Το «Μεγάλο Καλώδιο» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος - Αντιδράσεις από Δήμο της Κρήτης

Κρήτη
Το «Μεγάλο Καλώδιο» στην Επιτροπή Περιβάλλοντος - Αντιδράσεις από Δήμο της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση

Από τις πιο σημαντικές η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς στο “μικροσκόπιο” θα μπουν οι περιβαλλοντικές πτυχές και επιπτώσεις του μεγάλου και κρίσιμου για την ενεργειακή διασφάλιση του νησιού έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Οι διαγωνισμοί για το έργο του “μεγάλου” καλωδίου της Κρήτης προκηρύχθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον αρμόδιο φορέα. Εν προκειμένω την “Αριάδνη Interconnection”, θυγατρική ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, που έχει συσταθεί για να υλοποιήσει ακριβώς το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κορακιάς-Αττικής.

Πλέον στο προσκήνιο περνά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του πρότζεκτ, με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης να καλείται κατά τη συνεδρίασή της, στις 12 σήμερα το μεσημέρι, να αποφανθεί επί της ΜΠΕ του έργου.

Το ενδιαφέρον, είναι η αλήθεια, επικεντρώνεται στο θέμα του σταθμού μετατροπής, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς του Δήμου Μαλεβιζίου, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας στη Δαμάστα, που δε θέλουν τον σταθμό στην περιοχή τους αλλά στην Κορακιά, όπου και θα είναι το σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου.

Βεβαίως η απόφαση που θα λάβει σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Περιβάλλοντος, είτε θετική, είτε θετική υπό όρους, είτε αρνητική, δεν έχει δεσμευτικό περιεχόμενο αλλά είναι γνωμοδοτικού μόνο χαρακτήρα.

Λόγω της σημασίας του θέματος, η σημερινή συνεδρίαση είναι μονοθεματική.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, «συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2019 (σ.σ. σήμερα) και ώρα 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου, με το παρακάτω θέμα:

Α. Ανακοινώσεις προέδρου.

Β. Έκφραση άποψης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4014/11 και της ΚΥΑ με αριθμ. 1649/45/14), για το παρακάτω έργο:

1. Διασύνδεση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της νήσου Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω συνεχούς ρεύματος, Αττική-Κρήτη (Κορακιά) - Ελληνικό Τμήμα 3.10.3 του RCI “Euroasia Interconnector” με φορέα έργου την εταιρεία “Αριάδνη Interconnector ΑΕΕΣ”, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/9343/679/4-2-2019 έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News