default-image

Ο Ρίχτερ ξαναχτυπά: «Βλακεία» η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Κρήτη
Ο Ρίχτερ ξαναχτυπά: «Βλακεία» η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής μίλησε στην Bild για τη ρηματική διακοίνωση και προκαλεί

Αιχμηρές και προκλητικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε στη γερμανική Bild ο καθηγητής Χάιντς Ρίχτερ αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές, με τη διεκδίκηση των Ελλήνων να φαίνεται πως δεν αρέσει στους Γερμανούς.

«Μεγάλη πρόκληση», «καθαρό λαϊκισμό» και «βλακεία» χαρακτηρίζει τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων και μάλιστα περίπου ένα χρόνο μετά την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης να του αφαιρεθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο της Bild που χαρακτηρίζει τη ρηματική διακοίνωση «γράμμα- σφυροκόπημα από την Ελλάδα» και φιλοξενεί σκληρές δηλώσεις εναντίον της διεκδίκησης.

Το χρονικό της αφαίρεσης του τίτλου του Ρίχτερ

Ο Χάιντς Ρίχτερ είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μια διαδικασία εν κρυπτώ και ενόσω το ΑΕΙ τελούσε υπό κατάληψη και εν τη απουσία των περισσότερων καθηγητών του τμήματος. Ωστόσο, η απονομή του επίμαχου τίτλου στον καθηγητή προκάλεσε κύμα σφοδρών αντιδράσεων τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και σε μια σειρά επιστημονικών - και όχι μόνο - φορέων της χώρας: Κι αυτό καθώς ο Ρίχτερ στο περίφημο -πλέον- βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης αρνείται τα εγκλήματα που τελέστηκαν σε βάρος του κρητικού λαού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης είχε επισημάνει στην ΚΡΗΤΗ TV πέρυσι ότι η αφαίρεση του τίτλου που είχε απονεμηθεί στον Χάιντς Ρίχτερ «κλείνει» τις όποιες «πληγές» είχαν ανοίξει στη σχέση της τοπικής κοινωνίας και του κορυφαίου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Κρήτης, με αφορμή την επίμαχη υπόθεση. Όπως επισήμανε, πάντως, ο κ. Ζώρας, όσο ο Γερμανός καθηγητής επιμένει στη διεκδίκηση του -αφαιρεθέντος- τίτλου του με τέτοιου είδους διαδικασίες, τόσο αποδεικνύεται ότι «δεν τον άξιζε».

Ο κ. Ζώρας μίλησε, ωστόσο, και για τη δυσκολία την οποία έχει η διαδικασία της αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα.

«Ενώ η απονομή του εν λόγω τίτλου αποτελεί μια ευχάριστη στιγμή, η διαδικασία της ανάκλησής του είναι μια αμήχανη, επώδυνη στιγμή», τόνισε ο κ. Ζώρας, ο οποίος συμπλήρωσε, πάντως, ότι «ηθικά ο τίτλος είχε ήδη αφαιρεθεί» από τον Ρίχτερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News