default-image

«Κουρελόχαρτο» οι συμβάσεις για μερίδα ξενοδόχων

Κρήτη
«Κουρελόχαρτο» οι συμβάσεις για μερίδα ξενοδόχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλοί ξενοδόχοι καταστρατηγούν τον νόμο

«Εφαρμόστε την Τοπική Σύμβαση γιατί αλλιώς θα μας βρείτε μπροστά σας» είναι το σαφές μήνυμα της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου σε ξενοδόχους του νομού, που έχουν καταστρατηγήσει βασικά σημεία της σύμβασης, που φέρει τις υπογραφές βέβαια τόσο του Σωματείου όσο και της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Θα πάμε στα ξενοδοχεία αυτά και θα μοιράσουμε έντυπα στους τουρίστες για να τους εξηγήσουμε τι συμβαίνει», αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Νίκος Κοκολάκης, εμφανώς εκνευρισμένος για την κατάσταση αυτή και μάλιστα σε μια χρονιά “χρυσή” για τον τουρισμό στην Κρήτη!

«Στα ξενοδοχεία τις τελευταίες μέρες η πληρότητα φτάνει στο 70% και στο 80%. Και από ’δω και πέρα προμηνύεται μια πολύ καλή σεζόν στην Κρήτη, όπως και οι προηγούμενες», είπε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής και πρόσθεσε: «Υπάρχει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει για όλους τους ξενοδόχους και για όλους τους εργαζόμενους. Υπάρχει και η τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που και αυτή προσπαθούμε να την κάνουμε υποχρεωτική. Πρέπει να ισχύουν και οι δύο ειδικά για τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου. Υπάρχουν όμως αρκετοί ξενοδόχοι που, δυστυχώς, βρίσκουν τρόπους και διαφεύγουν για να μην εφαρμόσουν την τοπική σύμβαση»...

Παρακάτω, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εμείς έχουμε παρέμβει στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και έχουμε ήδη κάνει διαμαρτυρίες τόσο εντός όσο και εκτός των ξενοδοχείων. Και αν δε συμμορφωθούν, το επόμενο διάστημα θα είμαστε μπροστά από τα ξενοδοχεία και θα κλείσουμε ξενοδοχεία. Είμαστε κάθετοι γι’ αυτό. Εμείς τους έχουμε ήδη προειδοποιήσει με κάθε τρόπο»...

Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κοκολάκης ανέφερε: «Έχουμε τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια, που θα τα δίνουμε στους πελάτες και θα τους αναφέρουμε τον λόγο που βρισκόμαστε εκεί. Δε θέλουμε να υπάρχει πρόβλημα στη διαμονή τους και θέλουμε να χαρούν τις διακοπές τους, αλλά θα τους τονίσουμε ότι στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία καταπατείται η εργατική νομοθεσία σε βάρος των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να καλέσει και την Επιθεώρηση Εργασίας και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να βγουν στην αγορά και να κάνουν αυστηρούς ελέγχους.

«Υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα. Έχουμε ξενοδοχεία που οι εργαζόμενοι δουλεύουν ρεπό χωρίς να τα πληρώνονται. Δεν τους πληρώνουν Κυριακές και αργίες. Είναι όμως αυτοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι βάζουν πλάτη, έτσι ώστε να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες προς τους πελάτες μας. Και όμως κάποιοι συνεχίζουν να τους εκμεταλλεύονται και να τους δίνουν 30 ευρώ μεροκάματο», τόνισε κατηγορηματικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κοκολάκης και συνέχισε αναφέροντας: «Εμείς θέλουμε να τηρείται η τοπική ΣΣΕ και να τηρούνται οι βασικοί μισθοί και όλα τα επιδόματα που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό θέλουμε εμείς και αυτό θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα με αυστηρούς ελέγχους. Και θα ξαναβρεθούμε μπροστά στα ξενοδοχεία».

Η τοπική ΣΣΕ έχει τις υπογραφές των συνδικαλιστικών οργάνων των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των ξενοδόχων.

«Άρα πρέπει να σεβαστούν τις υπογραφές τους. Αλλά δεν έχει ευθύνη η Ένωση Ξενοδόχων. Όταν κάναμε τη ΣΣΕ από κοινού με τους εργοδότες, προσφύγαμε στο υπουργείο Εργασίας για να γίνει υποχρεωτική η ΣΣΕ. Το ίδιο κάναμε τώρα και με την τοπική Συλλογική Σύμβαση. Από κοινού έχουμε κάνει ενέργειες να γίνει υποχρεωτική. Γιατί, κακά τα ψέματα, και γι’ αυτούς υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Όταν ο ένας ξενοδόχος πληρώνει λιγότερα από τους άλλους, τότε τους κάνει αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτό βέβαια είναι δικό τους θέμα. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μισθολογικά είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την Εθνική ΣΣΕ.

Από ’κει και πέρα, εμείς καταφέραμε να εντάξουμε περισσότερες ειδικότητες εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστούν μισθολογικά αλλά και εργασιακά δικαιώματα. Αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε και αυξήσαμε και κάποια επιδόματα σε διάφορες κατηγορίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News