κρίνει αναγκαία τη συζήτηση αυτού του κρίσιμου θέματος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και θεωρεί δεδομένη την υλοποίησή του χωρίς να συζητά οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση. Με αυτόν τον χειρισμό αποκρύπτει από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον πραγματικό στόχο του έργου, που δεν είναι φυσικά ούτε η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, ούτε η ευστάθεια του συστήματος, αλλά η εγκατάσταση στις βουνοκορφές της Κρήτης συστοιχιών αιολικών μονάδων βιομηχανικού τύπου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News