Κρήτη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σοφία Ιορδανίδου: «Ανάγκη ο εγγραμματισμός στα Μέσα»

Για τα fake news μιλά στη “Ν.Κ.” η γνωστή δημοσιογράφος με αφορμή ημερίδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο Ηράκλειο

Ημερίδα γνωριμίας της Κρήτης με τα δύο από τα τρία δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά αύριο Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Ηράκλειο.

Την ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, με χορηγό επικοινωνίας τον Όμιλο της “ΚΡΗΤΗ TV”, διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από εκπροσώπους των δύο Πανεπιστημίων σχετικά με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, καθώς και τα προγράμματα κατάρτισης, τις δυνατότητες υποτροφιών και τα πλεονεκτήματα φοίτησης στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, ΑΠΚΥ και ΤΕΠΑΚ.

Επίσης, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ “Ίχνη”, που αφορά σε διεθνή ανάγνωση του ζητήματος των αγνοουμένων από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η είσοδος στην ημερίδα, η οποία υλοποιείται με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και των ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του, είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην εποχή των fake news θα μιλήσει στη διάρκεια της ημερίδας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επικοινωνίας και Νέας Δημοσιογραφίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σοφία Ιορδανίδου.

Η αγαπητή δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κρήτη. Κατά την επίσκεψή της στο νησί μας παραχώρησε συνέντευξη στη “Νέα Κρήτη”, όπου αναλύει τους σκοπούς της ημερίδας και το έργο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Παράλληλα μιλά για τη δημοσιογραφία τού χθες και του σήμερα, τα fake news, τη σημαντικότητα της αξιοπιστίας στη δημοσιογραφία, αλλά και για τους δεσμούς της με την Κρήτη.

 

* Πείτε μας δυο λόγια για τη σημαντική αυτή ημερίδα.

«Η ημερίδα έχει σκοπό την παρουσίαση των προγραμμάτων που προσφέρουν τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και των δυνατοτήτων που έχουν οι κάτοικοι της Κρήτης που θέλουν να σπουδάσουν σε αυτά. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία”, του οποίου προΐσταμαι, έχουμε ήδη πολλούς φοιτητές από την Κρήτη. Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, δέχτηκα να συμμετάσχω στην ημερίδα και στη διάλεξη που θα δώσω για τη δημοσιογραφία».

 

* Γιατί να επιλέξει κανείς το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου;

 

«Για το μεγάλο πλεονέκτημά του ότι η φοίτηση είναι εξ αποστάσεως. Δεν απαιτείται, δηλαδή, η φυσική παρουσία, παρά μόνο στις τελικές εξετάσεις. Υπάρχουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αλλά και διδακτορικές σπουδές. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που λόγω συγκυριών δεν κατάφεραν να σπουδάσουν, να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν έναν δεύτερο τίτλο να το πράξουν στον δικό τους χώρο, με τον δικό τους τρόπο και το βασικότερο, μελετώντας στον ελεύθερό τους χρόνο. Σπουδάζοντας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποκτάς έναν τίτλο ισότιμο με τα συμβατικά πανεπιστήμια, αλλά με το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί ο φοιτητής να οργανώνει προσωπικά τον χρόνο μελέτης του. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο δώρο για τους πολίτες. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι πολύ ανεπτυγμένο τεχνολογικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο επικοινωνίας και επαφής με τους φοιτητές. Ο φοιτητής αποκομίζει έναν ισχυρό τίτλο, με καλές πιθανότητες ενσωμάτωσής του στην αγορά εργασίας».

 

* Έχετε κάνει μια νέα καριέρα στον πανεπιστημιακό χώρο μετά την επιτυχία σας ως δημοσιογράφος. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

 

«Με την επιστροφή μου από την Αμερική και παράλληλα με την απασχόλησή μου στο πεδίο της δημοσιογραφίας, δίδασκα πάντα και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Με τον μεγάλο δάσκαλο Μάριο Πλωρίτη ξεκινήσαμε τη διδασκαλία Δημοσιογραφίας και Θεάτρου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μετά την ολοκλήρωση πολλών επαγγελματικών κύκλων στα πεδία της δημοσιογραφίας, επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας, ήρθε η ώρα να αφιερωθώ εξ ολοκλήρου στη μεταλαμπάδευση των όσων είχα αποκομίσει στη διαδρομή μου. Έχοντας συνειδητοποιήσει τα μεγάλα κενά των αποφοίτων από τα πεδία της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας, μπήκα στον πανεπιστημιακό χώρο έτοιμη να “χτίσω” ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας. Ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κάνω, ήμουν ήσυχη».

 

* Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα fake news ;

 

«Το διαδίκτυο μπορεί να διευκολύνει τον άνθρωπο, αλλά και πολύ εύκολα να τον παραπλανήσει. Λόγω του χαοτικού του χαρακτήρα, λοιπόν, έχουμε και μεγάλη έξαρση των fake news. Γι’ αυτό και αναδύεται ως μεγάλη ανάγκη ο εγγραμματισμός στα Μέσα. Το να μπορεί, δηλαδή, ο πολίτης να καταλαβαίνει από τι είδους “ενημέρωση” πρέπει να προστατεύεται και από το αν κάτι που διαβάζει είναι προπαγάνδα ή fake news. Πρέπει να εκπαιδευτεί να αναζητά πηγές και τεκμήρια. Είναι μονόδρομος για να μη φοβάται τα fake news, αλλά για να διασκεδάζει μαζί τους».

 

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Η αξιοπιστία μπορεί να γκρεμιστεί σε μια στιγμή»

* Πώς σχολιάζετε τον χώρο της δημοσιογραφίας σήμερα στην Ελλάδα;

«Η δημοσιογραφία του σήμερα δε διαφέρει σε τίποτε από τη δημοσιογραφία οποιασδήποτε άλλης εποχής. Η τεχνολογία είναι αυτή που έχει προχωρήσει και έχει αλλάξει τον τρόπο άσκησής της δραματικά. Το δημοκρατικό όμως δικαίωμα του πολίτη στην αξιόπιστη πληροφόρηση παραμένει ο στόχος. Η αξιοπιστία είναι ένα πράγμα που κερδίζεται πάρα πολύ αργά για έναν μαχόμενο δημοσιογράφο, αλλά και που γκρεμίζεται σε μια στιγμή. Εμείς λοιπόν οι δημοσιογράφοι το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε να μη χάσουμε είναι η αξιοπιστία μας στην εκφορά του δημόσιου λόγου. Ζήσαμε και πολύ πιο εύκολες στιγμές στο πεδίο μας. Δυστυχώς, σήμερα αντιμετωπίζουμε υψηλότατα ποσοστά αναξιοπιστίας από πλευράς κοινής γνώμης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο της Δύσης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τον αγώνα για τον αξιόπιστο δημόσιο λόγο. Στην ημερίδα λοιπόν και επειδή η δουλειά των πανεπιστημιακών είναι να ερευνούν και να βρίσκουν λύσεις, θα μιλήσω για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

 

* Ποιοι είναι οι δεσμοί σας με την Κρήτη;

 

«Για μένα ο τόπος είναι οι άνθρωποι. Η Κρήτη είναι συνδεδεμένη με συναισθήματα και ανθρώπους. Με θετική ενέργεια. Αυτή είναι η Κρήτη. Ο μαγικός τόπος που εκπέμπει δυνατή ενέργεια. Είναι ωραία να είσαι στην Κρήτη, ανάμεσα στους ανθρώπους της».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια